Utskriven 2022-01-18 03:08:24
Uppståndelsen är stor. Den farligaste av alla farliga diktatorer, folkplågare och krigsförbrytare gömde sig i en jordhåla. Han hade några skjutvapen men försökte inte försvara sig.

Montage: K LindelöfInte vet vi allt som verkligen sker bakom det som nu synes ske. Snart nog kommer fakta att dyka upp som visar att den första versionen som spelats upp för oss avlöses av nya. Ganska snart kommer bilden att klarna och visa att detta skådespel är välregisserad propaganda. Innan vi jublar, spekulerar eller förfasar oss bör vi avvakta.

Att irakier jublar när de ser sin mest hatade tyrann i förnedrande situationer är fullt begripligt. Låt dem jubla, den lyckokänslan har de säkert förtjänat. Att denne uppenbart tyranniske före detta (olagligt störtade) irakiske statschef moraliskt sett förtjänar ett strängt straff kan vi säkert alla enas om. Men jurisdiktionen är knepig. Fortsättning följer.

Men, är det bra eller dåligt för motståndet mot USA:s ockupation att Saddam Hussein nu sitter bakom galler? Det får vi se.

Jag kan tänka mig flera olika vägar härifrån. Till exempel kan motståndskrafter oberoende av gamla Bathpartiet få större betydelse, vilket kan öka det internationella stödet och underlätta enighet i motståndet. Vi som konsekvent bekämpar USA:s ockupation kan möjligen slippa ifrån problemet med att beskylldas för att vara i allians med den onde. Vi kan möjligen se fram mot en tydligare motståndsfront inne i Irak, som kanske kan ge en något klarare bild av hur ett fritt (från USA befriat) Irak ska gestaltas.

Det kan också bli så att motståndet sjunker tillbaka under en period, att USA stärker sitt grepp, etablerar sig och sitt kapital och lägger beslag på oljan. Det var ju målet. Detta vore förstås olyckligt för att det just försvårar en verkligt demokratisk utveckling i landet. Kolonialism gynnade varken demokrati förr eller nu.

Men som sagt, vi får avvakta och bedöma situationen efter hand. Det är just nu svårt att varken jubla eller sörja.


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.