Utskriven 2022-01-24 10:55:41
Judehatet bland muslimerna sprider sig i Sverige. Detta stod i en debattartikel som var införd i DN härom dagen.

'Lärare i de svenska storstadsförorterna vittnar om en spridd och ohöljd fientlighet visavi judar bland grupper av arabiska och muslimska elever', skrev historikern Mikael Tossavainen.

Där stod också om muslimska elever som vägrar delta i undervisning om Förintelsen. Jag som trodde att det bara var korkade nynazister som höll på med sådana idiotier. Upprörd tog jag hem forskningsrapporten för att läsa vidare. Men där visade det sig att det bara var tio lärare och föredragshållare som hade intervjuats om förhållandena i de svenska skolorna.
  
Tossavainen skriver i och för sig att hans rapport inte är heltäckande, men om judehatet är så utbrett måste det ju gå att kollas upp. Så jag ringde upp lärare och rektorer i invandrartäta områden. Känner ni igen er i artikeln?

Svaret blev överraskande ett unisont - nej. Ingen av de tolv hade upplevt att muslimska elever vägrat att delta i undervisningen eller förnekat Förintelsen. I Södertälje hade man dock haft problem med föräldrar som inte ville släppa iväg sina barn på ett studiebesök i en moské.

En religions- och historielärare sa:
- Vi har problem med generaliseringar ibland. Men när vi talar om det så visar det sig att det är Israels politik som eleverna är emot, inte direkt judarna själva.

Då handlar det alltså om politik, inte religion. Är man judehatare om man motsätter sig Israels ockupation av Palestina? Självklart inte. Alla har rätt till sina egna politiska åsikter. Så vad är då sanningen kan man undra?

Judarna har hatats och blivit förföljda sedan tidernas gryning och blivit utsatta för fasansfulla övergrepp. Okej. Sant är också att israeliska soldater dödade en elvaårig palestinsk pojke häromdagen. Och vilka är muslimerna? Terrorister som spränger sig själva när de inte sprider antisemitisk propaganda på radio och internet? Eller högutbildade människor som flytt från sina ruttna hemländer för att skapa sig ett bättre liv? Eller allt däremellan?
  
Man blir ju ganska brydd.
Finns det en våg nyväckt judehat ska detta naturligtvis stävjas med all kraft. Särskilt i skolorna. Men på samma sätt måste fördomarna mot muslimerna plockas isär och genomlysas.

Kan vi inte få se en öppen debatt i stället mellan judar och muslimer? Eller varför inte en rejäl undersökning om detta judehat?

För man blir så trött på alla generaliseringar, på hur saker och ting slås fast utan någon förklaring. Det leder bara till ökade motsättningar och misstänksamhet.

För man trodde ju att det var forskarnas jobb att presentera genomarbetade och faktabaserade sanningar, inte 41 sidor tunna rapporter som den Tossavainen levererade. Men vad vet jag. I rapporten står ju att sanningen förtigs eller förringas av journalister och debattörer. Så jag är uppenbarligen också en del av någon form konspiration.

Oklart vilken.

Aftonbladet den 2003-10-26


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.