Utskriven 2022-01-24 12:41:36
En fullsatt domkyrka töms efter en kort minnesstund torsdag kväll med anledning av mordet på Anna Lindh. KG Hammar påminde alla sinnestyngda om att man i kyrkan ser mot öster, mot den uppgående solen, mot en ny dag, mot framtiden. Kyrkor är byggda så.

Foto: K LindelöfDet finns inte ord för det oförklarliga. Men det finns många tankar om det som pågår. Förutom det faktum att mord alltid är ett onskans slag mot det levande har mycket klokt idag sagts om sorgen och saknaden av och viljan att slå vakt om vår demokratiska öppenhet, det vi i FiB kallar yttrandefriheten. Låt oss nu se Anna Lindh som just en symbol för detta.

På min skola städar Kawar från Kurdistan. Hon var rädd idag och sa till mig på tunn svenska stödd av små exakta fingergester att hon alltid försöker göra andra människor glada för att motverka allt ont i världen. Och hon fortsatte 'I mitt land är man alltid rädd, men här i Sverige kan man sova gott. Jag kan nu inte längre låta bli att känna efter att ytterdörren är ordentligt låst innan jag ska försöka sova.'

För alla barn blir det mycket svårt att skilja på de två knivmorden, det på Anna Lindh och det på den femåriga flickan i Arvika som idag (11 septeber 2003) vid 11-tiden stacks ner av en förvirrad 25-åring. Barnens rädsla kommer framöver att ta sig många olika uttryck, ibland svåra att tackla.

Men, varför försvann alla Nej-knappar i domkyrkan medan de flesta Ja-knappar satt på. Nej-sidans kampanjgeneral i Uppsala stod knapplös på domkyrkotrappan med tårar i ögonen medan påfallande många Ja-märken stirrade på många av oss som anklagande ögon.

En demokrati ska styras med förnuft, inte med känslor. Man har beslutat att genomföra folkomröstningen, vilket är det enda möjliga. Men att Nej-sidan i EMU-kampen ska känna skuld är ovärdigt. Får vi en Anna Lindh-effekt som ger en liten Ja-seger får vi ett demokratiskt legitimitetsproblem framöver. Hur ska resultatet värderas. Våldet styr indirekt kommer med fog att kunna hävdas.

För demokratins skull bör alla rösta på söndag och man bör rösta som man skulle gjort om folkomröstningen hållits den 9 september. Det är bästa sättet att försvara yttrandefriheten och hedra Anna Lindhs minne.


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.