Utskriven 2022-01-18 02:15:10

Drevet mot Pinter går vidare 

Av KNUT LINDELÖF

Expressen är en av de mer militanta i drevet på ansvariga för valet av Harold Pinter som årets Nobelpristagare i litteratur.

Ljiljana Dufgran är kulturskribent, styrelseledamot i Kulturrådet samt fd ordförande i Svenska PEN. Hon skriver 27 oktober i en artikel under rubriken Pinterkramarna gör mig illamående följande:

"Harold Pinter tänker bara på sig själv, när han pratar om rättvisan. Han ser varken framåt eller bakåt, han stirrar sig blind i sina pappersframställningar av verkligheten. ...

Som min vän och kollega Teofil Pancic, kolumnist i det serbiska magasinet Vreme, uttrycker det när han nyligen skrev om västeuropeiska antiglobalister - de är en grupp som lättsamt testar sina fantasier just på oss, väl medvetna om att de kan åskåda konsekvenserna från tryggt avstånd, en grupp som oemotståndligt påminner om de gamla Sovjetunionens västerländska beundrare.

Problemet uppstår, säger han, när man lyfter allt detta till en nivå av ädelutopistisk "ideologi" och än värre när man utsmyckar det med någon sorts akademisk legitimitet. Oansvarigt och oseriöst är det att systematiskt överse med hur en sorts turbovänsters diskurs "mot etablissemanget, mot EU, mot Nato" kompletteras och förbrödras med den lokala högervridna, xenofoba, populistiska, delvis öppet profascistiska diskursen, med vilka de delar exakt samma tabun och rädsla.

Och vad kan komma ur en så vansklig förbindelse? Inget annat än groteska kombinationer, skriver han, där Radovan Karadzic, både bokstavligt och "symboliskt", kramar Chomsky, Ratko Mladic Naomi Klein och farbror Draza Mihailovic dansar med Zizek."

Jag ser med spänning fram mot årets nobelfestligheter. Det kan bli underhållande.Publicerad på www.fib.se 2005-10-30

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.