Utskriven 2020-02-21 18:36:13

Det är Bush som är terroristen

Av MOHAMMED OMAR

Mohamed Omar är poet och har just debuterat med diktsamlingen Tregångare. Texten publicerad I Aftonbladet 2005-11-05

Foto: K Lindelöf”Kill for peace” stod det på plakaten under Vietnamkriget. Maktens lögner är paradoxala. Bomba, napalma bort massförstörelse­vapen. Mörda, tortera, utrota för demokrati. Kill for peace. Förra valet jämnades Falluja med marken. Masslakt. Det här valet gick man in i Tal Afar och ställde till ett blodbad. Demokrati: döda den som röstar emot.

Symbolen för kvinnans frigörelse i Afghanistan heter ”Miss Afghanistan” och i Saddams gamla tortyrkammare smetar man in fångar i bajs och våldtar dem. I diktatorns gamla palats sitter en amerikansk ståthållare.

Den lögnaktiga, paradoxala retoriken finns även här. När Thomas Bodström vill införa raslagar mot araber och muslimer för att kunna internera dem utan bevis, bugga deras telefoner, göra inbrott i deras hem och kanske skicka i väg dem till ett amerikanskt koncentrations­läger, då kallas det att bekämpa terrorismen.

Det är skitsnack. Beviset för det är att de farligaste terroristerna kommer undan. Ingen avlyssnar de svenska vapendirektörerna som är med och massakrerar i Irak. Ingen fryser deras konton.

Vi har blivit en lydstat åt USA som förstör livet för medborgaren Ahmed Yusuf utan att han själv får veta varför. Vår polis och våra myndigheter tjänar Bush med ­alla medel.

Det är Bodström och hans kumpaner som hotar demokratin, ­underminerar rättsstaten. Inga al-Qaidabomber kan spränga bort våra rättigheter. Inget terrordåd kan ödelägga systemet. Det är nonsens.

Bush är en terrorist. Om han inte är terrorist då är ordet ­meningslöst. Vår regering skiter i det. Därför att makt är rätt. Därför att de är rädda, skamlösa medlöpare. Vill vi bekämpa terrorismen bör vi börja i Vita huset.

I en dikt apropå Pinters Nobelpris skrev Göran Greider ”de som har orden men inte innebörden”. Bush kan stå där och ljuga sig blå. Mala på i varenda tevekanal om sin avskyvärda, vidriga, blodiga ”frihet” som ingen vill ha. Men jag är förvissad. Han och hans olje- och ­vapenmaffia kommer att gå under.

Frihetens innebörd kommer att bestå. Amen.Publicerad på www.fib.se 2005-11-07

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.