Utskriven 2022-01-24 11:08:44

Slow Food, julmatens rötter och traditioner

Av RUNE LANESTRAND

Bondeårets största högtid julen har alltid firats med mycken och god mat och dryck. En blandning av religiös och kulinarisk högtid. Samtidigt som vi idag firar upprorsmannen Jesu födelse, i det av romarna så förtryckta heliga landet, så finns julens rötter i det gamla förkristna samhället som var en fruktbarhetsrit och tillbedjan av våra förfäders äldsta gudar Oden, Freja och Tor.
    Alla familjer har sina jul- och mattraditioner. Vi som har upplevt självförsörjningens tid då nästan allt på julbordet kom från den egna gården har smakminnen från härligt oförstörda råvaror och hemlagad mat.
    De redan i november utannonserade dignande julborden består i dag till största delan av standardiserad, fabrikstillverkad fast food. Samma röda, torra nitritskinka, rikspastej, mamma Scans åksjuka köttbullar och korvar som numera rest fram och tillbaka över Östersjön till Polen där råvaran styckas, lagas och paketeras och räkor från Västerhavet som skalats i Kina. För mig som har rötterna i det gamla bondeköket är det inte mycket som intresserar på ett modernt julbord med solkiga gafflar som åker upp och ned i inläggningarna. Dyrt som sjutton är det dessutom.  
    Det förefaller som om utvecklingen kommer i kapp bondeköket. För nu finns en stark hoppfull trend där smak och närodlat får allt större betydelse. Nu heter det gamla bondekökets läckerheter hantverksmat eller slow food (långsam mat i motsats till fast food, snabbmat). Nyligen hölls en Slow food konferens i Turin med 5.000 deltagare, invigd av Italiens president och i närvaro av landets talman. Hantverksmat är stort i Italien och övriga Europa. Ljusår från Sverige där lantbrukskooperationen med sin extrema storskalighet lagt sig som en stor förlamande bläckfisk över livsmedelssektorn.
    Hur man tillverkar källarlagrad ost i Jämtlands glesbygd drog i hård konkurrens nog den största publiken på konferensen Terra Madre som den kallades. Vandana Shivas från Indien gick hårt åt gift- och kemibolagens hänsynslösa marknadsföring av GMO (genmodifierade organismer) och patenterat utsäde. Hon fick också varma applåder när hon gav Brasiliens president Lola en spark för att hans land skövlar regnskogen och har övergett förbud mot GM-soja.
    I Sverige går Eldrimner med säte i Jämtland i spetsen för en spännande utveckling med småskalig hantverksmat som kan rädda landsbygdens öppna landskap och småjordbruket i Sverige. Skaffa Eldrimners Matlust-kartbok som utnämnts till Årets bok i sin genre. Där kan du hitta gårdsbutiker och mathantverkare som nu växer upp i skuggan av den lika otidsenliga som miljötärande och självförtärande livsmedelsindustrin. Bor du i Stockholm finns Bondens marknad, restaurang Street och Kajsa Varg på Söder.Publicerad på www.fib.se 2007-01-15

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.