Utskriven 2022-01-25 11:31:01

Avtalet i Mecka

I Mecka har Hamas och Fatah nu kommit överens om en samlingsregering. Detta innebär att president Mahmoud Abbas har lyckats att, med stöd av Väst, under närmast statskuppsliknande former köra över resultatet i det palestinska valet förra året. Nå, kommer då äntligen de inblandade, i "kvartetten" och "världssamfundet" att godkänna palestinierna som förhandlingspart, acceptera denna variant av palestinsk demokrati och häva blockaden av Palestina? Nja.
    Det finns fler "problem". Trots att Hamas nu i och med avtalet förbundit sig att, som bl.a. Sverige och EU tidigare krävt, "respektera" ingångna avtal med Israel, räcker inte längre detta, utan nu avkrävs Hamas någon ny sorts variant av respekt - oklart vilken. 
    Sedan har vi ju också "terrorargumentet". Glöm inte att Israel, och USA, tidigare sagt nej till samtal med palestinierna under Fatah-ledda regeringar, såväl under framlidne presidenten Yassir Arafat som den nuvarande, Abbas, som båda anklagats för att, i Arafats fall, "vara terrorist" respektive, för Abbas, att inte "komma till rätta med terrorismen". Rimligtvis kommer detta argument snart till heders igen. I nödfall räcker nog en hemmagjord palestinsk raket avfyrad av någon, vem som helst, mot södra Israel. För förhandlingar vill man ju inte ha. Dessa kommer med nödvändighet att handla om ockupation, olagliga bosättningar, murar på palestinsk mark, den etniska rensningen av Jerusalem, FN-resolutioner, en palestinsk stat och flyktingars återvändande. Och sådant vill man ju inte - vare sig inom Israel, USA, "kvartetten" eller ev. "samfundet" - så gärna diskutera.

Gunnar OlofssonPublicerad på www.fib.se 2007-02-15

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.