Utskriven 2022-01-24 12:14:35

Bild från nätet

Nobelkommittén pris – ännu en skandal

Valet av Martti Ahtisaari motsvarar – även med en vid tolkning – inga av kriterierna uppställda i Alfred Nobels testamente, nämligen: att bidra till broderskap i världen, att minska arméerna och etablera en fredskongress – för att citera dem på Nobels eget språk från 1895.
    Ahtisaari har upprepade gånger fungerat som “fredsfixare” för västvärldens makteliter. 1999 var han sändebud för att övertala den serbiska staten att ge upp efter 78 dagar av NATO-bombningar, den brutalaste händelsen i Europa sedan 1945, som också saknade mandat från FN:s säkerhetsråd.
    Han utsågs till "arkitekt" för planen bakom separationen av det nu "fria" Kosovo som, efter bombningarna, bröt med Serbien. Ett självständigt Kosovo har bara erkänts av 25% av världens regeringar.
    Så, Ahtisaari är en man som genom sina "medlingar" helt godkänt den "fred" som skapats med militära medel och genom brott mot internationell rätt – istället för att följa FN:s regel om "fred med fredliga medel". 
    Nobelkommittén behöver, med hänvisning till Nobels testamente, inte nödvändigtvis bestå av Folketingsledamöter. Nobel bestämde bara att de som beslutade om priset skulle utses av Folketinget.
    Skulle någon drömma om att låta en grupp parlamentariker någonstans dela ut ett pris i, låt oss säga, medicin, fysik eller litteratur utan minsta kunskap om frågan eller professionell bakgrund? Ändå är det precis vad Nobelkommittén gör. Ingen av dem har någon professionell kunskap om fredsfrågan.
    Kommittén har än en gång belönat en av sina politikerkompisar – istället för en av de oberoende kandidater som verkligen har bidragit intellektuellt, kulturellt eller till riktig mellanfolklig fred.
    Det är skandal – ännu en efter Al Gore förra året.
    De av oss som önskar en verkligt fredlig värld med årets beslut är än en gång undantagna från vårt allra viktigaste pris. 
    Mer om Alfred Nobel och hur hans testamente kringgås här.

Jan Öberg
TFF co-founder and directorPublicerad på www.fib.se 2008-10-10

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.