Utskriven 2021-10-20 19:43:47

2006-10-15
Carl Bildt, farligare än sina brudar!

Av RUNE LANESTRAND
redaktör för tidskriften Småbrukaren

Har just läst den bästa analysen av Reinfeldts problem med nyutnämnda ministrar av Peppe Engberg i finanstidningen dagensps.se . Under rubriken Ingen bra vecka för Bildts brudar sägs flera osminkade sanningar som tigs om i övriga medier. 

Han är deras hopp!Såväl Cecilia Stegö Chiló som Maria Borelius har tidigare jobbat åt Carl Bildt. Och enligt Peppe Engbergs källor var det Carl Bildt som ville ha med de båda damerna före i kön in i regeringen. Sambandet mellan de båda olycksaliga ministrarna och Carl Bildt torde vara väl känt bland innejournalisterna i regeringskvarteren, men de tiger som vanligt om sina favoriters fadäser.
    I stället höjs Carl Bildt till skyarna av fäiga, devota reportrar som är imponerade av ”statsmannen” och uppträder som ett slags moderna hovnarrar. Glömt är att Bildt som statsminister höjde räntan till 500 procent och orsakade enorma förluster för Sverige. Glömt är hans ojande över ljudupptagningar från ”alla ubåtar” i Östersjön som vid närmare granskning visade sig vara utterljud.
    Jag misstror i grunden Carl Bildt. För jag kommer också ihåg från ungdomsklubbisttiden i CUF att Carl Bildt aldrig deltog i kritiken mot apartheidsystemet i Sydafrika. När vi bildade Sydafrikakommittén fick vi heller inte med oss HUF, Högerns Ungdomsförbund, som MUF hette på den tiden.
    Jag kommer också ihåg att Carl Bildt gick under namnet Salén-Calle. Han var nämligen den förste ungdomspolitiker som gick i sold och fick månadslön från ett företag. Då Salén-rederierna, i dag bl a Lundin Oil.
    Vårt land står inför oerhört viktiga beslut när det gäller energipolitiken, inte minst kärnkraften och brytning av uran i Sverige. Var Carl Bildt står i fråga om kärnkraften råder det inget tvivel om. Vi vet att också han sätter EU-byråkratin före sitt eget lands medborgare. Och den värsta kombinationen som han prisats för av okunniga politiska journalister: han är en sån tillgång för han har så värdefulla kontaktnät inom näringslivet, d v s de multinationella storföretagen, som under globaliseringens täckmantel hänsynslöst plundrar land efter land. Inte bara u-länder.
    Även om Bildt nu lämnar sin styrelsepost i det ökända bolaget Lundin Oil så har han kontakterna kvar. Lundin Oil är ett av de värsta rövarbolagen inom oljebranchen. De har uppträtt fullkomligt hänsynslöst mot lokalbefolkningen vid sin oljeutvinning. Enligt en FN-rapport har Lundin Oil under Bildts tid i styrelsen medverkat till människorättsbrott i södra Sudan. (FN-rapporten Agenda Item 113c)
    Nu har Lundin Oil köpt in sig i mineraljätten Mawson Resources i Vancouver som sökt och redan fått tillstånd till provborrningar efter uran i Sverige. För brytning krävs ytterligare tillstånd och var Carl Bildt då står är det inte svårt att gissa, all den stund som han fanatisk är EU-förespråkare. Enligt det förlegade Euroatomfördaget ses urantillgångarna inom EU som gemensam egendom.
    Det kan alltså gå fort mot en bananrepublik där vårt land och lokalbefolkningen behandlas lika illa som i de arma länder som har stora oljetillgångar eller urantillgångar som kontrolleras av utländska bolag, eller har pågående uranbrytning. I varje fall är Carl Bildt i detta sammanhang mycket farligare än sina brudar. Skillnaden är att de får och naturligtvis bör lämna regeringen medan hovreportrarna fortsätter lalla med Carl Bildt som får sitta kvar. Men varför granskar ingen den nyutnämnde utrikesministern som klarat sig så länge bara på att överlägset flyta ovanpå i alla sammanhang? Varför rekommenderade Bildt Reinfeldt att ta in de omdömeslösa f d journalisterna Stegö och Borelius i regeringen?

 Publicerad på www.fib.se 2006-10-19

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.