Utskriven 2021-12-04 08:55:41
Vad gör dom med Kambodja?

Under hela den långa västerländska debatten om mänskliga rättigheter under Pol Pot så har Kambodja skövlats på ett sätt  som är fullständigt hårresande.
    I Svenska Dagbladet 1 juni redovisar tidningens korrepsondent Bertil Lintner en  färsk rapport från Global Watch som visar att utländska skogsbolag är i full färd med att kalhugga hela landet - utan att en krona hamnar i den kambodjanska statskassan.
    Sedan 1970 har urskogstäcket i Kambodja minskat från 70 procent av ytan till 3,1 procent. Här kan man tänka sig att USA:s krigföring med vidsträckt bruk av s k defolianter också kan ha spelat in, men den tyngsta skulden faller på Hun Sen-regimen, vars släktingar är inblandade i den illegala timmerhandlen.
    Bara under åren 2 000 till 2005 har 30 procent av landets yta kalhuggits.
    Det här är inte bara miljömord, det är folkmord. Att det i stort sett inte finns någon ensam ansvarig att peka ut, utan att ansvaret istället ligger hos den oreglerade kapitalism som införts gör inte saken bättre.
    I Vietnam är avskogningen - ett ord vi gudskelov inte haft i svenskan - ännu värre och Kina är största hälaren.
    USA ligger lågt med kritik av regimen eftersom man hittat olja utanför Kambodjas kust och Chevron borrar för glatta livet.

Stefan Lindgren


Publicerad på www.fib.se 2007-06-01

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.