Utskriven 2022-01-25 11:29:39

Condoleezza Rice is a War Criminal

Protestmötet mot Condoleezza Rice´ närvaro i Sverige utanför den gigantiska konferensskrapan i Infra City i Upplands Väsby blev en succé. Ett 50-tal tillresta personer och mycket pressfolk surrade runt mötets huvudpersoner — Jan Myrdal m fl.

Foto: K Lindelöf

Klockan 11 inledde Stefan Lindgren från föreningen Afghanistansolidaritet, arrangörer för mötet. Jan Myrdal talade om mötets skändliga karaktär och jämförde Condoleezza Rice med Hitlertysklands högdjur som for runt i världen och lät sig smörjas av sina lydregimer. Vår regerings handlande är skamligt.
    Jan Viklund med bland annat websajten www.gandhitoday.org framförde en egensinnig enmansmultimediashow.
    Martin Shibbye från Iraksolidaritet (även redaktör för FiB/K) framförde en slagkraftig apell där han bland annat citerade en Abu Ghraibfånge: "Amerikanarna har kopplat el till mitt arsle men jag har ännu inte fått tillbaka strömmen i mitt hem ..." Den genomsnittliga tillgången på el i Irak uppges idag vara mindre än fem timmar per dag. 

Foto: K Lindelöf

Innan Stefan Lindgren avrundade fick en irakisk kvinna* ordet. Hon hade tagit sig med färdtjänst från Stockholm för att säga sanningen om Saddam, Condoleezza Rice och USA:s skövlande av hennes land och stölden av dess rikedomar. Hon talde om alla 100.000-tals dödade barn, dödade civila, och miljontals flyende människor. Hon påminde om bombningen av Falluja och skövlingen av kulturskatterna. Hon betonade den pågående och framtida katastrofen av USA:s hämningslösa användande av utarmat uran i bomber och ammunition och att den även drabbar de stackars kommenderade amerikanska soldaterna. Varma applåder.
    Så avslutade Stefan Lindgren med att servera fakta om Condoleezza. Hon rekryterades från oljeindustrin (Chevron — vars hemsida har rubriken "The Power of Human Energy") och har varit inblandad i USA:s utrikespolitik sedan 2000. Hon har en oljetanker i sitt namn och tjänar pengar varje dag på den förda politiken. Hon har blod och olja på sina händer, ja långt upp till armbågarna. Så skanderade vi USA ut ur Irak! och USA ut ur Afghanistan!

Knut Lindelöf

*
Det har meddelats mig att kvinnans namn är Suad Khayri , att hon är en utfrusen medlem från Iraks kommunistparti (IKP). Hennes avlidne man Zaki Khayri var en av grundarna av IKP och utslöts ur partiets polibyrå 1985. Han har skrivit böcker på arabiska bl a om globaliseringen, arbiaka kvinnors kamp och sociala-socialistiska rörelsens historia i arabvärlden.Publicerad på www.fib.se 2008-05-29

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.