Utskriven 2021-12-02 11:22:28

Internets diskussionsgrupper behöver fler aktiva

Av ROGER JOHANSSON

Jag har kämpat för vänstern i diskussionsgrupper på internet i 10 år, i stort sett ensam emot hundratusentals nyliberaler och kapitalistapologeter. På engelska och svenska. Och det förvånar mig att så få svenska vänstermänniskor bidrar i detta internationella diskussionsmedium.
    Vi svenskar har en fördel i att kunna rätt bra engelska. Därför har vi ett ansvar att ta för socialism och mänskliga rättigheter i ett globalt perspektiv. Dessa diskussiongrupper på engelska är starkt dominerade av amerikaner och deras inskränkta politiska värderingar.
    Icke-engelskspråkiga i andra länder som lärt sig engelska i skolan saknar ofta språkligt självförtroende att ge sig in i detta internationella, fria och icke-modererade forum som newsgroups utgör.
    Dessa diskussionsgrupper är lätt tillgängliga för alla i hela världen som har Internet, därför är detta det mest vitt spridda diskussionsmediet i det globala perspektivet. Ni borde ge en arbetsgrupp eller några personer i uppgift att engagera sig i dessa diskussionsgrupper. Låt inte de globala och svenska högerkrafterna härja oemotsagda i newsgroups. Det är faktiskt er plikt som engelskspråkiga socialister att lägga lite resurser på att hålla ställningarna i dessa diskussionsgrupper. Det klarar inte socialister i andra länder p g a för dåliga språkkunskaper.
     Ni behöver inte kunna perfekt engelska. Bara man kan göra sig förstådd så är det okej. Och ge inte upp bara för att ni träffar på en massa arroganta nyliberaler och annat skräp när ni kollar in läget. Det är just därför ni behövs så mycket.
    Kom ihåg att ni representerar inte bara er själva, eller er svenska gruppering, ni representerar också alla världens socialister som inte är bra nog på engelska. De som ger sig in i det här bör förresten delta i diskussionerna som privatpersoner, så ni inte behöver hålla er till just er svenska grupps program hela tiden.
    Vi har världens chans nu, när USA förlorar respekt och inflytande för varje dag som går, ta den chansen och hjälp till. Miljarder människor världen över håller på att studera nybörjarengelska eftersom det är på väg att bli det världspråk vi så väl behöver, men vi behöver folk som är bättre på engelska som pionjärer.
    Jag skickar ut detta upprop till så många svenska vänstergrupper jag kan, och hoppas att få igång så många vänstermänniskor som möjligt, som behövs så
mycket i det globala perspektivet. Det finns newsgroups på andra världspråk också, om nån av er föredrar det, men de engelskspråkiga diskussionsgrupperna är viktigast och når den största läsarskaran.
    Ni kan ha mycket hjälp av att studera hur jag arbetar, ni hittar mig lätt genom att ni kan stava till mitt namn och släng in lite allmänna vänstertermer som, capitalism, money, abolish capitalism, socialist, etc.. Just nu har jag dragit ihop en massa artiklar i en diskussionsgrupp som heter alt.society.futures som jag har använt i flera år eftersom det är en väldigt inaktiv newsgroup där man inte störs av särskilt mycket skräp.
    Newsgroups hittar ni på google-groups, eller gå direkt till http://groups.google.com/advanced_search?q=&hl=en&. För att skriva i newsgroups, skaffa ett konto på google, gratis och bra. Det tar bara några minuter att sätta upp. Då kan ni läsa och skriva via er vanliga webbrowser och behöver inte installera någon speciell programvara.Publicerad på www.fib.se 2006-06-07

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.