Utskriven 2021-12-02 09:52:37

Massiv protest mot Israels deltagande i friidrotts-EM

Av KJELL MARTINSSON

Uppemot tvåtusen personer demonstrerade i Göteborg på måndagskvällen (7/8) mot Israels och USA:s krigspolitik.
    Protesten startade vid Gustaf Adolfs torg och avslutades strax intill Nya Ullevi, där Friidrotts EM pågår. Parollen Bojkotta Israel var vägledande för mötesdeltagarna och talarna. Proletären FF:s ordförande Bengt Frejd höll tal, liksom representanter från andra deltagande organisationer.
    Inte minst den starka högtalaranläggningen gjorde att budskapet nådde även många friidrottsvänner på väg mot arenan.
    Ett mycket kraftfull protest som inte på något sätt uppmärksammades i sena SVT Aktuellt, trots att kamerateam fanns på plats.
    Uppemot tio polisbussar fanns parkerade runt Nya Ullevi. Efter mötet gjorde fyra-fem bussar fulla med poliser en plötslig utryckning med påslagna sirener. De körde mot Heden i mycket hög fart, antagligen för att genomföra ett motionspass på de utmärkta bollplanerna.
    I samband med att en mötesresolution antogs noterades deltagande organisationerna: Emmaus Björkå, El-Hodda, Feministisk initiativ, FiB/Kulturfront Gbg, Islamiska förbundet, International Solidarity Movement,
Kommunistiska Partiet, Latinamerikanska föreningen för mänskliga rättigheter, Palestinska Riksförbundet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Socialistiska Partiet och Studenter mot krig.

Resolutionen i sin helhet:
Inga ockupanter i Friidrotts-EM 2006 - Bojkotta Israel.
Samtidigt som Friidrotts-EM startar genomför Israel en av de nationer som märkligt nog deltar i EM, ett fruktansvärt angreppskrig mot Libanon. Israel bombar civila så att 800 000 är på flykt, de bombar bostäder, sjukhus, infrastruktur och dessutom FN och Röda Kors-personal. Israels mål att göra Libanon till en lydstat.
    Parallellt fortsätter Israel den olagliga ockupationen av Gaza som också utsätts för bombningar, tillfångatagande av folkvalda palestinier och på Västbanken bygger Israel en apartheid mur.
    Allt detta kan ske tack vare att USA stöder Israel samt hindrar FN att agerar på ett sätt som tar hänsyn till det palestinska och libanesiska folkets rättmätiga krav. Israel möter oväntat hårt motstånd, ett motstånd som måste stödjas eftersom folkrätten ger varje nation rätt att göra motstånd mot ockupation. 
    Från Palestia har ingen en möjlighet att delta i den
internationella idrotten och nu drabbas också den libanesiska idrotten. I Gothia Cup kunde varken lag från Palestina eller Libanon delta.
    Att under dessa förhållande tillåta Israel, ett land som inte ens ligger i Europa, delta i Friidrotts-EM tillsammans med egen säkerhetstjänst är ett brott mot hela idrottens idé.Publicerad på www.fib.se 2006-08-08

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.