Utskriven 2021-12-02 10:13:55

Rösta rött i valet manar David Eriksson (krönikör och författare)

Av DAN KOTKA

David började sitt skrivande för 18 år sen med grötrim. På motorhuven låg en anteckningsbok redo för Davids infall, allt medan han körde sin långtradare långt ner till den europeiska kontinenten eller bara runt hörnet till Huskvarna eller Höör eller Ronneby eller Göteborgs hamn. Få platser i mellersta och södra Sverige har undgått Davids rattande.
    Nu tar David det lugnare med körningarna, kör mestandels i Mälardalen, dessutom är han anställd till skillnad från forna dar då han körde en egen bil.
    David tog paus i sitt körande för ett antal år sen och startade sin egentliga skrivarkarriär på legendariska Biskops-Arnö i Mälaren, där han och de andra eleverna fick i uppgift att skriva noveller.
    Det finns en till chaufför som skrivit, nämligen Jan Fogelbäck. Den stora inspiratören är dock Ivar-Lo Johansson.
 - Ivar-Lo skriver så enkelt så klassolidariskt så klart, säger David med enfas. Dessutom skriver han journalistiskt, tillägger han, och det gillar jag. Men jag höll mig från Ivar-Lo, det fanns de som hamnade i hans garn för han sög till sig folk, och dominerade dom så de inte kunde göra sig rätt i skrivsammanhang efter det, säger David medan han viftar bort en fluga från kaffet som vi intar på uteserveringen vid Götgatan och Björns Trädgård. 
    Jag har anlänt hit direkt efter jobbet en härlig julimåndag och David gör ett mellanstick från sitt lantställe på Möja och Ramsmora, där han har ett stort hus mitt på ön.
 - Där sker det mesta skrivande, säger David.
    Davids genombrott kom med "Truckstopp" 1999 på Ordfront. Boken blev en succé och många tidningar skrev om den och stort hallå ägde rum. David var även med i teve. Göran Greider, den ökände postmodernisten på 80-talet som konverterat till igenkännligt skrivande under senare år, kommenterade Davids yrkesroll i en Aftonbladsblänkaremed med orden: "Detta är en författare som råkar vara chaufför och inte tvärtom".
    David skriver numera egna krönikor i Transportarbetaren varje månad, som han tyckert om.
 - Krönikor har den fördelen att där kan man ta ut svängen och skriva subjektivt, säger David och ler medan han för kaffekoppen till munnen. Ambulansen kör förbi på Götgatan med nån stackare till SÖS, som ligger om hörnet på detta Söder som har bebotts av så många kulturpersonligheter genom åren.
    David deltar med stort nöje i samhällsdebatten och tycker att Vaxholmsbråket, mellan det estniska byggföretaget, och svensk arbetsrätt är typiskt intressant.
 - Transport är förbundet som ligger långt fram när det gäller nya inflytanden, eftersom arbetet är rörligt och kontakten med utlandet livligt. Därifrån flyter många nya ideér in i Sverige. Oftast är det angrepp på svensk arbetsrätt.
    David säger att det blivit stor succé med den nya vägbiblioteken som Transport ordnat ut efter vägarna i Sverige, där chauffören kan gå in och låna bokband och böcker, allt efter intresse, när som helst på dygnet.
    Valet 2006 drar till sig Davids intesse i sommar, och han menar att det blir närmast katastrof om moderaterna och Reinfelt får bestämma den svenska politiken
 - Ty den härrör ur gammal klasspolitik, som är släkt med feodalismen i rakt nedstigande led. A-kassa med 65% av lönen i 300 dar, därefter 90% av a-kassa och du måste ta det jobb som du anvisas annars inga pengar. Det blir kanske 9.000 kr/månad. Avdragsrätten ska bort på fackavgiften. Risken att vi får minimilöner som ersättning för dagens kollektivavtal är en ännu hotfullare attack som "alliansen" kan komma med.
    David menar att det är viktigt att kunna utbilda sig som vuxen med någorlunda bra förutsättningar.
 - Det kan vi idag. Men kommer alliansen loss med sin politik, kommer den att sätta stopp för allt sånt. Folkhögskola är en bra institution med härlig mjuk atmosfär. Den måste vi försvara.
 - Moderaterna snackar om småföretagarna, men det finns ingen som är så beroende av den offentliga sektorn som de. Vad händer om den offentliga sektorn minskar? frågar David och tittar bekymrat på mig. Alliansen vill sänka den med 50 miljarder per år.
 - Snart är oljan slut, säger David. Perssons utspel om att använda mer skog och energigrödor är utmärkt. Jordbruket kommer att gå en ny framtid till mötes när oljan snart är så gott som slut i Nordsjön. Vi har olja i 20 år framåt, sen är den slut.
    Mina försök att blanda bort korten för David med pest-och-kolera-argument biter inte. Verkligheten är annorlunda för David Eriksson som säger:
 - Rösta rött, det är det viktigaste i valet 2006.Publicerad på www.fib.se 2006-08-16

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.