Utskriven 2021-12-02 11:04:32

Solidaritet med Västasiens folk

Av ULF BJERÉN

Vi ordnade en manifestation i Karlskrona den 26 augusti.
Demonstrant i Karlskrona- Först låter Bush bomba oss med bomber han givit till Israel. Sedan vill han hjälpa oss med demokrati. Men den sortens demokrati som Bush bombar fram vill vi inte ha!
    Svensk-libanesiskan Emani El-Ali från Ronneby orsakade applåder med sitt spontana och känsloladdade tal på mötet på Stortorget i Karlskrona.
    Riksdagskandidaten Magnus Manhammar (s) konstaterade i sitt tal att Israels USA-stödda angrepp på Libanon stred mot allt vad folkrätt heter.
- Städer och byar i hela södra Libanon har jämnats med marken. Olagliga vapen som clusterbomber har använts. I Gaza har Israel raserat infrastrukturen och på Västbanken har byggts en hög mur för att omöjliggöra ett fungerande palestinskt samhälle.
    Manhammar förespråkade sanktioner mot Israel.
- Nu pågår valrörelsen. Från talarstolarna mässas om demokrati och människovärde. Men vad är det egentligen värt? frågade undertecknad som talade för Folket i Bild.
- Se på Palestina! Västvärldens hycklande demokrater i USA, EU och Sverige ansåg sig ha rätt att bestämma vem som skulle tillåtas vinna demokratiska val.
- I vårt namn skriver regeringen under på ett svältembargo mot ett folk för att få bort dess valda regering. För oss är inte demokrati och människovärde fraser. Därför är det vår skyldighet att protestera och ropa ut: Inte i vårt namn!
    Efter mötet tågade ca 150 personer genom Karlskrona centrum med banderollerna "Israel ut ur Libanon och Palestina", "Bojkotta Israel", "USA - ut ur Västasien", "USA - ut ur Irak" och "Ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan".
    Solidaritetsdagen avslutades på Militärhemmet med korta anföranden av SSU:s internationella sekreterare Faraj Abu-Iseifan om situationen i Palestina och Libanon och undertecknad om ockupationsmaktens söndra-för-att-härska-taktik i Irak samt frågor och diskussion.
    En mängd trycksaker och annat distribuerades via Folket i Bilds bokbord.
    Bakom arrangemanget stod Amnesty International, Arabiska s-föreningen, Folket i Bild/Kulturfront, Miljöpartiet, SSU, Ung Vänster och Vänsterpartiet. Publicerad på www.fib.se 2006-08-28

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.