Utskriven 2021-12-02 10:30:15

Vem tog bilden?

Av KNUT LINDELÖF

Foto: Jan Malmsten (1977)

Inför bokmässan producerads en del reklammaterial för att locka köpare och prenumeranter till FiB/Kulturfront.
Bland annat fann fotografen Eva Wernlid denna bild i arkivet. Men vem hade tagit bilden? Vilka var flickorna på bilden? Ingen visste, ingen kände igen dem.
    Bilden var så bra och fångade något ursprungligt och friskt i FiB:s karaktär stt vi inte kunde motstå att använda den för en prenumerantvärvningsoannons och affisch till bokmässan. Vi vågade alltså använda den trots att vi inte hade något tillstånd från upphovsmannen. 
    På torsdagen stod plötsligt en man med något sammanbiten min fram till vår monter och undrade om affischen var till salu. Jag frågade varför han ville ha just den affischen.
- Jag tog bilden, blev svaret. 
    Jag fick ett givande samtal med "metodutvecklaren", journalisten och fotografen  Jan Mamsten , som berättade att han 1977 såg en bild på två flickor med FiB-tröjor, som han tyckte var dålig. Han föreslog då att han skulle ta en bättre, vilket han gjorde. Bilden togs på Romeleåsen i Skåne. Flickorna är hans döttrar Liv Nordell och Line Malmsten. Den stickade mössan finns fortfarande kvar och tillhör nu Livs lilla dotter. Båda flickorna är idag lärare i Stockholm (Nacka resp. Huddinge).
    Bilden blev anmäld till någon djurskyddsmyndighet för djurplågeri en gång. Anmälaren trodde katten var levande.
    Tack till Jan Malmsten för att vi får använda bilden!Publicerad på www.fib.se 2006-09-26

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.