Utskriven 2021-12-02 10:13:13

Jan Myrdal i hjärtat av Enskede

Av DAN KOTKA

Bibliotek räknar jag som hjärtat i samhället. Utan biblotek dör vi svältdöden. Denna tisdagkväll i slutet av höstmånaden oktober uppträder Jan Myrdal i Dalens bibliotek. Ämnet är skrivandets drivkrafter.
    På en publikfråga efter en resa genom Jans skrivande och Guns tecknande/fotografering förstår jag att det är nyfikenheten som är Jans drivkraft. På den har författaren drivt fram en litteratur som nått långt inte bara i Sverige utan också översättningar i Indien "Indien väntar" och i USA "Rapport från kinesisk by" från 1965 den senare. 
    Rik har karln inte blivit men förhållandevis nöjd. Äktenskapet har hållit ihop skrivandet liksom skrivandet äktenskapet, ty att sitta på Freden och gjuta mer eller mindre goda bekantskaper hade inte fungerat bra i ett långt äktenskap enligt Myrdal.
    Gun hade inga invändingar som bisittare denna höstruskkväll på ett fullsatt bibliotek, ca 50 personer, många unga medborgare, som radions P1-förändrare kunde ta lärdom av (man vill ju underlätta för de unga att lyssna på lättare form av diskussioner i framtiden enligt den nya agendan i radiostyrelsen). Man vill fördumma ungarna.
    Jans huvudlinje i anförandet är respekten för människan, beskriva ett lands kultur med historiskt perspektiv från stavkyrkor i Norge till djungeln vid AngkorWat-templet, och staden i den Kambodjanska djungeln. 
    Livet är inte bara kamp och lärdom utan lika mycket kärlek och förälskelse, som projeceras i boken "Maj en kärlek". Jan erkänner att det inte kan vara så kul att bli projicerad varken som inblandad eller som nuvarande hustru Gun genom att läsa en sån bok. Inte heller nu protesterade Gun som satt brevid Jan och lyssnade.
    Författaren försöker få publiken att fatta hur det är att gå in i en svunnen tid och de händelser som där äger rum, viss förskjutning eller demolering av fakta finns i en sån berättelse men som helhet håller beskrivandet menar Jan som i sin nya jaktväst a´la Guillou. Publiken spetsar öronen och ger sig ljudligt till känna ibland då lustigheter och dramatik avlöser varandra.
    Lustigt var det inte att bli refuserad som med boken "Hemkomst" från 1950-talet, men en författare är aldrig ensam som myten säger. Istället är du som författare alltid i en omgivning som ger dig skjuts i en verklighet som vi alla är en del av i olika tidsepoker och sammanhang.
    En som hjälpte Jan var Gunnar Oldberg, också författare. Han planterade Jans begåvning i olika sammanhang där Jan hade glädje av det i sin strävan efter att bli läst och förstådd.
    Det kanske är så att motstånd främjar andens vidgande strävan, och fungerar som motor i ett samhälle där samhällsklimatet uppifrån inte ser dig med blida ögon utan svartlistar dig.
    Vad håller Jan Myrdal på med nu frågar publiken. Jan håller på ett tvåbandsprojekt från ett större på 22 band som en viss Charles Dickens har skrivit på 1800-talet. Dessa sidor ska komprimeras till två band som bokförlaget Leopard ska trycka i översättning av Yvonne Blank. Dessutom håller karln på och bygger ett nytt 1,5 meters brett Mechano som ska komplettera Mechanoutställningens övriga bitar och maskiner som visas i Oslo och Helsingfors under 2007, allt under mottot: En Mechanopojkes värld (fritt återgivet efter Myrdals berättelse). Åldern är alltså inget hinder om man är frisk. 
    Från publiken poppar en ung svart man fram med en blomma insvept i karaktäristiskt blomsteraffärspapper och utbrister att han är stolt att vara i samma lokal som Jan Myrdal medan han räcker över blomman som inte är nån dold tingest med sprängverkan, vilket jag befarar en sekund. Vem ska ta över frågar samme man utan att nån kunde svara, allra minst den berörde författaren.Publicerad på www.fib.se 2006-10-26

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.