Utskriven 2021-12-02 17:21:18
Text från Sydöstran 19 mars
Krigsmotståndet firade fyra år

- Efter att USA släppte alla banditer och brottslingar fria tog det inte många dagar innan min morbrors taxi kapades. Min morbror knivskars till döds, säger hawazen Saghir, svensk-irakier i Karlshamn. I lördags talade han på torget under manifestationen mot USA:s ockupation.
    I morgon tisdag är det på dagen fyra år sedan USA invaderade det oljerika arablandet, formellt i jakten på massförstörelsevapen. Hawazen Saghir och många andra avfärdar denna förklaring:
- Oljan och kontrollen över den irakiska ekonmin var det verkliga skälet. Några massförstörelsevapen fanns aldrig, säger han.
    Under manifestationen i lördags, där v, mp och KP stod som arrangörer under parollen "USA - ut ur Irak", berättade flera talare om hur Iraks tidigare stabila samhällsbygge under diktatorn Saddam ersatts av blodigt kaos.
- Kriget bryter mot folkrätten och bygger på en lögn, sa nyblivne mp-medlemmen Dania Byary.
- Idag kan du tycka vad du vill i Irak, men du får hålla dig hemma, för det är farligt att gå ut, säger Hawazen Saghir till Sydöstran. Han menar att USA inte ens inledningsvis hade ett verkligt intresse av att få med det irakiska folket:
- Då hade man säkrat nationalmuseet, el- och vattenförsörjningen istället för oljeministeriet, säger han entydigt.
    Det som idag framstår som ett Irak i fritt fall kan emellertid vara exakt vad USA har velat ha.
- De amerikanska storföretagen tjänar grova pengar i Irak, oavsett kaoset. Och oljan är ju säkrad, vilket var det egentliga skälet till invasionen, säger Hawazen Saghir.
    Själv har han flytt från Syrien som sexåring och bott i Karlshamn sedan dess. Idag som 25-årig specialpedagog, arbetande i Ryd, ser han goda skäl att aktivera sig i svensk politik.
- Jag sympatiserar med kommunisterna och kanske går med där, säger han.
    Från det partiet och från de andra arrangörerna hade 60-talet krigsmotståndare tagit sig till torget i lördags och ett konkret resultat av manifestationen var en resolution riktad till regeringen. Budskapet löd: Följ svensk lag och exportera inte vapen till USA så länge landet befinner sig i krig och verka för att USA lämnar Irak.

Glenn Möllergren


Publicerad på www.fib.se 2007-03-19

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.