Utskriven 2021-12-02 10:28:07

Socialistisk Forum i Stockholm

Årets forum gick av stapeln lörd den 24 november. Micke Nyberg och Frances Tuuloskorpi och Alexandra från Socialdemokratiska studentföreningen i Lund höll anförande om Management by Stress, om det nya arbetslivet där tillsvidareanställda blivit ovanligare, särskilt bland unga. Ett trettiotal åhörare hade letat sig till en lokal på tredje våningen som inte höll måttet som möteslokal och stördes av småbarn.
    Det är inte så att "förslavningen" av arbetarklassen är borta som idealiserande högerpopulister hävdar och att klasskampen är "död", dock Marx lever, produktionen går ut på att utveckla Taylorismen, säger Micke i sitt föredrag. Management by Stress är rubriken idag vilket innebär en form av daglönarsystem i det värsta av fallen, som de två dagisanställda killarna på mötet sa: Det gäller att vara beredd på morronen om kommunen ringer och vill ha in vikarier någonstans där de får jobba några dagar för att i nästa stund stå med luren i handen för nya kortvikariat.
    Frances rapporterar hur hon och hennes arbetskollegor inom Stockholms Bagarn drev sin klasskamp tills företaget upphörde och hon och kollegorna planterades ut i ett annat bageri, som senare upphörde det också. Nu är hon arbetslös men inte huvudlös som LO vill, som försöker stoppa hennes och kollegornas experiment att driva en fackförening för arbetslösa. Nehe, det går inte säger facket, det är till för arbetande. Dock har Frances som är en kvinna utöver det vanliga drivit frågan dithän att hon hittat en lösning som facket inte kan komma åt, genom att samla folk från en större region som är arbetslösa och då har Fabriksanställdas förbund svårare att stoppa föreningsbildningen.
    Annars tycker man att facket borde vara nöjd med medlemmar som organiserar sig, men då har man inte tänkt på den destruktiva makten som samlas ibland fackpampar.
    Undertecknad och två andra sålde tidningar ömsom delade ut gratisex och ett par prenumerationer kom in. Vid bokbordet såldes för knappt 1.400 kronor böcker och tidningar.
    Vid dagens slut avtackades Daniel Suhonen ABF Stockholm för samarbetet genom åren eftersom han går till det Socialdemokratiska ungdomsförbundets tidning som redaktör. En årsprenumeration samt blommor utdelades till honom av FiB/K Stockholm.

Dan KotkaPublicerad på www.fib.se 2007-11-27

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.