Utskriven 2021-12-02 11:40:53

Foto: Dan Kotka
Seminarium om Iraks svarta guld

Issam Al-Chalabi före detta chef för Iraks Nationella Oljebolag och Oljeminster 1987-1990, framträdde på ett seminarium på ABF i Stockholm den 9 november. Han förklarade att oljan spelat en avgörande roll för Irak under de senaste 30 åren. Tyskland, Frankrike, England och USA har alla i olika omgångar varit i Irak och tagit hem olja. Britterna satsade på en pipeline från Kirkuk i norra Irak till Haifa i Israel, som aldrig togs i bruk. När Storbritannien minskade ned sin koldrift esattes den av olja. Britterna skrev ett 99-årigt avtal med Irak. Dock hindras den ohämmade oljeutförseln av 1967 års oljelag (innan Baathpartiet tog makten), och som idag är ett hinder framförallt för USA. Lagen stipulerar att en ny lag måste ersätta eller ett tillägg i grundlagen för att utländska bolag ska få föra ut olja. Inga avtal kan slutas om den irakiska oljan som kurderna gjort i Kirkuk. Det är olagligt. 
    Hana Al-Bayaty filmare och skribent på den egyptiska Al Ahram och kordinator för Flyktinginitiativet  Irakiska oljeinkomster till irakiska flyktingar beskrev läget för flyktingarna. De är mellan 6 och 9 miljoner inom och utom landet. Hon poängterar att det inte går att fastställa vilka som ingår i motståndsrörelsen eftersom den är underjordisk. Irak hade inget sekteristiskt våld före ockupationen. Hon använde begreppet "genocide" och säger att folkmord hänger inte på antalet mänskor som dödas, utan på syftet.
    Irak är en gammal kultur som inga bomber och ockupationer biter på och inga MacDonalds, säger Hana Al-Baytay, som är född i Frankrike av irakiska föräldrar.
    Marianne Laanatza är Mellanösternexpert och betonade att Saudiarabien numera vänder sig till Kina och Indien i sina viktiga kontakter - inte till USA som hittlls varit seden. Våra massmedier uppmärksammar dock inte paradigmskiftet. 
 
Dan KotkaPublicerad på www.fib.se 2008-11-12

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.