Utskriven 2021-12-02 10:03:22

Ny enhet i Stockholm för solidaritet med Palestina

600-700 stockhomare och förortsbor demonstrerade i den bittra kylan fredag 2 januari 2009 på Sergels Torg för att gå till Humlegården. Demonstrationen arrangerades på ett utmärkt sätt av Muslimska föreningen i Stockholm och dess förorter. Tyvärr fick jag ingen namnlista på talarna varför jag bara nämner dom jag kan sedan förut. Oppositionsrådet  Yvonne Ruwaida höll som vanligt ett eldigt tal där kärnan är Sveriges samarbete med Israel. Ruwaida som har släktingar i Gaza rasade mot regeringens faktiska stöd till Israel. Istället för att avbryta alla vapenköp med Israel, vilket är ett anständigt krav idag när israeliska bomber haglar över Gaza och dödar "barn, kvinnor och män ... samarbetar vår regering med sionisterna i Israel".
    En annan talare var Mattias Gardell som överraskade  med en uppgift om en lastbåt som ska avgå till Gaza med förnödenheter inklusive medicin, under vintern 2009. Ett offentligt möte om båten kommer att ordnas i slutet av januari 2009.
    En man från "Rättvisa för palestiner" (ordförande) höll ett tredje anförande, liksom en kille från arrangörsföreningen. Det kändes som en ny förening bildades på Sergels Torg med rubriken som namn. Solidaritetsföreningar är tyvärr nödvändiga och viktiga för att folket i krigshärden inte ska tappa tron på människor överhuvud taget. Gazas befolkning får direktrapporter från de kontakter de har i Sverige och i Europa. Vi ska sätta press på våra egna politiker sa Dror Feiler från "Judar för fred." 
    I ett eftermöte lovar han att samla in åsikter om Gaza bland riksdagens politiker och kräva dom på ett ställningstagande mot kriget.
    Synd att den s. k. vänstern och den stora allmänheten uteblev från demonstrationen. Dock börjar nu ett opinionsarbete för att bättra på stödet för Gazas folk, med en större demonstration  planerad till lördag den 10 januari 2009 klockan 13.00 på Sergels torg i Stockholm.
    Slut upp. En arbetsgrupp på 35 personer bestämde enkla direkta paroller utan partisvärmeri. De ska bearbeta opinionen under den kommande månaden i Storstockholm.

Dan KotkaPublicerad på www.fib.se 2009-01-02

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.