Utskriven 2021-12-02 11:40:25

Natoprovokation i Karlskrona

Bild D. BjerénVad är det som är en provokation?
    Att 2 700 soldater från Natoövningen Baltic Operations befinner sig i Karlskrona på själva Nationaldagen? Och att 42 örlogsfartyg tillhörande denna USA-ledda krigsallians ligger förtöjda på Karlskrona redd och i den avspärrade hamnen? Samt att Karlskrona kommunfullmäktiges ordförande Gunilla Ekelöf i det (ännu) officiellt alliansfria Sverige hyllar Nato vid Nationaldagsfirandet  från rådhustrappan på Stortorget? 
    Är inte detta en provokation mot folkmajoriteten i Sverige? En folkmajoritet som avvisar Natomedlemskap och slår vakt om alliansfrihet och en fredlig utrikespolitik, bekräftat i otaliga opinionsundersökningar. 
    Det lokala etablissemanget på de främre raderna i publiken vid Nationaldagsfirandet tycktes dock anse att det var protesten mot Nato som var provokationen.
    ”Nato — ut ur Sverige — för fred och alliansfrihet!” och ”Ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan!”. Ingen som befann sig i Karlskrona centrum denna kyliga men soliga nationaldag kunde undgå budskapet på banderollerna.
    Och även om få ur det lokala etablissemanget ville ta emot och läsa flygbladet kunde drygt 600 mottagare ur det meniga folket läsa bland annat: Krigsalliansen Nato är inte välkommen! Stoppa smyganslutningen till Nato! Inget svenskt stöd till krig och ockupation! Vår nations gränser och suveränitet kan bara försvaras vid våra egna gränser.
    Vad som utspelades denna Nationaldag i Karlskrona bekräftar tidigare erfarenheter: Den fina överhet som flockar sig kring den blågula fanan är inte de som verkligen slår vakt om den nationella suveräniteten — varken Sveriges eller andra länders.

Ulf BjerénPublicerad på www.fib.se 2009-06-09

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.