Utskriven 2021-12-02 16:19:18

ATT HÄRSKA GENOM ATT SÖNDRA


Britter var undercoveragenter.

Text av Carsten Kofoed, Frit irak news, 20 september 2005, www.fritirak.dk, översättning av HO Öberg

De två britterna, som var den direkta orsaken till att åtskilliga stridsvagnar och helikoptrar raserade ett fängelse i den sydirakiska staden Basra, var specialagenter, som hade sänts ut på ett terroruppdrag. Bägge var från SAS Elite Special Forces, en enhet ur specialstyrkorna. De var på ett undercover-uppdrag i Basra förklädda som ”arabiska terrorister”. Enligt officiella källor i Basra sköt de två britterna direkt mot civila vid ett religiöst centrum i staden och dödade bland annat en polisman medan de sårade många andra irakier.

De två brittiska s.k. specialagenterna, som var klädda i traditionella arabiska dräkter, flydde därefter men blev tillfångatagna av den irakiska marionettpolisen, som på grund av britternas kläder trodde att de hade tillfångatagit ”arabiska terrorister”. I britternas bil hittades både vapen och sprängmedel. Britterna blev sedan transporterade till en polisstation i Basra, där de två terroristerna erkände att det var på ”ett hemligt uppdrag” i Basra.

Våldsamma oroligheter bröt ut i Basra efter det att det blivit känt att britterna stod bakom terrorangreppet i staden och då de, med motiveringen att de skulle befria de två arresterade UK-terroristerna, raserade det irakiska fängelset med stridsvagnar. Arga invånare angrep de brittiska tanksen med bland annat brandbomber, vilket medförde att de brittiska ockupationstrupperna måste ta till flykten från de brinnande stridsvagnarna.

I Basra har motsättningarna mellan den brittiskledda ockupationsstyrkan och lokalbefolkningen blivit allt större de senaste månaderna. Al-Sadrs rörelse har vunnit mer och mer stöd och infiltrerat marionettpolisen i staden, som annars har hållits i ett järngrepp av britterna och Badr-milisen, den väpnade grenen av Högsta Rådet för Islamisk Revolution i Irak (SCIRI), som upprättats och stöds av Iran.

Den 18 september blev Ahmad Al-Fartusi, en ledare i Al Sadrs Mahdi-milis, således arresterad av brittiska ockupationstrupper, vilket fick Mahdi-milisen  att hota de brittiska ockupationsstyrkorna och deras irakiska lakejer med ”händelser, vars resultat inte skulle vara bra”, såvida de inte släpper Al-Fartusi fri.

Händelsen med de två brittiska terroristerna illustrerar just precis det, som den irakiska motståndsrörelsen och dess stödorganisationer i utlandet hela tiden har sagt: att det är ockupationsmakten och inte moståndsrörelsen, som står bakom terrorangreppen som riktas direkt mot oskyldiga civila, mot moskéer, skolor och sjukhus.

Ockupationsmaktens avsikt med denna terror är att utså hat mellan Iraks olika etniska och religiösa grupper, som i årtusenden har levt i fredlig samexistens, så att dessa krigar mot varandra i stället för att förenas i motståndskampen mot ockupationsmakten och dess plundringar.

Flygbladstext från Folket i Bild BlekingePublicerad på www.fib.se 2005-09-24

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.