Utskriven 2021-12-02 16:55:06

Manifestation för Irak på torget i Karlskrona

Av ULF BJERÉN

I strålande brittsommarväder den 24 september genomförde fibbarna i Karlskrona en solidaritetsaktion med Irak på Klaipedaplatsen vid Stortorget mitt i sta`ns centrum. 

Vi stod med banderollen "USA - ut ur Irak!" och hade lagt upp vårt informationsmaterial på plattformen av en staty.  Runt statyn hade vi monterat upp flygfotot över Falluja från FiB nr  9 med texten "Napalm över Falluja" och anslående färgaffischer för "USA UT UR IRAK"-märket.

Åke Andersson, välkänd Blekingeprofil, s.k "välfärdskramare" (en hederstitel) och f d landstingsråd (s), höll i ena änden av banderollen. I övrigt var det kärnan i FiB Blekinge som agerade.

Många bra diskussioner förekom och det verkar som om intresset för vad vi fibbare har att säga om Irak ökat. "Borgerliga alliansen" resp. (s) hade små torgmöten i närheten och det var mycket folk på sta´n. Vi sålde IrakBulletinen till bland andra flera exilirakier och palestinier och till kända lokalpolitiker och en chefredaktör.

Efter aktionen tog vi en fika på kafféet och redovisade följande till kassören:

1 ex Folket i Bild nr 8, 7 ex Folket i Bild nr 9, 56 ex IrakBulletinen nr 1 (utgiven av Malmö Irakkommitté), 2 ex av Fallujabroschyren (utgiven av IrakSolidaritet, Sthlm), 7 Irak-märken, 2 Afghanistan Nu nr 3 (utgiven av AfganistanSolidaritet).

Sammanlagt har vi nu i Blekinge sålt:
62 Fallujabroschyrer
66 IrakBulletiner nr 1
147 Irakmärken.

I samtliga FiB och IrakBulletiner som såldes denna lördag var ibladat ett flygblad "Att härska genom att söndra. Britter var undercoveragenter" - se nästa artikel oå denna sida. En hel del sådana flygblad delades också ut under aktionen.

I eftersnacket var vi eniga om att detta kändes som en meningsfull aktion och att vi möter ökat respons från allmänheten. I framtiden räknar vi med att också mer aktivt driva Fallujainsamlingen.

Antiimperialistiska hälsningar
Ulf Bjerén från FiB-BlekingePublicerad på www.fib.se 2005-09-24

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.