Utskriven 2021-12-02 11:24:00

Och Ohly dök upp i frack och cigarett i handen

Stockholmsföreningen hade stor tidningslördag den idag (2005-12-10) först på Norra Bantorget borta vid NK och Berzelipark.

Här är det ungdomen som regerar. Förutom konfrenciern Håkan Blomqvist från Socialistiska Partiet, låg genomsnittsåldern på 20 plus några gamla farbröder från Folket i Bild/Kulturfront. Det gick trögt. Tyvärr är ungdomen inte vår målgrupp, bokborden dominerades av ultrarevulutionära med gevär på bokomslagen. Att sälja FiB här är som att försöka sälja lättöl på en dansrestaurang.

Anarkisternas svarta fana ej att förglömma. Efter eldiga tal från Blomqvist skanderas "Fascisterna bort från våra gator". Alltså partiförbud som ett antal anarkosyndikalister från Norge trumpetar ut med sin stora banderoll  "Förbjud fascistpartier" på norsk. Att gå in i debatt går inte. Det är som att gå in i tobaksaffären och försöka få dom att sälja smör.

Efter en stund går vi och fikar på Sveavägen med internationell karaktär och musik från Mellanöstern och främre Asien. Vårt nya mål är Hötorget. Där ska det stora spektaklet äga rum. Polisen har redan avgränsat området med kedjor. Vi delar fredligt ut våra flygblad om de två nobelpristagarna som gjort sin karriär på föga sympatsikt ämne; hur man räknar döda Vietnameser bl a.

Mörkret börjar sänka sig över Stockholm. Då brakar det loss. En mängd affare (antifascistisk aktion) kommer springande längs Sveavägen från Kulthushållet ner förbi Koncerhuset. Sex stora polispiketar förföljer. Karaktäristiskt för de här ungdomarna är att snittlängden är femtonåringens. Så kommer ännu en kedja polispiketer  längs Kungsgatan ner mot Sveavägskorsningen för att bistå kollegorna.

Smällare slängs och  röd fotbollsrök förhöjer affekten hos publik och polis. Ungdomarna viker av nerför Kungsgatan mot Stureplan med polisen hack i häl. Så kommer ridande polis som ställer upp på linje bakom konserthuset.

Så dyker Lars Ohly upp med sin tjej. Han i frack och hon i festblåsa. Såg du Pinter i TV frågar Ohly medan jag lämnar honom flygblad om bomber över Irak. Ohly tackar medan han smyger in med överklassen till Konserthusets nobelprisutdelning.

Här står folk och glor på parnassen som när filmstjärnor paraderar på Manhattan. Klasskänslan stiger som saven på våren. Vi går hem. Var och en till sin borg.

Försäljningen ja den gick inget vidare. Konkurrensen är hård alltså.Publicerad på www.fib.se 2006-06-20

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.