Utskriven 2021-12-02 17:35:51

Ordfrontsaffär II

Av KNUT LINDELÖF

Dags igen. Stora drevet igång mot Ordfront. Chefredaktören tar avstånd från Johannes Wahlströms artikel om hur "Israels styr svenska medier". Kända jorunalister vittnar och kallar artikeln ett falsarium ...

Johannes Wahlström har intervjuat bland andra Peter Löfgren och Lotta Schüllerqvist, vilka nu båda går till motattack och kallar intervjuerna för förfalskningar av vad de sagt. Peter Löfgren raljerar över att Johannes Wahlström gillar Latte, vilket inte höjer nivån direkt. 

Hur dåliga intervjuerna som Wahlström gjort är kan man inte veta något om. Men att både Peter Löfgren och Lotta Schüllerqvists åsikter är viktiga för Israels anseende kan vi alla vara övertygade om. När en seriös tidskrift som Ordfront magasin för fram åsikter från dessa tunga nyhetsjournalister med Mellanöstern som specialitet blir det oro i sionistkretsar. Därmed sätts effektiva påtryckningar in. Vi ser nu resultatet. Och det var ju detta Johannes Wahlströms artikel handlade om.

Läs Johannes Wahlströms artikel. Den publiceras här med särskilt tillstånd från Ordfront.

Läs också alla inläggen och följ fortsättningen som täcks bra på Ordfronts hemsida.

___________________
Insändare till Ordfront magasin skickad 2005-01-13

Ett praktbevis på lobbyns makt

Av KRISTOFEER LARSSON

Efter att Johannes Wahlströms lysande artikel om hur lobbyn tystar journalister går nu flera intervjuade ut och kräver en ursäkt. Efter att artikeln publicerats verkade dessa "felciteringar" inte vara allvarliga nog för att journalisterna ska höra av sig till Ordfront redaktion. Nej, det krävdes att ledande försvarare av Israels apartheid gick ut i Expressen och tydliggjorde att lobbyn skulle angripa dem för felsteget att inte lyda Israel.

Det fungerade. Över en månad efter att artikeln publicerats går de intervjuade genast ut och kräver en ursäkt, känner sig felciterade och tar avstånd från artikeln. Som tydligt framgår är det ett hårt fördömande vi talar om - deras rädsla går inte att ta miste på. Det är som om deras liv står på spel (eller åtminstone deras jobb).

Men stämmer det inte att Lotta Schullerqvist helt enkelt inte vågade intervjua hjälten Mordechai Vanunu av rädsla för Israel repressalier? Stämmer det inte att Israel skickat hem "partiska" journalister? Är det lögn att DN inte vågade publicera Donald Boströms bilder på uppsprättade palestinier av rädsla för problemen som bilderna skulle orsaka?

Journalisternas rädsla är ett praktbevis på att Ordfront-artikeln är sann. När journalister anklagas för att inte kunna skriva fritt blir givetvis inte deras redaktörer glada. Antingen så tvingas de eller känner sig tvingade att ogiltigförklara påståenden, annars står jobbet på spel.

Som Herman Lindqvist vågar skriva om den öppna rasismen i Israel eftersom de då "blir omedelbart giftbesprutade av mäktiga och inflytelserika pro-israeliska lobbygrupper. Då är det bekvämare att tiga." Läs Lindqvist här!

Det intressanta är att det i Schullerqvists svar (som publiceras på en blog tillhörande en av terroristerna som vandaliserade konstverket på Sjöhistoriska museet) endast tycks finnas en felaktighet från Ordfronts artikel: slutcitatet är inte hämtat från en israeliska professor. I övrigt har väl ingen sagt att hon behöver skriva under artikelförfattarens åsikter?

Peter Löfgren "rättelse" är inte heller något att hänga upp i granen. "Hitta fem fel" har blivit hetsjakt för att även fortsättningsvis få rapportera från Israel. "Självklart måste jag försöka ta mig förbi alla hinder på väg till händelsernas centrum, men jag har aldrig talat om att 'inte acceptera ockupationsmakten'." Nej, precis. Det handlar om att acceptera ockupationen. Det är därför vi så sällan får läsa om Israels apartheid.

Uppståndelsen och fördömandet av artikeln är ett praktbevis på att rädslan för lobbyn är stor. Det krävdes att lobbyn drog i gång ännu en kampanj för att journalisterna skulle "upptäcka" de påstådda felaktigheterna. Det är ett praktbevis på att artikeln innehåll är sant - det finns en rädsla för lobbyn bland svenska journalister. Publicerad på www.fib.se 2006-01-13

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.