Utskriven 2021-12-02 16:46:02

Klockan 15.00 till 15.30 hos Lars Ohly (mars 2006)

Av DAN KOTKA

Lars OhlyJag är på väg till partiledaren för Vänsterpartiet för ett besök. Det är tre veckor sen jag sökte audiens. Ungefär vid Sheraton passerar jag två äldre män som pratar om Ohly. Jag kan inte låta bli att "tjuvlyssna" på dom för att höra vad de säger. Den ene säger:
- Han har ett torp ute i Gnesta.
- Javisst, svarar den andre.
Det är vad jag hör, sen passerar jag männen vid trafikljuset ner mot Strömmen. På andra sidan går jag genom riksdagsgången med de majestätiskt tjocka väggarna till Riksbanken på vänster sida och Riksdagen till höger.

Vid Mynttorget häckar riksdagspartierna i ett hus med en inre rund gård, med en "romersk trädgård" i centrum. Jag möter portföljbärare av båda könen. Inne i huset går jag fram till en disk med vakter som sköter mottagandet; unga män i 30-årsåldern från en vaktfirma. Jag får en besöksbricka.

Vakten ringer till Lars Ohlys pressekretare som redan är på väg. Det är hon som håller i trådarna. Hon är ung och kortväxt och tar mig upp två våningar till det plan som disponeras av Vänsterpartiet. Klockan är 14.55, Ohly är och röker. Jag slår mig ner i sekreterarens stora rum med soffa. Ungefär som när man väntar på sin tur hos en privatläkare.

- Tjena, hör jag. Det är Ohly som kommer. Innan har jag fått veta av pressekreteraren att jag har fått 30 minuter. Det känns snopet. Jag sitter med 25 frågor, hur ska det gå? Vi går in i Ohlys stora ljusa rum med förhandlinggsbord till vänster och fyra stolar. Till höger en soffa. Jag sätter mig i soffan och Ohly sätter sig på en stol mittemot. Jag tar fram mina frågor. Lasse ler när jag nämner antalet frågor. Han är rödögd. Han är jagad antagligen.

Bild från nätetDet som fört mig till Lasse är framförallt frågan om Irakkriget. Lasse var en ivrig talare på ett antal offentliga möten före Irakkriget. Sen tystnade han tvärt. Lasse säger att det berodde på att kriget startade och att sen kunde vi inte göra mer, demonstrationerna hjälpte ju inte. Jag frågar om IKP (irakiska kommunistpartiet) påverkat Vänsterpartiet att ligga lågt i Irakfrågan, eftersom IKP sitter med i den ockupationstillsatta regeringen. Han svarar undvikande att IKP tagit avstånd från ockupationen och från USA.

Jag tänker på att Örjan Svedberg berättar i sin bok om Lars Ohly hur han var med och sålde Vietnambullentinen ibland då han bara var 13-15 år. Jag antar att det inte var så mycket bevänt med den aktiviteten så ung som Lasse var då. Antagligen känner han någon slags komplex inför de äldre 68-orna, som var intensivt aktiva och hade ett enormt genomslag politiskt i Sverige, speciellt första delen av 1970-talet.

Nå, vi återvänder tilll samtalet. Jag undrar vart "Förnyarna" tog vägen under kongressen i januari 2006. Förnyarna var uppe hela tiden säger Lasse. Det är vi, sägerr han och sätter tummen i bröstet.

Men Lasse, vad händer om ni går med i regeringen och får ministerposter hos sossarna? Sväljer dom inte er då? Försvinner ni inte i Göran Perssons stora famn? Risken finns redan i dag, säger han. Vi är skyldiga att ta ansvar, och så följer en en lång utläggning om hur det var i Norge för en vecka sen där han fick en massa bra tips. I Norge sitter V:s motsvarighet i regeringen tillsammans med sossarna och Senterpartiet. De har lyckats vrida sossarnas internationella politik till vänster. Norge har tagit hem sina trupper från Afghanistan vilket är en stor seger för norsk vänsterpolitik, avslutar han med.

Hur är det med Kuba då, frågar jag? Jo, det är bra svarar Lasse. Jag tar ställning för demokratifrågorna på Kuba. Man kan faktiskt ha två tankar samtidigt i huvudet, säger Ohly.

Lasse blir röd om kinderna när han berättar. Det är jobbigt att vara partiledare. Alla frågor. Men jag vet att Lasse älskar politik. På SJ på 1980-talets slut blev han erbjuden ett fint jobb som personalchef, men han valde politiken. Jag minns för vi var kollegor då.

Min tid rinner fort ut. Vi får fortsätta en annan gång, säger jag, medan jag går mot utgången och audiensen är till ända.Publicerad på www.fib.se 2006-03-15

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.