Utskriven 2022-01-27 10:30:45

Ett folk försvarar sitt land
Film visad på ABF i Stockholm 2006-11-15

Av SNORRE LINDQVIST

Alla som följt utvecklingen i Irak kan nu se att det går illa för USA:s krigsmakt - den mest kapabla våldsmaskin som världshistorien skådat. Hur är detta möjligt? De otacksamma irakierna har tydligen gripits av kollektivt vansinne och försöker ha ihjäl varandra medan USA:s armé - som ombetts av FN att bistå Irak med humanitet och demokrati - vanmäktigt försöker bringa ordning i detta kaos. Åtminstone om man får tro våra vanliga massmedia, som ändå inte ger oss något riktigt svar på frågan.
    En god fingervisning får vi däremot i filmen Ett folk försvarar sitt land (Code of Silence). För första gången kan vi se hur en av Iraks större motståndsrörelser, ”Al-Rashedeen” (De Rättfärdiga) militärt går till väga, och konstatera att dess metoder är både effektiva och mycket dödsbringande, riktade som de är mot ockupationstrupperna och deras kollaboratörer.
    I hopklippta scener tagna med stor risk för livet får vi följa hur motståndets egen-utvecklade vapen - vägkantsbomber och missiler - tillverkas, kamoufleras, apteras och utlöses. Man får ett intryck av en lättrörlig, disciplinerad och målmedveten gerilla som ständigt lär sig fiendens svaga punkter och utnyttjar dem. Av naturliga skäl ser man inga ansikten. Stämningen och det som säges förmedlar segervisshet.
    Filmen vill också visa förljugenheten i den amerikanska arméns officiella siffror över antalet dödade och sårade USA-soldater. Det kan röra sig om tio gånger fler än de nu över 3000 som nämns officiellt, om man studerar uppgifter från tyska sjukhus (dit de först förs från Irak) eller från källor som US Air Force. Även officiella uppgifter om antalet attacker riktade mot USA-armén pekar åt detta håll. Filmen vill tala om att president  Bush har anledning att frukta det amerikanska folkets reaktioner när lögnerna avslöjas.
    Den är skapad för en västerländsk publik i en dramatiserande och precis klippteknik tydligt inspirerad av filmer som ”Top Gun” och Michael Moores ”Fahrenheit 9/11” och synkroniserad med en suggestiv sydamerikansk revolutionsmusik. I svensk version är den nedkortad med en tredjedel. Tekniska problem gjorde att filmen för kvällen saknade svensk text, vilket skall åtgärdas. Då skall den kunna köpas i dvd-format genom föreningen IrakSolidaritet i Stockholm. 
    Eftikhar Hashem från föreningen IrakSolidaritet i Stockholm inledde med anföranden. Efter filmen följde en livlig frågestund. IrakSolidaritet i Stockholm i samarbete med FiB/K-avdelningen i Stockholm stod för arrangemanget som samlade c:a 80 deltagare.Publicerad på www.fib.se 2006-11-20

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.