Utskriven 2022-01-27 09:22:51

Nu skall FiB/K synas på gator och torg!

Många av oss har mött det förvånade utropet "nej, men finns den tidningen kvar!?" när vi stått vid FiB/K:s bokbord eller sålt tidningen på demonstrationer. Nu möter vi denna brist på kunskap med en satsning i den samhällskritiska satirbildens form!
    Med hjälp av ett hundratal par fötter kommer FiB/Kulturfronts omslag från och med detta nummer att synas som A4 och A2 affischer på anslagstavlor från Kiruna och Junsele i norr, Göteborg och Kållekärr i väster, Stockholm och Oskarshamn i öster och Malmö och Halmstad i söder. Bilderna kommer att vara samtidskommentarer i den samhällskritiska satirens form. Budskapet är att ett nytt nummer av FiB/K är ute med angeläget innehåll.
    Satsningen på att trycka nyskapad satirbild har gjorts möjlig genom en donation från medarbetaren, grafikern, författaren och historikern Jan Lindahl som avled i februari 2006, 64 år gammal. Jan Lindahl arbetade som grafiker på Arbetarbladet i Gävle under 26 år och som historiker och författare. Han gav ut tre böcker om historia Nio kliv genom Sveriges historia , Bakvända världen - folk och fest på medeltiden och Blågul historia - svenskarna och deras strävanden , varav den senare fortfarande är tillgänglig genom vår bokklubb.
    Vi hoppas och tror att han skulle tyckt att hans gåva kommit till god användning. Satirbilden ligger i linje med det starka samhällsengagemang han visade från sin tid i Gävle FNL-grupp till arbetet med att skriva Sveriges historia ur ett underifrånperspektiv.
    De stora A2 affischerna passar utmärkt för satirbildsutställning på det lokala biblioteket i december! Årets första bild har tagits fram som ett samarbete mellan konstnären Robert Nyberg och fotografen Donald Boström. Bildgruppen kommer att presentera sig och det fortsatta bildarbetet i kommande nummer! 

Vill du delta i arbetet och få affischer sända till dig varje nummer? Kontakta Henrik Linde, prenum@fib.se eller tel: 0152-155 13Publicerad på www.fib.se 2007-01-03

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.