Utskriven 2021-12-02 10:34:50

Vi har just upplevt folkets kultur i teve. Eller?

Det var då ...Melodifestivalen drar mycket publik. Mina arbetskamrater snackar inte politik gärna. De snackar däremot melodifestival gärna. En massa skitlåtar travas på varandra, visst alla vet men ändå tittar "alla" och pratar om det. Vilken låt vann? och så där går snacket i fikarummet. Förr sjöng man i alla fall på sitt hemspråk. Nu är allas hemspråk engelska. Imperierspråket, världsspråket.
    Serbiens låt, sjungen av Maria Serifovic vann. Låten handlar om Hjärta och Smärta. "Jag går runt som tokig", "Dagar är som sår", "Himlen vet lika bra som jag", "Hur många gånger har jag gråtit över dig", "Jag kan inte ljuga för Gud", "När jag faller ner på knä" o.s.v. En text som inte är sammanhängande utan bitar som var och en är en början på en kärlekssaga. Det behövs ju inte i schlagers, att texten hänger ihop. Kvalitetskravet är ringa, bara det låter ungefär, och ingen lyssnar in orden som sjungs. Då skulle inte schlagers finnas.
    Nu rasar dock shlagervärlden och det är intressant. Ty nu skanderas det: "NATTEN DÅ ÖST TOG ÖVER". Schlagervärlden är politisk och rasistisk. Förut rasade shlagervärlden över att Medelhavsländerna röstade på varandra, jävla oljiga  medelhavsländer, spagettilåtar hette det då. Så när vi blev turister därnere och vande oss vid italienskan, spanskan och grekiskan blev länderna accepterade på schlagerhimlen, ja t.o.m. vördade, som de italienska låtarna blivit under det senaste decenniet. Smörsång från Italien är ju riktigt fint, nasalt och förvridet ska det låta. För 30 år se´n var ju bara italiensk opera ok. 
    Nu kommer östländerna forsande och de jävlarna röstar ju på varandra, skriker schlagerkännare i korus. Lägg ner hela skiten utbrister en svensk sångare som hamnade på 18:e plats. Tio östländer fick de första 10 platserna.
    USCH! Schlagervärlden rasar och skriker sig hesa. UT! är kommandot. Men i demokratins namn kan man ju inte skrika alltför högt. Man skriver istället i massmedia. Som rubriken i Expressen här ovanför med stor stil. Expressen är sin vana trogen inte främmande för främlingshat. Vi minns rubriken för ett antal år sen om invandrare; "DE SKA UT". Då härjade Ny Demokrati som värst tillsammans med Lasermannen.  
    Långt bort ifrån Palestina från Västbanken och Gaza hörs en röst som säger: Vi vill också vara med. Snälla, låt oss vara med. Israel är ju med, varför ska inte vi få tillhöra Europa? Frågan får inget svar. Dock kommer den politiska processen i Mellanöstern att innebära att Palestina kommer att få vara med. För det handlar inte om schlager bara. Det handlar också om att få tillhöra finrummet EUROPA.
    Och folkets kultur? Visst är detta ett utslag av folkets kultur även om jag inte tycker om det, och aldrig köper en enda låt. Låtskrivarna själva lyssnar på Bach orgelkonsert och föraktar folket; packet som lyssnar på skitlåtar. Ja, det är en gissning. För sist och slutligen handlar det som alltid om pengar. Inget annat.Publicerad p www.fib.se 2007-05-16

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.