Utskriven 2021-12-02 11:20:21

Vietnam var nära

BokomslagFNL-festen i Stockholm på Valborgsmässoafton blev en oförglömlig upplevelse. Inte bara minnen från kampen mot USA:s krig i Vietnam utan lika mycket en kick off för den slumrande opinionen mot USA:s krig i Irak och Afghanistan. 
    Det var en förtätad och förväntansfull stämning när ikonen Sköld Peter Matthis höll invigningstal och berättade hur det hela började och hur den lilla gruppen FNL-are så småningom växte och blev så stark att den kunde förmå riksdag och regering att vända sig mot kriget och öppet våga kritisera USA.


Mötet hölls på dagen 32 år efter att de sista amerikanarna med svansen mellan benen tvingades fly och lämnade presidentpalatset i Saigon med helikopter till USA-marinens krigsfartyg i Saigons hamn.
    42 år efter att FNL-grupperna bildades i Stockholm, 1965, förelåg också Åke Kilanders bok Vietnam var nära . Denna nutidshistoria på drygt 500 sidor är så intressant att den trots volymen lockar till sträckläsning.
    Kilander har gått grundligt till verket och hans sambo Solveig Giambanco vittnade om att det varit ett par påfrestande år då varje yta i hemmet, såväl golv som bord och stolar varit täckta med protokoll, affischer, artiklar och foton. Ett enormt arbete således.
    Alla affischer i boken överlämnades under kvällen till en representant för Kungliga Biblioteket.

David mot Goliat
Vietnam var nära är en utomordentligt viktig dokumentation som Åke Kilander har gjort om den första ungdomsgenerationen i Sverige som med sin humanism och idealitet satsade alla sina krafter för att bistå medmänniskor, framförallt Vietnams bönder, på andra sidan jordklotet.
    Det var också första gången som tjejerna deltog lika mycket som killarna i ett politiskt frontarbete.
    Det var verkligen en kamp mellan David och Goliat. Litande till egna krafter gick de emot hela det politiska etablissemanget. Även alla de stora medierna hade de i början emot sig.
    Vietnam var nära borde bli litteratur i undervisning från gymnasiet till högskolor och universitet. Den kan ingjuta hopp i en ny generation  som inte längre tycks tro att man med fredliga demonstrationer kan få stopp på krig och orättvisor i världen.
    Författaren har medvetet inte tagit med dagens situationen i boken. Av rent praktiska skäl. Då hade det blivit en bok till. Men Sköld Peter Matthis, Åke Kilander och många av talarna tog upp hur krig, våld och repression tilltagit efter 11 september. Det var flera talare som berättade att de skulle ut på 1 maj och protestera mot kriget i Irak och samla namn mot att skicka svenska soldater till Afghanistan. Och några anmälde sig och ville vara med. Att det fortfarande finns engagemang var inte att ta fel på.

Enda supermakten
 - Idag skulle våra fredliga demonstrationer och insamlingen till FNL i Vietnam klassats som terrorism. Även om kriget i Irak och Afghanistan påminner om Vietnamkriget så finns också en stor skillnad. Då tvingades USA avhålla sig från atomvapen p g a Sovjet och Kina. I dag är USA ohotat som den enda militära stormakten i världen, menade Matthis.
    Läget är således mycket allvarligt med tanke på att också Ryssland och Kina sätter hänsynslös exploatering, handel och export före mänskliga rättigheter.
    Det var många roliga och intressanta minnen och dråpliga situationer de nu mogna aktivisterna berättade om. De raljerades friskt med de hurtiga och revolutionära slagord de använt i sina tal. De båda mötesledarna Annika Swedén och Lasse Litzén hade fullt upp med att hålla reda på alla pratglada FNL-are. Tyvärr kan jag inte namnen på alla kvinnor och män som gjorde så bra inlägg under kvällen.

 - Var är ordningsvakterna, var är ordningsvakterna när reclaim the street, eller vad de heter, drar fram och krossar skyltfönster och förstör? efterlyste en  ”gammal” FNL-are.
    Han åsyftade då alla ordningsvakter FNL-grupperna själva utbildade och som höll borta allt våld på demonstrationerna. Jag minns att man inte ens fick räcka ut tungan mot provocerande personer längs demonstrationsvägen. Det var det fredliga arbetssättet som var grunden till framgången och som gjorde att man nådde den breda allmänheten med sitt huvudbudskap - USA ut ur Vietnam.
    Mycket sång blev det också av sånggruppen, som ofta blev allsång med mycket tryck, särskilt i Befria södern, då publiken fortfarande kunde texterna. Åke Kilander hade räknat ut att FNL-arna hade blivit 10.000 år äldre. Ja det var mycket underfundig humor och självironi denna minnesvärda kväll.

Skratt och kramar

Redan på 69-ans hållplats vid Sergelstorg hördes igenkännande utrop, skratt och många kramar. Och en och annan glädjetår över ett kärt återseende i den proppfulla bussen ut till Etnografiska museet. Över 300 kom och då hade man tvingats säga stopp för de senast anmälda då lokalen ändå höll på att sprängas.
    Ronny Eriksson dök upp och framförde en bejublad monolog och manade till kamp mot den förda krigspolitiken.

Hermansson mindes

Äldst i församlingen var C H Hermansson. Trots sina 90 år kom han också ihåg hur vi på 70-talet demonstrerade mot EEC (EU:s föregångare) och för Norge och Islands fiskegränser för att stoppa britternas hänsynslösa rovfiske längs Norges och Islands kuster.
    Vi kom att prata om EU-motståndet i Norge och den övertygade EU-motståndaren förre statsministern Per Borten.
    Borten var bra sa CH och avslöjade hur det gick till när det blev regeringskris i Norge.
 – Vi reste med samma plan när Borten kom till mig och sa att du kan sätta dig på min plats. Och där låg sekretessbelagda handlingar om hur EU skulle utvecklas till en monetär och militär union med starka band till NATO och USA.
    Statsminister Borten fick den läcka han ville ha och Hermansson har tigit tills nu.

Bryta förlamningen

Som bekant kan en gnista tända en präriebrand och jag tror att boken Vietnam var nära och denna FNL-fest kan bli avstamp och nytändning. Att det närmast förlamade nuläget bryts både när det gäller USA-alliansens vidriga krigspolitik och det svenska medlöperiet. Men också att andra angelägna frågor kan tas upp till en bredare debatt och demonstrationer.
    Talande är att socialdemokraternas 1-majtåg helt dominerades av procentexercis och knappast ett plakat om kriget i Irak och Afghanistan, att Sverige är på väg in i Nato eller att svenska soldater är underställda USA-befäl i Afghanistan.
    Jag passade på i en paus att dela ut Småbrukarnas GMO-broschyr som folk formligen ryckte till sig när de hörde att det handlade om genmanipulation. Det är ett annat slags krig mot vår hälsa som förs av samma globala cyniska truster som vill åt Iraks och Afghanistans olja och naturtillgångar.

Katt bland hermelinerna

Det var stärkande att få vara med denna kväll även om jag var en katt bland hermeliner. Jag var ju aldrig med i FNL utan arbetade mot kriget i Svenska Kommittén för Vietnam, som var en etablerad organisation med företrädare från politiska ungdomsförbund, partier och fackföreningar.
    I Vietnam var nära framgår också att mitt arbete i kommittén var helhjärtat för Vietnam och inte som många FNL-are misstänkte att kommittén bara var till för att föra regeringens och riksdagens talan.
    I förordet citerar bokens författare några särskilt tänkvärda och kloka ord av Sköld Peter Matthis: Det finns mycket som man upplever i ett engagerat liv. Det jag önskar är att folk inte bara lever på roliga minnen utan försöker skapa sig några nya.

Rune Lanestrand

________________
Kommentar (2007-05-20):
På valborsmässoafton var jag på FNL-festen och samlade namn till stöd för uppropet om att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan. Tyvärr så var det inte alls självklart för f.d. FNL-aktivister att skriva på. En del tyckte att USAs närvaro i Afghanistan är nödvändig. Vilket de knappast hade hävdat under Vietnamkriget.

Hans Söderling
Skarpnäck

________________
Kritisk artikel om Åke Kilanders bok Vietnam var nära av f d FNL- och FiB-aktivisten Mats Parner (2007-07-15)
De flerdubbla lojaliteternas skede »

Vietnam var nära är utgiven på Leopard förlag.Publicerad på www.fib.se 2007-05-08

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.