Utskriven 2021-12-02 10:27:23

Minnesord över Gun Kessle

Foto K LindelöfJag hade förmånen att känna Gun Kessle, ringde henne ofta, vi pratade, skvallrade inte. Vi pratade om alldagliga saker, snöskottningen, gräsmattorna, katterna, böcker. Kallprat blev det inte. Då la vi av. Tyckte hon att jag hade fel sa hon till rakt på sak. Hon huttlade aldrig med sin mening.
    I ett samtal nämnde hon - det var bara ett par år sen - att hon skulle upp till Norrbotten och hämta kött och lingon.
- Ensam, fråga jag.
- Ja ensam, men jag övernattar på vägen, var hennes besked.
    Hon var sån, tog sig fram överallt, inget omöjligt, inget klämande.
    Att jämföras med sin man kan inte ha varit alldeles lätt, om man inte tittar efter vad Gun faktiskt gjorde. Hennes insats möjliggjorde Jan Myrdals arbeten som Sidenvägen, Mexicoboken, Indien väntar, etc. Guns bilder; foton och teckningar, är halva resultatet. Den andra halvan står Jan för med sina ord.
    Många ser Gun genom Jan, men hon ska ses självständigt.  Vardagskina 1978, Köksvägen till Kina 1980 och Kvinnoliv i kinesisk by 1983 är de egna böckerna plus alla mindre och större fotoutställningar samt Afghanistanutställningarna, som står i särklass.
    Gun körde bil mycket och tyckte om det. De långa resorna till Afghanistan med lillcittran och till Kina företogs med Gun vid ratten. Sidenvägen är en gigantisk uppgift att köra med bil.
    På senare år då hon var ordförande i Folket I Bild/Kulturfront körde hon t o r Smedjebacken - Stockholm. Då var Gun till åren kommen, hon ömkade sig aldrig för uppgiften.
    Nåväl, jag åkte taxi en gång med henne i Stockholm. Det råkade vara en iransk taxichaufför och jag sa till Gun att prata med honom om hur du körde i Iran. Det blev en munter stämning i bilen. Vi skrattade alla tre till Guns berättelse om hur hon tog sig fram i Iran, med respekt.  Man skrattade med Gun.
    I DN den 25 oktober finns en utmärkt minnesteckning över Gun av en väninna. Det är glädjande att Kultursverige skrivit om Guns frånfälle, - inte som hustru till Jan Myrdal - men som självständig konstnär, allt från SvD till Aftonbladets hemsida dödsdagen 23.10.07.
    När jag får reda på hennes bortgång i telefonen ser jag tvenne stora svanformationer på himmlen flyga högt över mig. Gun sitter där, tänker jag. Hon är på väg söderut till nya äventyr. Fan vet.  
 
Dan Kotka
En vänPublicerad på www.fib.se 2007-10-25

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.