Utskriven 2021-12-02 10:18:06

Kärnkraftshökarna vädrar morgonluft

Det förefaller som om kärnkraftshökarna inom den borgerliga Alliansen är så upphetsade av tanken på mer kärnkraft att de är beredda att splittra regeringen. Trots regeringsplattformen att inte bygga mer kärnkraft under 4-årsperioden talar de nu vitt och brett om fler kärnkraftverk.
    Folkpartiet är som vanligt mest ansvarslöst i energifrågan. Men även Moderaterna kan inte tygla sig längre. De krympande Kristdemokraterna vill inte vara sämre och har svängt helt om i kärnkraftsfrågan. KD-ledningen har tydligen inte förstått att det är partiets trolösa helomvändning i flera hjärtefrågor, däribland kärnkraften, som ligger bakom tillbakagången.
    Skulle Maud Olofsson och Centern också göra en helomvändning i kärnkraftfrågan kommer partiet aldrig att kunna reparera den skadan. Det är illa nog med Thorbjörn Fälldins historiska svek när han laddade och körde igång Barsebäck 2. Vi som stödde Centern då skäms fortfarande över detta monumentala svek.
    Efter katastrofen i Tjernobyl tystnade t o m Folkpartiet för en tid i sin ytliga retorik om mer kärnkraft. Tyvärr är det bara en tidsfråga när nästa stora reaktorhaveri inträffar då även kärnkraftshökarna kommer att tystna och alla planer på mer kärnkraft läggs på hyllan.
    Författaren och atomforskaren Hans Palmstierna som bytte sida sa till mig i början av 70-talet; - att det blir inget stopp på den livsfarliga kärnkraften förrän det blir ett reaktorhaveri med tusentals döda. - Och det måste hända mitt i Europa.
    I stället för att bygga fler kärnkraftverk borde vi i stället skyndsamt avveckla för att undvika denna katastrof medan tid är. Den "fredliga" kärnkraftsbomben tickar obönhörligen och klockan närmar sig tolvslaget.

Rune LanestrandPublicerad på www.fib.se 2007-11-23

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.