Utskriven 2021-11-27 06:50:59

Kina var nog närmast

Kommentar:
"Förra hälften av 1970-talet minns jag som en tid till brädden fylld av politiska aktiviteter i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Själv var jag en ganska typisk representant för den tidens vänstermänniskor, inte speciellt drivande men föredömligt lojal och alltid på bettet. Liksom så många andra fanns jag med på ett hörn i princip överallt - i KFML, Clarté, FiB/Kulturfront (fr a i just FiB/K) plus diverse tillfälliga aktionsgrupper."
    Men Mats Parner var nog inte så typisk. Möjligen var han typisk bland en liten krets superaktivister. Jag minns honom som en minst sagt hängiven tidningsförsäljare. När vi vanliga sålde två ex i timmen sålde Parner 22. Vi fick tillfälle att jämföra vår säljförmåga i samband med lunchen på stämmorna i slutet av april. Då samlades vi för att diskutera fram nästa års tidningsarbete.
    Visst fanns personer som hade sina lojaliteter främst i det lilla maoistiska kommunistpartiet SKP. Men det fanns många andra också, framförallt majoriteten av partilösa, de som framför allt var "fibbare". Det är några av dem, de som inte gav upp, utan håller på fortfarande.
    Men läs Mats Parners artikel. Den kan säkert förklara en hel del av den bitterhet som finns kvar efter den stora besvikelsen över att Mao, Ho Chi Minh, Pol Pot, Castro och andra portalfigurer visade sig inte vara mer än just politiska ikoner i spetsen för närmast ofattbart omfattande politiska rörelser med ett omfattande spel bakom kulisser. Av det lärde vi oss olika saker. Mats Parners erfarenheter har sina poänger. Men han förklarar inte den svenska Vietnamrörelsens styrka och betydelse, även om han erkänner dess betydlese. 
 
Läs De flerdubbla lojaliteternas skede och retrurnera gärna dina synpunkter och erfarenheter. 

Knut Lindelöf (webred.) Publicerad på www.fib.se 2007-07-11

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.