Utskriven 2021-12-02 11:06:17

Grattis Kjell och folkets kultur!

Av KNUT LINDELÖF

Kjell Eriksson fick årets LundeQ-pris på 25.000 kr. Vi på FiB i Uppsala, och i resten av landet också, gratulerar och känner oss även lite stolta. Han har ju jobbat på vår kant av kulturlivet under många år. När strålande berättare som Kjell Eriksson prisas tar arbetet för en folkets kultur ett steg framåt, vi känna stolthet. Han är så bra att han helt enkelt inte kan förbigås.

mars 2005Han får priset för sin senaste roman Mannen från bergen. Juryn lyfter i sin motivering fram hans "suveräna berättarkonst" och att i hans roman Mannen från bergen "skuggorna från den internationella brottsligheten förvandlar Uppsala till de kalla kårarnas stad."

Det stämmer. Jag läser just boken och jag glömmer nästan kliva av bussen när jag sitter med boken i knät på väg till jobbet.

Det mest imponerande med hans böcker tycker jag är skildringen av vanliga människor. De lever och är inga stereotyper. Miljöer, inte minst arbetsmiljöer och förstås odlingskulturen (trädgårdar och allt växande) blir allt bättre sammanvävt med helheten. Mannen från bergen är en sån där bok man kommer att sakna när den tar slut, därför sparar jag lite på den mot slutet. Publicerad p www.fib.se 2005-12-01

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.