Utskriven 2021-12-02 10:56:11

Hemlös familj 

Av GÖRAN BURÉN

Jerusalem. Soldaterna ville inte släppa in oss i Walaja, men en taxichaufför tog oss runt posteringen på småvägar och stigar. Mycket folk hade samlats i en backsluttning. En bit ner låg ett halvt raserat hus, intill stod en grävmaskin med namnet VOLVO i stora bokstäver på armen. En stor trupp poliser såg till att man inte kunde ta sig ner dit.
    Vi fick veta att ett hus i byn redan var förstört. Huset härnere var demolerat till hälften, sedan hade ägarna lyckats få fram en domstolsorder som stoppade grävmaskinen tillfälligt. Om de nu betalade in en summa på 80.000 shekel, ungefär 200.000 kronor, skulle demoleringen uppskjutas i avvaktan på vidare utredning. Väldigt mycket pengar och en högst osäker investering, för om beslutet ändå skulle bli att riva huset, finns ingen garanti för återbetalning. Samtidigt var en besiktningsman på väg. Eftersom huset redan rivits till hälften, skulle det nu undersökas om det inte var i så dåligt skick, att det måste förstöras av säkerhetsskäl.
    Någon timme gick, grävmaskinen stod väntande med VOLVO-armen hotfullt lyft. På något fjärran kontor VOLVO i aktionavgjordes en familjs öde. Åskådarna stod väntande. Några kvinnor satt högljutt klagande och slog ut med armarna.
    Nu hände något. Poliserna formade sig i en lång kedja och strax rörde sig VOLVO-armen därnere. Dess huggtand började hacka på taket, tills det rämnade i ett virrvarr av armeringsjärn, betong och damm. Åskådarna såg tysta på medan deras grannars hem förintades. 
    Varför satte rivningen plötsligt igång? Besiktningsmannen hade kommit och dömt ut huset. Grävmaskinen bullrar på i någon halvtimme, huset smulas sönder bit för bit, sedan svänger VOLVO-armen runt och maskinen larvar iväg. Arbetet är tydligen avslutat, trots att huset delvis fortfarande står upp. Vissa väggar är kvar, men alla tak är raserade eller har åtminstone stora hål. Det är svårt att förstå varför huset nu skulle vara mer säkert än innan grävmaskinens insats.
    Nu ger sig poliserna iväg och vi kan gå ner och titta på förödelsen. Soffgrupp och teve står ute i det gröna. Kvinnorna gråterEn grupp kvinnor kommer gående med husets gråtande ägarinnor inneslutna i en krets av medkänsla. Vi fredsaktivister försöker blinka bort tårarna. Husets herre går fram till ytterdörren och tittar in i ett taklöst rum, där kablarna från elmätaren hänger som en svart bukett. Familjen Rabah, bestående av två vuxna och nio barn har inte längre någonstans att bo.
    På andra sidan huset ligger en väldig hög. Skåpdörrar, filtar, husgeråd, en låda med skor, några Ett bohagkastruller, lösa kläder… ett bohag. Allting utkastat utan någon som helst varsamhet.
    När staten Israel kom denna morgon fick familjen en timme på sig att lämna huset. De vägrade alla former av samarbete så det var polisen som kastade ut ägodelarna. Vart ska de nu ta vägen? Det får de fundera ut själva, för staten Israel tar inget som helst ansvar för deras vidare öden. De erbjuds ingen annan bostad, får ingen ersättning, tvärtom, de måste själva bekosta rivningen och dessutom betala böter. Myndigheterna hävdar nämligen att de byggt sina hus utan tillstånd.
    Det kan så vara, men Israel har ingen internationellt erkänd rätt att styra och ställa i detta område. Man har ensidigt, trots världssamfundets protester, införlivat det med Israel. Nu genomför man en politik som går ut på att med administrativa metoder hålla nere antalet palestinier i det Jerusalem som Israel förklarat som sin och bara sin, eviga huvudstad. Walaja ligger innanför Jerusalems stadsgräns. Där ska vara en stabil majoritet av israeler och andelen palestinier ska enligt planerna inte överskrida 30%. Detta är officiell israelisk politik.
    En metod är att neka palestinier byggnadstillstånd. Deras familjer växer fort, mycket fortare än de Hemlös manisraeliska, det finns gott om mark, men hus får inte byggas. Man bygger ändå, ibland går det bra, i Walaja gick det inte bra. Ytterligare ett femtiotal hus i byn har fått demoleringsorder. Man kan jämföra med utrymningen av Gaza i fjol, där varje evakuerad israelisk familj fick 300.000 dollar till hjälp att starta ett nytt liv.
    Kära vänner, jag överlåter åt er att själva välja vad ni vill kalla en sådan politik.Publicerad p www.fib.se 2006-04-24

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.