Utskriven 2022-01-27 10:30:01

Enander 2005-12-13
Troskant och hasard i boulevardblad

Per Svensson, numera kulturchef på boulevardbladet Expressen, började för många år sedan sin spikraka karriär i branschen på tidningen Lektyr. Det var väl på den tiden då den hetaste diskussionen på redaktionen var hur mycket av troskanten som kunde tillåtas kana upp på bilderna utan att någon skulle ta anstöt. Annars var det mest skvaller i blaskan.

Sedan dess har nog Per Svensson blivit en aning finare i kanten. Men bakom den strama och korsettliknande kulturkonservativa fasaden, den alltmer grötmyndiga moraliska tonen och de upprörda brösttonerna så döljer det sig en annan Per Svensson. Det heter ju att ränder aldrig går ur. Kanske är det förklaringen till att Per Svensson
nu till våren ger ut en bok om Hans Majestät Konungens i förtid förolyckade fader, "Han som aldrig fick bli kung". Lite rojalistiskt skvaller skadar aldrig. Det säljer. Det är så att säga kulturens troskant.

Spelmissbruket breder ut sig alltmer och har blivit en svår folksjukdom. Nu har den även drabbat kulturbranschen. Det var uti boulevardbladet Expressen som kulturredaktionens egen litterära gambler, Nina Lekander, stack ut hakan och slog vad om vem som skulle få årets Augustpris. Hon skrev att hon sätter en slant på att det kommer att gå till Nina Burton och hennes - förvisso briljanta - bok "Den nya kvinnostaden".

Det gick som bekant till Lena Einhorn och boken "Ninas resa". Jag minns en gång, när Augustpriset ännu var
riktigt purfärskt. Då råkade jag på själva galan hamna vid samma bord som den stora gamblern Nina Lekander. Hon slog vad med mig om vem som skulle vinna - förvisso bara om en tjuga. Hon förlorade. Då också. Dåligt spelsinne? Eller ett utslag av dåligt litterärt omdöme? Ja, det är frågan. Ska vi slå vad?

CRISTER ENANDERPublicerad p www.fib.se 2005-12-16

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.