Utskriven 2021-10-20 18:15:40

Småbrukarnas hederspris 2009 till Gunnar Lindstedt

Motivering
Småbrukarnas hederspris går i år till författaren och journalisten Gunnar Lindstedt för sin bok Svart jord.
    Boken är en verklig uppgörelse med det storskaliga industrijordbruket som avfolkar landsbygden, driver folk till städerna och med hjälp av växtgifter, kemikalier och genmanipulerade grödor förgiftar både jord, sjöar och hav.
    I boken berättar Lindstedt hur mäktiga finansbolag som Kinnevik, globala kapitalbolag och även svenska fonder i ren spekulation köper upp jord, på de gamla kolschoserna i Ryssland, i Afrika och andra delar av världen där det finns bördig åkermark.
    I USA pågår en liknande utveckling där industriföretag som Smithfield med sina GMO-grödor lägger under sig en allt större andel av den amerikanska jorden och tränger undan de privata farmarna. Något som Obama nu flaggar för ska hejdas.
    Också i Sverige går utvecklingen mot fler industrijordbruk med allt större mjölk-, fläsk- och köttfabriker. Det moderna storjordbruket som även uppmuntras av LRF, jordbruksminister Eskil Erlandsson och med miljardbidrag från EU går stick i stäv med ett miljöanpassat jordbruk, anser Lindstedt. De producerar inte heller de ekologiska livsmedel som konsumenterna i ökad utsträckning efterfrågar.
    Ett högindustrialiserat jordbruk, skriver Gunnar Lindstedt, är helt och hållet uppbyggt på billig olja och förbrukar 10 gånger mer energi än det producerar i form av livsmedel. När oljan sinar eller blir dyrare kan industrijordbruket inte överleva. Därför menar han behövs på sikt många fler, ekologiska energisnåla jordbruk för att vi inte ska svälta i framtiden.
    Bokens titel "Svart jord" är hämtad från Ukrainas bördiga jord som kallas den svarta jorden.
    Gunnar Lindstedt har tidigare bl a skrivit It-bubblan som sprack, Olja och artiklar i Svenska Dagbladet om Trustors svindlande affärer, som gav honom Stora Journalistpriset. Han är i dag verksam som reporter på Veckans affärer.
    Tidigare mottagare av Småbrukarnas Hederspris är folklivsforskaren och författaren Gunnar Arnborg, dramatikern Bengt Bratt för tv-serien Hem till byn, Bodil Cornell, initiativtagare till och verksamhetsledare för Eldrimner som är ett nationellt centrum för småskaligt mathantverk, till familjen Linde för sitt kretsloppsanpassade småbruk Bränneslätt och redaktören för tidningen Åter, Petter Bergström, Gudhem.
    Hederspriset som också innehåller en prissumma på 5 000 kronor överlämnas vid Förbundet Sveriges Småbrukares årsmöte i Örserum (1 mil öster om Gränna) den 4 april.

Rune Lanestrand

Redaktör för tidskriften SmåbrukarenPublicerad på www.fib.se 2009-04-08

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.