Utskriven 2021-10-20 18:53:28


P C Jersilds nya bok  Edens bakgård på Fri Tanke Förlag

EDENS BAKGÅRD
P C Jersild har i sitt omfattande författarskap — nästa år har det hunnit passera femtio år sedan debuten Räknelära — ofta återvänt till temat om den lilla människan ställd inför de stora, anonyma och hotfulla systemen. Det har handlat om känslan av maktlöshet, om ett samhälle där de enskilda individerna riskerar reduceras till avhumaniserade entiteter av ringa betydelse, av föga värde för det övergripande överhetsperspektivet.
    Mest känd är väl Primus Svenssons plågsamma irrfärder i en oöverskådlig sjukhusbyråkrati, symboliserat av det enorma lasarettsbygget i Babels hus . Min egen favorit är nog ändå byråkratromanen Grisjakten om den svettige lille byråkraten Siljebergs mödosamma äventyr på Gotland där alla svin ska slaktas.
    På så sätt har P C Jersild framträtt som en sorts socialdemokratisk Franz Kafka i Folkhemmet. Idag är folkhemmet nedmonterat — som vi alla smärtsamt fått erfara — det har hastigt och frejdigt förpassat till marknadskrafternas sopphög av makulerat människomaterial. Den råa kapitalismen, som förblindat tycks tugga i sig allt i dess väg, är idag ett tydligare och farligare hot än någon aldrig så mäktig byråkrati på lerfötter.
    I P C Jersilds nya roman Edens bakgård heter huvudpersonen Roland Rajamäki. Han är en medelålders man på fyrtioåtta slitna och söndersupna år, som under den senaste tiden tagit många hårda snedsteg. Han har gått ner sig ordentlig, sedan över två år tvingas han sova utomhus eller — om kylan är för jävlig — hos den hygglige Sture Brodd som sköter Vulcans Däck & Verkstad i centrala Stockholm.
    En dag när Roland driver omkring vid Hötorget kommer en välskräddad man fram till honom. Mannen presenterar sig som Conny. Han erbjuder Roland en plats att sova på, en sorts arbete. Han ska bo på kontoret där Conny Jansson är anställd. Roland ska vara vakt och vaktmästare, en sorts alltiallo, en som tar hand om allt det som de andra aldrig hinner med. Brygga kaffe, kila ner till affären och handla lunchmackor, posta brev.
    Efter några påstötningar, och när nattemperaturen börjar sjunka under nollstrecket då de hemlösa fryser ihjäl i mängder, går Roland med på att flytta in på kontoret. Det är ett litet fönsterlöst rum, åtta kvadratmeter trångt med en plastklädd gammal soffa där han kan sova. Det är allt. Abstinensen är grym och plågsam. Men han tar sig igenom de svettiga och ångestdarriga veckorna och börjar anpassa sig till sitt nya liv. Han får ingen lön. Däremot pengar till mat och nya kläder. Egentligen är han närmast livegen, en människa berövad sina mest grundläggande rättigheter. Men det dröjer innan Roland inser hur beskuren hans frihet är.
    Efter ett tag, då han luskat omkring om nätterna på det tomma kontoret, inser Roland att det är samma företag som driver HoloDrom, ett ”upplevelsecentrum” som ligger nere i gatuplanet. Där används tredimensionell virtual realityteknik för att ge kunder möjlighet att — fiktivt — få förverkliga sina drömmar, många av det tarvliga och nattsvarta slaget. Pedofili, SM-sex, brutala lustmord, men även vackra ridturer och tillfälle att få vistas i lyxiga miljöer.
    P C Jersild har alltid en avsikt med sina romaner, han skriver aldrig utan ett ärende. I Edens bakgård belyser och problematiserar Jersild flera aktuella samtidsfenomen. Inte minst informationshanteringen och övervakningssamhällets tänkbara konsekvenser.
    Vad skulle hända om — eller rättare sagt: vad kommer att hända när — all den information som staten samlar in hamnar i händerna på det privata näringslivet? Hur enkelt blir det inte att manipulera ”kunderna” — att tränga igenom försvar och förnuft på oss alla — om företagen har tillgång till den allra mest privata och intima information om vanor och generande avvikelser, intressen och trosuppfattning, behov och begär, våra drömmar och fasor?
    När ägaren och grundaren till verksamheten, Oliver Morin, först drabbas av en hjärtinfarkt och senare dör, tar hans hustru Gunnela Morin över ledningen. Hon är en religiös människa, som har tröttnat på — vad hon kallar — ”begriplighetsvurmet”. Hon misstror förnuftet och vill i stället se Gudstron som vår tids lösning. ”Vad är det som ger oss rätten till det”, säger hon en dag till Roland, ”till att kräva att vi ska förstå allt i livet. Som om livet vore en skraplott. Skrapa duktigt och du får fram alla siffrorna”.
    Gunnela Morin börjar förvandla företaget, och HoloDrom, till en nyandlighetens moderna kyrka. Bedrägeriet tar ett nytt steg, ges en ny form. Borde inte människor själva få uppleva Jesu korsfästelse? Borde de inte ges möjlighet att redan nu, här i jordelivet, få göra ett besök i Himmelriket?

Effektivt, med en sammanbiten och kärv humor, gestaltar P C Jersild vår tids variant av den mångsekellånga konflikten mellan tro och förnuft. Men han belyser även skillnaderna mellan ett samhälle som en gång byggde på tanken om solidaritet och det samhälle som enbart drivs och formas av enskilda individers egoism och företagens strävan att maximera sin profit.
    Att P C Jersild är en förnuftets förkämpe, en arvtagare till upplysningsrörelsens stolta tradition, kan knappast ha undgått någon. Han har alltid varit en balanserande, befriande kylig och klarsynt röst i samtidsdebatten. Med romanen Edens bakgård visar han på nytt att han är en våra mest framstående författare då det gäller att på en och samma gång vara realistiskt trovärdig, underhållande och svidande samtidskriker. Edens bakgård är en angelägen roman, en skildring av näraliggande framtid som — väl? — ingen av oss vill se förverkligad.

Crister Enander
enander@kajen.comPublicerad på www.fib.se 2009-09-05

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.