Utskriven 2019-05-20 18:47:15

 

Prinsessbröllopet förgiftar samtalsklimatet

Laddningen inför prinsessbröllopet närmar sig upploppet och tar sig allt smaskigare uttryck. Bevakning av kungahuset når oanade höjder.
    Med skakig kamera och spänningsmusik leker SVTs bröllopsredaktion grävande journalister och gör icke-frågor till nyhetsstoff. Vilket resulterat i att Ockelboborna anser sig orättvist porträtterade som lantisar. Dumheterna i programserien gör både SVT och tittarna orättvisa. 

Veckan inleddes med att svensk media äntligen kan gotta sig i skandaluttryck kring prinsessan Madeleines kärleksliv. Ärendet ges omfattande utrymme i SVTs morgonsoffa. Vem bryr sig?
    Veckans andra halva har ägnats den nogsamt förstorade problematiken kring brudöverlämningen, så engagerande att den utgör toppinslag i Dagens Eko och nära nog överskuggar händelserna i Thailand.
    I en ström av fjäskreportage försöker media krampaktigt av prins Carl-Filip bygga den nya designprinsen. Men nej, ett skojigt gnistskydd, ”barnbestick” och foton av blomknopppar utgör inte konstnärliga kvaliteter likt prins Sigvard, hur gärna omgivningen än vill.
    En projektgrupp om tjugotalet personer ägnar månader åt konstruktion av bröllopstårta som vore det ett nationellt byggnadsverk. Och Stockhomspolitikerna får en fnurra på tråden kring bygget av den ny spårvagnslinjen. 

Färska opinionsmätningar tyder på en välkommen vindkantring för den monarkistiska odyssen. Min förhoppning om verklig diskussion om statsskick efter monarkin förbyts dock i besvikelsen över det ena larviga förslaget efter det andra. I raden av fånigheter föreslår Göran Hägg en ordning med kungaval främst avsedd att ge utrymme för fortsättning av det rojalistiska spelet med krona, mantel och spira. Jag förvånas över intresset kring detta Kalle Anka-förslag.
    Vi är många seriösa medborgare som försöker oss på en seriös diskussion om en seriös förändring för ett seriöst statsskick med seriösa representation. Vi vill inte ha vare sig Zlatan eller Carola på tronen. Vi ser inget behov av att leka kung. För den som har den läggningen kan hela uppsättningen köpas i leksaksbutikerna.
    När nu även våra primära nyhetsmedia ägnar mer utrymme åt konstruerad problematik än åt djupare diskussion och debatt kring landets ledning får man känslan av att hela verkligheten reducerats till en såpopera. Bröllopsbevakningen förgiftar samtalsklimatet. Ordet spyfärdig räcker inte längre när det gäller mina reaktioner inför vuxenvärldens förhållande till monarkin och prinsessbröllopet. Jag får konvultioner, önskar mig en stor Delete-knapp och drivs av en stark inre längtan att sabotera hela evenemanget. Kanske tvingas jag sjukskriva mig för illamående.

Björn Schaerström
Fritidspolitiker (m) VallentunaPublicerad på www.fib.se 2010-04-28

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.