Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Om en mindre mysig julikon

Bild: från nätetDet finns fler sätt att jula med Charles Dickens. Jag jular i arbetslivet med hans texter. De som i hans egen samtid spreds till hundratusentals läsare var vecka som reportage, politiska kommentarer och bitande uppgörelser med social orätt. Han var ju som Bernard Shaw påpekade skarp som en Marx i sin samhällssyn. Mysgubbe var han sannerligen varken i privatliv eller i skrift. Alltså läser jag också det nu skymda. De texter för vilka han inte kallade sig redaktör – editor – utan regissör – conductor. De nitton banden Household Words, de fem banden Household Narrative och hela serien All the Year Round. Nästan två hyllmeter. Den Dickens alltså som – för att tala med Chesterton – med sina ord förmådde leda folket och göra det som ingen engelsk statsman verkligen lyckats med; uppbåda massorna.

Men jag kan också ha julfest med Dickens. Mer engelskt kan det väl inte bli än att ha en julafton som den Pickwick och hans vänner, enligt vad Dickens skrev år 1836 i det tjugoåttonde kapitlet i Pickwickklubbens efterlämnade papper, skulle ha firat några år tidigare på Manor Farm i Dingley Dell i Kent. Eller hur?
”Och när de alla tröttat ut sig med att leka blindbock vidtog en ordentlig runda med drakbettsleken och när tillräckligt med fingrar bränt sig och alla russin var borta satte man sig till bords framför den flammande stora brasan till en ordentlig kvällsvard med en väldig bål wassail i en gryta, obetydligt mindre än en tvätthuskittel, i vilken de heta äpplena fräste och puttrade oemotståndligt muntert och inbjudande.
– Detta, sade herr Pickwick och såg sig om, är sannerligen trevnad.
– Ja, det är vår oföränderliga sed, svarade herr Wardle. Alla sitter med oss på julafton, som ni nu ser – tjänstefolk och allt – och här väntar vi på att klockan skall slå tolv och förkunna julen och fördriver tiden med pantlekar och gamla sägner.
/.../
– Bravo! sade herr Pickwick.
– Häll upp, ropade Wardle. Det kommer att ta mer än två timmar innan vi kan få se botten på grytan genom wassailens rikt mörka färg. Häll upp laget runt och nu till sången.”


Det är jul men Christmas – Kristmässa – är det inte. Den präst som förekommer i kapitlet har med bröllopet på gården att göra och om någon mässa på juldagen står ingenting. Det Dickens beskriver är en midvinterfest av det slag om vilken den vördnadsvärde Beda på sjuhundratrettiotalet skrev:
”Denna natt nu så helig för oss kallade anglerna på sitt språk modranecht, det vill säga mödranatt av skäl vi misstänker bero på de ceremonier de utförde den vaknatten.”
Den försiktige Beda säger dock inte något närmare om dessa ceremonier. Men liksom hos oss midvinterbloten var i England detta den folkliga jul som fram genom århundradena kom att prägla också på de kristnas högtid. Den som mest bestod av fasta och bön. Inte undra på att Cromwells troende parlament år 1644 förbjöd julfirande såväl i kyrkan som i hemmet.

Eller läs Dickens julsaga från 1843. I den möter den av snikenhet förtorkade Scrooge tre julars andar; de gångna jularnas, den nuvarande julens och den kommande julens. Så omvandlas den snåle och skrumpne och återfår sin ursprungliga mänskliga godhet. Det är en lärosaga. Men kristlig är den inte.

Ja, till Dickens storhet hör att han i början av den viktorianska epoken på ett enkelt sätt med sitt skrivande om jul kunde bryta med såväl den flinande överklasslibertinismen och dess ginbodsråhet åt folket som med fromleriet och så bidra till att återinföra en folkets jul. Men också att ge den sin speciella dickenska medmänsklighetskaraktär.

Fast vad är det för dryck herr Pickwick dricker kvällen på dan före dan före dopparedagen?
”Länge efter det damerna dragit sig tillbaka gick det heta flädervinet laget runt gång på gång väl spetsat med konjak och kryddor och djup var den sömn och behagliga de drömmar som följde. Det är värt att nämna att det herr Snodgrass drömde ständigt rörde sig kring Emely Wardle; och att huvudpersonen i herr Winkles syner var en ung dam med svarta ögon, ett skälmskt leende och ett par märkligt fina stövlar med luden kant.”
De drömmarna var sannerligen inte så märkliga; herrarna hade ju druckit fläder, vin av hylle. I England som hos oss en mäktig dryck med många egenskaper; fläderbusken var ju hyllefruns, hon av älvornas släkte.

Drakbettsleken hör de engelska julsederna till. Jag känner den inte från Norden och har heller aldrig själv lekt den. Är kanske lite feg av mig. Men den är känd i den engelska litteraturen sedan mer än trehundra år. Beskrevs av såväl Swift som Steele: En ordentlig mängd konjak eller rom hälls ned i en kastrull, värms upp och tänds på. När den brinner ordentligt då skall några grabbnävar russin slängas ner i brygden. Själva leken går sedan ut på att deltagarna med fingrarna skall fiska upp russinen, helst skall de brinna i handen när man tar dem. Helt ofarlig är leken inte. Enligt Oxford English Dictionary rapporterade The Times 9 januari 1894 om en explosion under drakbettslek.

Med wassail är det som med flädervin. Det är en dryck med mångtydig historia. Ordet är från början en enkel hövlighetsfras; waes hael. Ett farväl. På elvahundratalet förvandlade de danska invandrarna det till ett dryckesord. Som skål ungefär. Sedan blev det intressantare. Ordet blev en dryck och drycken hade kraft; på det som blev julafton skulle man wassaila äppelträden, begjuta dem med wassail av cider för god skörd. Det finns ett otal recept på wassail. Men det som Dickens tycks syfta till kan vara ungefär så här:

En och en halv liter öl, ett kvarts kilo vitt socker, en tesked kryddor (kanel och riven muskotnöt), sex kryddnejlikor, rostade vildäpplen, en halv liter riktig engelsk cider, tre skivor citron.

Rosta äpplena. Skala dem. Tag ut kärnhusen. Mosa dem. Fyll öl och cider i ett rostfritt kärl. Lägg i kryddnejlikor och häll ner socker. Värm och rör om till dess att sockret smält och blandningen är riktigt uppvärmd. Lägg de rostade äpplena i en stor serveringsskål. Strö kryddorna över dem. Häll på den varma vätskan. Dekorera med citronskal.


Det finns många varianter. Många tar farinsocker i stället för vitt socker. Man kan också förstärka brygden med en halv liter konjak.

Det finns också kalla juldrinkar man kan dela med Dickens. Andra gången han reste i Förenta staterna var han både förkyld och led av den starka inomhusvärmen. På julafton skulle han ha en uppläsning i Boston. Han bodde hos tidningsmagnaten James T Fields. För att glädja värdfolket gjorde han då olika svala drycker. (Av vilka han själv drack mycket måttligt då han kände sig dålig och endast med svårighet kunde komma i form för att kunna genomföra sin – som alltid av publiken bejublade – uppläsning.) Till dottern i huset, Anne Fields, skrev han dock ner recepten. Ett av dem löd:

En Moselpokal.
Lägg fyra ordentliga bitar socker och skrapa ner det yttersta skalet av en citron i en stor tillbringare. Häll på (mycket litet) kokande vatten. Stoppa ner en servett i tillbringarens hals för att stänga ute luften. Låt stå i tio minuter. Rör sedan om väl. Häll ned en butelj Mosel och ett dricksglas sherry. Fyll tillbringaren med is. Rör om ordentligt och riv ned muskot. Man kan också ta en liten näve gurkört. Häll aldrig upp utan att först röra om.___________________________
Fotnot: Den som är intresserad av Dickens och dryckerna kan få glädje av: Edward Hewett och W F Axton: Convival Dickens. The Drinks of Dickens and His Times. Ohio University Press, Athens, Ohio 1983, ISBN 0-8214-0701-5.

På julafton blir det mycket Dickens i tv: redan kl 02.15 sänder TV 3 En julsaga med Patrick Stewart som Scrooge och kl 16.00 kommer samma historia i TV 4, men då med George C Scott i huvudrollen.

TV 3 sänder även, kl 09.10, Mupparnas julsaga.
Michael Caine spelar Scrooge.

Publicerad i Aftonbladet 21/12 -03


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Om tidningen
Kontakta oss

Bondegatan 69
116 34 Stockholm
Telefon: 08-644 50 32 (tfn svarare)
fax: 08-556 950 35
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se