Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

1935 hölls den första amerikanska författarkongressen i Carnegie Hall i New York, följd av ytterligare en två år senare. Enligt en samtida redogörelse pressade sig 3 500 människor in i hörsalen och ytterligare 1 000 blev avvisade. Dessa kongresser var laddade evenemang, där författare diskuterade hur man skulle förhålla sig till olycksbådande skeenden i Abessinien, Kina och Spanien. Telegram från Thomas Mann, C Day Lewis, Upton Sinclair och Albert Einstein lästes upp, och de uttryckte oro för att våldsmakten nu tog överhanden och att det hade blivit omöjligt att diskutera konst och litteratur utan att samtidigt diskutera politik.

”En författare”, sade Martha Gellhorn inför den andra kongressen, ”måste vara en handlingens man nu ” En man som har ägnat ett år av sitt liv åt strejker inom stålindustrin, eller åt de arbetslösa, eller åt problemet med rasfördomar, har inte förlorat eller slösat bort tid. Han är en man som har förstått var han hörde hemma. Om ni skulle överleva ett sådant handlande så är det ni har att säga om det efteråt sanningen, det är nödvändigt och verkligt, och det kommer att bli bestående.”

Hennes ord ekar över den tystnad som råder i dag. Att hotet från den våldsamma stormaktspolitiken i vår egen tid uppenbarligen accepteras av hyllade författare och av många av litteraturkritikens grindvakter, är oomtvistat. För dem är det ingalunda omöjligt att skriva och verka för en litteratur som är berövad allt politiskt innehåll. För dem gäller inte ansvaret att höja sin röst - ett ansvar som till och med den opolitiske Ernest Hemingway kände. I dag förklaras realismen vara obsolet; en ironisk överlägsenhet affekteras; allting blir till falsk symbolism. Vad gäller läsarna ska deras politiska fantasi pacificeras, inte stimuleras; varför skulle de bry sig när allt kommer omkring? Martin Amis uttryckte detta väl i Visiting Mrs Nabokov: ”Självets herravälde är inte en brist, det är evolutionens kännemärke; det är bara så det är.”

Det handlar alltså om ”evolution”. Vi har utvecklats till det apolitiska självet; till introspektion och käbbel mellan individer som inte har en tanke på att deras självupptagenhet är mindre viktig och mindre intressant än ett engagemang i hur verkligheten ser ut för oss andra. För några år sedan skrev den då knoppande brittiska litteraturkritikern D J Taylor en ovanlig essä med rubriken When the pen sleeps. Han utvidgade den till en bok, A Vain Conceit, i vilken han undrade varför den engelska romanen så ofta förfaller till ”salongspladder” och varför landets författare undvek samtidens viktiga frågor, till skillnad från sina motsvarigheter i exempelvis Latin-amerika som kände sig förpliktade att behandla det politiska grundinnehållet i allas våra liv, det som formar våra liv. Var, frågade han, fanns alla nya George Orwell, Upton Sinclair och John Steinbeck? (Taylor tycktes för en tid sedan tillbakavisa dessa idéer; låt oss hoppas att han återfått modet.)

Slutlistorna över kandidater till de viktigaste europeiska litterära priserna bekräftar hans ursprungliga tes. Men enligt The Guardians litteraturredaktör Claire Armistead ”utmanar författare alla former av trångsynthet”. Men vad mer utmanar de? Hon beskriver ”en verklig allmän påhittighet” i de tre fackböcker som nominerats till Guardian Book Award. En handlar om en neurolog som leker med ord på ett ”totalt excentriskt” sätt; en annan handlar om berg; ytterligare en handlar om det forna Östtyskland och den boken, säger hon, ”får en att lite bättre förstå vilken lustig gammal värld vi lever i”.

Men var finns de samtida arbeten som söker sig in mot denna lustiga gamla världs hjärtpunkt, som Steinbecks och Joseph Hellers böcker gjorde? Var finns motsvarigheterna till Eduardo Galeanos Latinamerikas öppna ådror, Jonathan Coes What a Carve-Up! och Timothy Mos The Redundancy of Courage? Det finns naturligtvis hedervärda undantag. Man kan köpa James Kelmans samling And the Judges Said ” på W H Smith, vilket visar att böcker som räddar den verkliga politiken undan Westminster-mediebyns ”raljanta brist på logik” (för att låna från F Scott Fitzgerald) är mycket populära hos allmänheten.

Det finns förvisso ett oräkneligt antal böcker av föga kända författare, publicerade av små kämpande förlag, som ofta mycket skickligt belyser de skuggor som den rovgiriga makten kastar, men som ignoreras i den så kallade mainstreampressen. Utan tvivel uppfattas de som ”politiska”; och om inte politiken kan reduceras till stereotyper eller, ännu bättre, förvandlas till tv-dramatik så nej tack. Som en kritiker med ett dominerande inflytande över recensionerna av facklitteratur i brittisk press skrev: föreställningen att den sociala demokratin hotas av George Bushs och den nya mccarthyismens vansinniga frammarsch är, tja, ”dum”. Det spelar då ingen roll att man förlorar sin grundläggande medborgerliga rätt till sitt privatliv när man flyger till Förenta staterna; att ens blotta namn kan föranleda kroppsvisiteringar, vilket Edward Said ofta fick uppleva; eller att FBI nu rutinmässigt undersöker utlåningslistorna på de offentliga biblioteken.

Vi lever i en farlig och surrealistisk tid. Kolumn efter kolumn ägnas åt Martin Amis-kulten: han som skriver att politiken har ”vittrat bort i det här landet, och det är ett fantastiskt bevis på dess högt utvecklade karaktär” och som föraktfullt påstår att de stora antikapitalistiska protesterna och antikrigsdemonstrationerna ”i själva verket handlar [om] antipolitik; de protesterar mot själva politiken”.

Medan pressen nu fröjdar sig åt den före detta amerikanska utrikesministern Madeleine Albrights nyfunna humanitet i samband med lanseringen av hennes självbiografi, Madam Secretary, omnämns aldrig det faktum att samma kvinna, när hon fick frågan om hon ansåg att 500 000 irakiska barns död till följd av de USA-ledda sanktionerna var ett pris som var värt att betala, svarade: ”Vi anser att det är värt priset.” En rubrik över en bild av hennes leende ansikte löd: ”Jag älskade det jag gjorde.”

”När sanningen ersätts av tystnad”, sade den sovjetiske dissidenten Jevgenij Jevtusjenko, ”är tystnaden en lögn.” Ingen författarkongress i dag oroar sig över George Bushs och Tony Blairs lögner och brott. Det är glädjande att den ”radikale” brittiske dramatikern David Hare har brutit sin tystnad (”Amerika står för eldkraften; vi står för skitsnacket”) och gjort gemensam sak med den modige dissidenten Harold Pinter. Läget är allvarligt. Ett dokument från Downing Street som har cirkulerat bland ”progressiva” europeiska regeringar efterlyser en världsordning där västmakterna har rätt att angripa vilken annan suverän nation som helst. På sex år har Blair skickat brittiska trupper för att delta i fem olika konflikter, och han vill ha ännu mer blodspillan. Dokumentet upprepar hans åsikter om ”rättigheter och skyldigheter” - att döda och krossa människor på avlägsna platser, och därigenom utsätta oss alla för fara.

Vad skulle George Orwell ha sagt om detta? Till hundraårsfirandet i London av Orwells födelse bjöd man in mest politiskt ofarliga eller auktoriserade liberala krigshetsare. Tänk om Orwell hade skrivit Djurfarmen och 1984 som liknelser om tankekontroll i relativt fria samhällen och beskrivit storföretagsstatens disciplinerade medvetanden och den liberala kontrollens osynliga gränser! Skulle de fortfarande hylla honom?

John Pilger

Översättning:Tor Wennerberg

Artikeln publicerades i Aftonbladet den 5 december 2003.


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se