Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

"Sionister använder lögner i sin kamp"

Av GILAD ATZMON

Här är svaret i Expressen den 5 april 2007 på Jesper Svartviks andra angrepp. Gilad Atzmon föddes i Israel och tjänstgjorde i den israeliska armén i tre år. Han är professionell jazzmusiker och författare till två böcker. Han bor numera i London.

Antisemitismen utgör kärnan i Gilad Atzmons publicistiska verksamhet. Hans huvudintresse är inte Israels ockupationspolitik, utan judar och "judiskhet", skrev Jesper Svartvik, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, i måndags. Antingen ljuger Svartvik medvetet eller är förblindad av sin egen retorik.
    Han ägnar sig åt att ljuga, felcitera och ta citat ur sitt sammanhang, svarar författaren och musikern Gilad Atzmon.
    Än en gång framhärdar Svartvik (2/4) i att med enkla knep försöka få tyst på mig och smutskasta mina åsikter. Dessa må ha uppfattats av vissa som ”radikala” för ett par år sedan, men de blir i dag alltmer allmänt acceptabla inom den akademiska världen och den politiska diskussionen. När jag för fem år sedan varnade för att USA höll på att bli en israelisk missionsstyrka, var det bara ett fåtal som instämde. Men det var innan 650 000 civila irakier brutalt offrades på ”demokratins” altare.
    Nu, när det står klart att Israel verkar vara den enda stat som tjänat på invasionen av Irak, är vi alla tvungna att medge faktum: den sionistiska lobbyns påverkan på amerikansk politik har utvecklats till en blodig folkmordsrealitet utan slut.
    För några dagar sedan gjorde webbtidningen The Palestine Chronicle en undersökning online. Frågan löd: ”Kontrollerar Israellobbyn amerikansk Mellanösternpolitik?” För fem år sedan skulle ingen ens ha vågat ställa den frågan. Nu ställs den. Undersökningens resultat blev som följer: 80% sa ”ja”, 15% ”nej” och 4% var osäkra. Ett tecken på att många anser att USA rättar sig efter israeliska intressen och finns där för att upprätthålla Israels regionala hegemoni. Men det är inte bara Palestinavänner som erkänner Israellobbyns inflytande. En opinionsundersökning genomförd av Zogby International visar att så många som fyra av tio amerikaner tror att Israellobbyn var och är en nyckelfaktor bakom Irakkriget och USA:s konfrontation med Iran.
    Men än mer allvarligt är det faktum att American Jewish Committee (AJC) inte drar sig för att öppet driva på för ett krig mot Iran — i alla judars namn. Israellobbyn i USA (AIPAC) skryter öppet när det gäller sina planer på amerikansk intervention. Det är en diger meritlista de presenterar. Därför är det en enkel sak för amerikanska professorer i samhällsvetenskap, såsom James Petras, John Mearsheimer och Stephen Walt, att komma fram till att sionister och judiska lobbygrupper styr amerikansk utrikespolitik.
    Hur sorgligt det än må vara för Svartvik och hans likasinnade så har det ingenting med antisemitism att göra när man säger sanningen om USA och judiska lobbygrupper. Det kallas i stället för intellektuell integritet.
    Till skillnad från Svartvik, som endast är intresserad av hat riktat mot judar, har jag en vidare syn på ämnet rasism. I stället för att endast titta på situationen för en enda grupp är jag kategoriskt emot alla former av rasism. Jag är väldigt oroad över det ökade hatet mot muslimer. Det behöver knappast påpekas att diskriminering mot mörkhyade fortfarande är djupt rotat i Väst.
    Som en man av judisk börd skulle jag vara djupt besvärad om det fanns antisemitism i min närhet, men jag upplever inte att det gör det. Jag tror uppriktigt att antisemitismen i huvudsak växer och frodas i sionistens fantasi (Svartvik inkluderad). Judar är inte på institutionell, politisk, folklig eller kulturell basis förföljda i västvärlden. Hur bisarrt det än må låta så är judar utsatta för störst fara i Israel just på grund av den vidriga politik som den judiska staten har fört under de senaste sex decennierna. Jag hävdar att alla judar snart kan komma i kläm till följd av den judiska statens brott. Samtidigt är Israel den första att tjäna på antisemitism. Ju mer judar känner sig hatade, desto större är chansen att de söker skydd i den judiska staten. Om Svartvik vore uppriktigt oroad över antisemitism borde han ansluta sig till mig och andra som kritiserar Israel.
    Det förefaller som om Svartvik blint stödjer sionismen och Israel. Därför är han tvungen att ägna sig åt att ljuga, felcitera och ta citat ur sitt sammanhang. Jag ska bara ge några exempel, eftersom de är så många. Svartvik anklagar mig för att beskylla judarna för att vara Kristusmördare.
    Här är Svartviks felcitat: ”judarna var skyldiga till Jesu död”, ”det är dags att de ber om ursäkt för att de dödade Jesus”. Så här lyder min originaltext:

”Judarna var ansvariga för mordet på Jesus, som förresten själv var en palestinsk jude. Men så måste två frågor ställas:
1. Hur kommer det sig att folk som lever i dag känner sig ansvariga eller förföljda för ett brott som begicks av deras avlägsna förfäder för nästan 2 000 år sedan?”
2. Hur kommer det sig att judarna, som gång på gång kräver att den kristna världen ska be om ursäkt för sin inblandning i gångna förföljelser, aldrig har tänkt att det är på tiden att de ber om ursäkt för att ha dödat Jesus?”
    Trots att den heliga judiska skriften Talmud säger att judarna dödade Jesus anser jag med andra ord att dagens judar inte på något sätt bär skuld för det, oavsett vad som hände. Men Svartvik lyckas ändå presentera något som kan tyckas vara ett citat men har väldigt lite att göra med det jag faktiskt skrev. Tvärtom säger jag att det vore absurt att lägga skulden på judarna för ett 2 000 år gammalt brott.
    I båda dessa fall är det uppenbart att Svartvik medvetet tar citat ur sitt sammanhang och omformar dess mening för att passa sin egen giftiga agenda. Det verkar som om Svartvik inte kan eller vill förstå den åtskillnad jag gör mellan judar, judendom och judiskhet. När Svartvik skriver att det ”av Atzmons texter framgår tvärtom med all tydlighet att hans huvudintresse inte är Israels ockupationspolitik, utan judar och ‘judiskhet’” antingen ljuger han medvetet eller är förblindad av sin egen retorik.
    I mina skriverier undviker jag att hänvisa till judar (folket) och judendomen (religionen). Jag hänvisar uteslutande till judiskhet, identiteten och söker där den sionistiska chauvinismens kärna. Kampen mot sionismen och sionister är sannerligen en kamp mot uppsjöar av lögner och desinformation.Publicerad på www.fib.se 2007-04-10

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  GUSTAFSSONS ALFABET M
  GUSTAFSSONS ALFABET L
  GUSTAFSSONS ALFABET K
  GUSTAFSSONS ALFABET J
  GUSTAFSSONS ALFABET I
  GUSTAFSSONS ALFABET H
  GUSTAFSSONS ALFABET G
  GUSTAFSSONS ALFABET F
  GUSTAFSSONS ALFABET E
  Ett tillfälle förlorat? RAMZY BAROUD
  GUSTAFSSONS ALFABET D
  Fobier, depressioner och annat mentalt elände
  Moralvänsterns moraliska kollaps
  GUSTAFSSONS ALFABET C
  FREDSMAMMANS AVSKED
  Ring BRIS! De finns just för dig!
  Har Sverige godtagit USA som världspolis?
  Chomsky i UNT
  Chomsky Holmberg
  Belgisk blå på krogen
  Mikael Nyberg och vänsterns haveri
  Marit har mest meriter
  Mot NFR i Göteborg
  Härbärget vid Pont Sully
  Bör majoren bli general?
  GUSTAFSSONS ALFABET A
  GUSTAFSSONS ALFABET B
  Håkan Gustafsson
  Varför har Sveriges stämma i världen tystnat?
  Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen
  Maten, imperialismen och Irefalks idealism
  Vad kan vi lära av Virginia Tech?
  Det islamistiska hotet mot Europa – i siffror
  En mallig och dryg mediaskälm
  Nu ska pigan dammas av
  Thage tiger inte
  Vems är ansvaret att formulera en rättvis fred?
  Falska folkpartister inför rätta
  Sionister använder lögner i sin kamp
  Till frågan om ockupantideologi
  Hunden har i alla fall fått mat
  Matdebatt
  På tal om identiteter
  Människnas naturliga föda
  Speciesism och kvasivetenskap
  Kost och folksjukdomar.
  Ovetenskapliga argument från en Atkins-lobbyist
  Tal av Dr Sheikh Muhammed Bashar Al-Faydi
  Ät kotletten...
  Fyra tv-timmar med Göran Persson
  Stefan Lindgrens seminarietal
  En annan värld är möjlig! låt oss bygga den tillsammans!
  Slutresolution från den internationella konferensen i Chianciano Terme, Italien, 24-25 mars 2007
  ABF svarar om Atzmon
  Atzmons svar på SDS
  Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar
  Eva Myrdal svarar Jesper Svartvik
  Skippa kotletten!
  Konferensen i Stockholm som väckt sånt uppseende
  När ska vi vakna i Sverige?
  Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser
  Nyskapande humanist?
  Allvarligt talat
  LKAB styr Kirunaflytten
  Skakande läsning om ondskans innersta natur
  Nicolaus Lundius – en samisk 1600-talsintellektuell
  Parner om Speer
  Är Mikael Nyberg en antisemitisk marxist?
  Att läsa Shamir som fan läser Bibeln
  November - Januari
  Hälsningar från Småländska höglandet
  Kim Salomon badade aldrig i Verkeån
  En utväg - för USA, inte för Irak
  Montagu mot Balfour
  Nu skall FiB/K synas
  Om Blommor i Galiléen
  1700-talets mest hatade kvinna
  Ett ideal som inte går att förverkliga
  Om vilda västern och Mellanöstern
  Debattinlägg till tidningen Palestina nu
  Två ojämlika eller en jämlik stat
  Till massakern i Deir Yassin
  Att vinna ett land men förlora sin själ
  Israels invasion av Libanon sommaren 1982
  Parner Stevenson
  Elinder
  Krigsmotstånd eller krigskritik?
  Lärare nöts ner till förtidspension
  Kommentar Stålhammer
  Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
  En kommentar till fibbare
  Annonsprislista
  Om gängse felläsning
  Konfrontation till varje pris
  Var finns folkrättsexperterna i debatten?
  Ett folk försvarar sitt land
  Glimtar från Venezuela
  Irakmöte
  Bomb IRAQ!
  Skriftställning maj 2006
  Sophie Scholls sista dagar
  modersmjölksersättning
  Fattigdomen avgörande för kvinnors ohälsa
  Myrdal svarar Fröberg Idling
  Pol Pot kommentar med svar
  Idioti eller fobi?
  Mohammedbilderna
  Ni är de sista att tala om
  Appell för Iraks akademiker
  Uppropet för undertecknande
  J. A. Selander vågade när andra förblev tysta
  Israellobbyn och sanningen
  KP-tal
  Om kriget kommer
  Afghanistantal Erik Wijk
  Helén Östberg
  Svensk trupp bidrar inte till fred i Afghanistan!
  Krigsmakten
  Prenumerantkampanj hösten 05
  Hur länge ska svensk media
  Namnbricka
  1 maj
  Omar om Runar
  Total rättslöshet
  Irakierna trakasseras av USA-soldater, till och med de nyvalda parlamentsledamöterna
  Svastikor
  Zimbabwe på väg mot...
  Försvara den svenska militära neutraliteten
  Journalister berättar om USA:s dödande i Falluja
  Kärlek & Somalia
  Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna
  Demonstrationsrapporter 19 mars 2005
  Censur och imperiet
  Om preventiv rättvisa
  Får man behandla artiklar hur man vill när man översätter?
  2CV
  Extraordinärt överlämnande
  Strindberg
  Nordkorea har tillverkat kärnvapen
  Varför angrips familjen?
  Religiösa ledare ogiltigförklarar val
  Visst hymlar Bush, men ... svar till JM
  För hus och härd, svar till O Kleberg
  Motverka USA:s anspråk på ensamdominans
  Det andra valfiaskot och den pinsamma tystnaden
  Protestera mot pensionärsmaten
  Utan välfärd ingen demokrati
  Stora män lever länge
  Igår, idag, imorgon ...
  Julhälsnings från HJ
  Kalkonriket
  Att debattera med en nykonservativ
  Chockerande nonchalans av statsministern
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se