Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Thage tiger inte

Fri från partipiskan kan Thage G Peterson säga sitt hjärtas mening om svensk politik i allmänhet och svensk utrikespolitik i synnerhet.

Hans O. Sjöström text
Lill Sjöström bild

Foto: Lill Sjöström

En äldre statsman som kastar sig in i dagens internationella politik. Den första som skrev på uppropet för att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan, talare vid en demonstration mot.USA:s krig i Irak, utskälld i borgerliga tidningar och i varje fall inte påhejad av den socialdemokratiska pressen. Sådana offentliga ställningstaganden tillhör inte vanligheterna, framför allt inte i det socialdemokratiska partiet där partidisciplinen är känd för att vara hård. Men Thage G Peterson vill inte tiga.
 – Jag gick ifrån socialdemokratiska partikongressen för att tala på demonstrationen. Jag såg inte många från kongressen där. Några var det kanske som lyssnade på avstånd, men inte många.
    Thage G var också den första som skrev under uppropet för att dra tillbaka svenska soldater från Afghanistan, ett upprop som nu har dubbelt så många undertecknare som de 700 som var målet från början. Utan Thages namn skulle det ha gått betydligt trögare, konstaterar Stefan Lindgren, ordförande i Afghanistansolidaritet. När Thage G Peterson ringde och meddelade att han ville skriva på sa han att han tyckte att formuleringen ”svenska soldater har inte i Afghanistan att göra” skulle finnas med. Eftersom texten redan var skriven och utsänd till en rad människor blev det problematiskt för dem som formulerat uppropet. Lösningen blev att Thages ord blev rubriken för uppropet.
    Jag är besviken på den socialdemokratiska partikongressen. Det var många där som citerade Olof Palme och hänvisade till hans internationella engagemang. Det är inne att citera Palme nu, men det räcker inte med att citera honom. Kongressen hade chansen att ta ett kraftfullt uttalande om Afghanistan och Irak, men det blev inget. Man kan inte bara citera Olof, man måste också följa upp hans budskap. 
    Det har länge funnits en tradition i det socialdemokratiska partiet att man inte ska uppträda tillsammans med andra. Det var en linje som bröts när Olof Palme tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör demonstrerade mot Vietnamkriget i Stockholm. Sedan dess har det lättat något men fortfarande är toleransen begränsad framför allt om man säger något som påstås bryta mot de signaler som kommer från centralt håll. Thage G Peterson har själv i högsta grad drabbats av den inställningen. I valrörelsen 1998 skrev han en artikel i Expressen där han uttryckte sin oro för att Sverige genom sitt medlemskap i EU skulle dras in i ett militärt samarbete inom ett militariserat EU och därigenom bli allt närmare knutet till NATO. Då skulle också den traditionella svenska neutralitetspolitiken, en politik som gett 200 års fred, brytas.
    Bokförläggaren Lars Hjalmarsson, som tidigare varit chef för Tidens förlag, blev rasande. Han skrev i socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken att Thage G Peterson hade skadat partiet och spred osäkerhet bland de socialdemokratiska väljarna så att många av dem struntade i att rösta eller i stället röstade på vänsterpartiet. Han skrev också att Expressenartikeln var illasinnad, att Peterson var illasinnad, svekfull och illojal och att han hade sparkat på tiotusentals partiaktiva.
    Hjalmarsson ansåg att Peterson skulle uteslutas ur partiet. Till slut röt den gamla partisekreteraren och förra utrikesministern Sten Andersson till och undrade vad Thages motståndare egentligen höll på med. ”Vill ni sparka ut en av partiets ikoner?”, morrade han.

Thage G visar upp första maj-märket som redan sitter på kavajslaget. I år pryds det av Sten Andersson, som gick bort förra året.
 – Egentligen, säger Thage G tror jag att det var så enkelt att Lars Hjalmarsson var förbannad på mig för att jag inte skulle ge ut mina memoarer, Resan mot Mars, på hans förlag Hjalmarsson & Högberg. Det står socialdemokratin nära. Men det är inget partiförlag, så jag svek inte partiet när jag gick till Bonniers med boken. Den blev en framgång för det förlaget.
 – De flesta läsare verkar nöjda. Den enda allvarliga kritik jag har fått under mina resor för att marknadsföra den kom från några äldre som sa att den är så stor och tung att man inte kan läsa den i sängen. Men i partiet var kritiken både mot mig och boken hård.
    Thage G Peterson berättar att det fanns en grupp i partiledningen som jagade honom för att han var för frispråkig i utrikespolitiska frågor. Dit hörde vice statsministern Lena Hjelm-Wallén och dåvarande partisekreteraren Ingela Thalén.
 – Under en kongress, jag kommer inte ihåg vilken det var, hade Bonniers hyrt en plats utanför kongressalen, där min fru Marion stod och sålde boken. Hon sålde inte ett enda exemplar på hela dagen. Men sedan började telefonen ringa därhemma och folk ville köpa boken signerad av mig och undrade om vi kunde skicka den. De skulle själva betala frakten.
 – I den vevan var jag också nere i en stad i södra Sverige och signerade min bok. Då fick jag se en knäppskalle som stod bakom en pelare och skrev i en anteckningsbok. Till slut gick jag fram till honom och frågade vad han höll på med. Det visade sig vara en lokal partiombudsman och han svarade att han hade uppfattat signaler från partitoppen om att han skulle anteckna vad jag sa, vilka och hur många som köpte boken och så vidare. Detta hände alltså i Sverige.
    För en tid sedan lovade Mona Sahlin honom att det ska bli högre i tak i partiet. ”Nu får du skriva vad du vill”, sa hon.
 – Det måste hon stå för om hon vill vinna valet 2010, säger Thage G Peterson.
 – Jag har inte frågat någon om lov om mitt engagemang för Afghanistan och Irak. Det känns skönt att ha sin politiska karriär bakom sig. Så länge man har en befattning är man inte fri att uttala sig. Det är inte heller lätt att hävda en självständig uppfattning när man sitter i de slutna rummen i EU. När man kommer ut därifrån får man ingenting säga.

Vi sitter på konditoriet Kafferepet i Stockholm och Thage G. Peterson talar om sin oro för vart den svenska utrikespolitiken är på väg. Hur vi undan för undan dras in i kriget i Afghanistan. Att den internationella understödsstyrkan (ISAF) och NATOtrupperna i landet står under ett gemensamt kommando vars högsta chef är en ökänd amerikansk general, Dan McNeill. Det är belagt att vi deltar i signalspaning och svenska trupper har använts för att jaga och döda en människa.
 – Nu vill NATO och försvarsledningen sätta in JAS 39 Gripen i Afghanistan, konstaterar Thage G Peterson. Vilken självbestämmanderätt har vi? Undan för undan dras vi in i kriget och blir ett krigförande land. Det är bekräftat att vi deltar i signalspaning. Vi är med andra ord inne i ett frontläge utan att svenska folket har fått veta något om det.
 – Jag har läst att Svenska Afghanistankommittén, där Lena Hjelm-Wallén är ordförande, har sagt att det måste bli en klar rågång mellan ISAF och NATO, men jag har inte sett något riktigt förslag från dem om hur det ska gå till. Enligt min mening finns inget mellanläge. Den enda rimliga vägen är att ta hem de svenska stridande soldaterna och skicka dit fredsfrämjande styrkor som sysslar med återuppbyggnad av bostäder, sjukvård, minröjning och med att lära folk läsa, i detta land där de flesta är analfabeter. Den verksamheten skulle ha ett svenskt märke. Då kunde vi använda de 300 miljoner som insatsen nu kostar och lägga till ytterligare pengar upp till två miljarder. Vi skulle kunna ösa bistånd på att bygga upp landet och inte som nu delta i att förstöra det.
    Det är flera som tidigare har försökt lägga under sig Afghanistan, påpekar Thage G.
 – Djungelbokens författare Rudyard Kipling kallar dessa försök för The Great Game. I tre krig 1838, 1878 och 1919, försökte britterna erövra Afghanistan. Varje gång slutade det med katastrof för dem. De behövde inte ens ta hem sina soldater. De låg halshuggna kvar på slagfältet. Under tio års krig på 1980-talet försökte Sovjetunionen genomföra vad britterna hade misslyckats med – och misslyckades även de.
 – För att göra en fredsmäklande insats och bygga upp Afghanistan behöver vi varken be EU eller FN om lov. Besluten ska vi fatta själva i Sveriges riksdag.
 – I sitt första tal som partiordförande sa Mona Sahlin att socialdemokraterna ska bli ungdomens parti. Men om partiet vill möta ungdomen måste det ske i de frågor som unga människor engagerar sig i. De tycker att svält och krig är ohyggliga och de vill att deras företrädare ska protestera mot sådant. En utmaning inför 2010 är att bli mer orädda. Vi är för rädda i dag. Det kan bero på att vi har kommit för långt in i det internationella samarbetets slutna rum, både i EU och NATO.

Foto: Lill SjöströmUSA:s angrepp mot Irak för fyra år sedan är det värsta brottet, menar Thage G Peterson eftersom det bryter mot aggressionsförbudet i FN-stadgan som är själva grunden för stadgan.
 – Jag har aldrig varit med om något liknande sedan andra världskriget. Det här är något som angår unga människor, menar Thage G Peterson.
    När han tar tunnelbanan hem från Slussen brukar han slå sig i slang med medresenärerna genom att prata om vädret eller skälla på tunnelbanan, två populära ämnen. Efter ett tag brukar folk säga: ”Du är väl Thage G?” Och så börjar de prata om sin avsky för kriget.
 – Här om dagen frågade en ung kille om jag hade hört talas om Bunker Busters eller superbomber. Bomber som kan tränga hela trettio meter ner i jorden innan de exploderar. De förstör människors dricksvatten. Har ni hört något så jävligt. ”Jag har sett att du är emot kriget”, sa killen. ”Fortsätt med det”. Det får jag ofta höra. Stå på dig, säger folk.
    Just som Thage reser sig från kaffebordet ropar några män vid bordet intill på honom. Det är irakier som var på demonstrationen där han talade för några dagar sedan. De tar i hand och tackar för talet. ”Bra sagt, fortsätt så”, säger de.Publicerad på www.fib.se 2007-04-12

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  GUSTAFSSONS ALFABET M
  GUSTAFSSONS ALFABET L
  GUSTAFSSONS ALFABET K
  GUSTAFSSONS ALFABET J
  GUSTAFSSONS ALFABET I
  GUSTAFSSONS ALFABET H
  GUSTAFSSONS ALFABET G
  GUSTAFSSONS ALFABET F
  GUSTAFSSONS ALFABET E
  Ett tillfälle förlorat? RAMZY BAROUD
  GUSTAFSSONS ALFABET D
  Fobier, depressioner och annat mentalt elände
  Moralvänsterns moraliska kollaps
  GUSTAFSSONS ALFABET C
  FREDSMAMMANS AVSKED
  Ring BRIS! De finns just för dig!
  Har Sverige godtagit USA som världspolis?
  Chomsky i UNT
  Chomsky Holmberg
  Belgisk blå på krogen
  Mikael Nyberg och vänsterns haveri
  Marit har mest meriter
  Mot NFR i Göteborg
  Härbärget vid Pont Sully
  Bör majoren bli general?
  GUSTAFSSONS ALFABET A
  GUSTAFSSONS ALFABET B
  Håkan Gustafsson
  Varför har Sveriges stämma i världen tystnat?
  Köttkonsumtionen, miljön och imperialismen
  Maten, imperialismen och Irefalks idealism
  Vad kan vi lära av Virginia Tech?
  Det islamistiska hotet mot Europa – i siffror
  En mallig och dryg mediaskälm
  Nu ska pigan dammas av
  Thage tiger inte
  Vems är ansvaret att formulera en rättvis fred?
  Falska folkpartister inför rätta
  Sionister använder lögner i sin kamp
  Till frågan om ockupantideologi
  Hunden har i alla fall fått mat
  Matdebatt
  På tal om identiteter
  Människnas naturliga föda
  Speciesism och kvasivetenskap
  Kost och folksjukdomar.
  Ovetenskapliga argument från en Atkins-lobbyist
  Tal av Dr Sheikh Muhammed Bashar Al-Faydi
  Ät kotletten...
  Fyra tv-timmar med Göran Persson
  Stefan Lindgrens seminarietal
  En annan värld är möjlig! låt oss bygga den tillsammans!
  Slutresolution från den internationella konferensen i Chianciano Terme, Italien, 24-25 mars 2007
  ABF svarar om Atzmon
  Atzmons svar på SDS
  Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar
  Eva Myrdal svarar Jesper Svartvik
  Skippa kotletten!
  Konferensen i Stockholm som väckt sånt uppseende
  När ska vi vakna i Sverige?
  Svenskar polisanmäls för krigsförbrytelser
  Nyskapande humanist?
  Allvarligt talat
  LKAB styr Kirunaflytten
  Skakande läsning om ondskans innersta natur
  Nicolaus Lundius – en samisk 1600-talsintellektuell
  Parner om Speer
  Är Mikael Nyberg en antisemitisk marxist?
  Att läsa Shamir som fan läser Bibeln
  November - Januari
  Hälsningar från Småländska höglandet
  Kim Salomon badade aldrig i Verkeån
  En utväg - för USA, inte för Irak
  Montagu mot Balfour
  Nu skall FiB/K synas
  Om Blommor i Galiléen
  1700-talets mest hatade kvinna
  Ett ideal som inte går att förverkliga
  Om vilda västern och Mellanöstern
  Debattinlägg till tidningen Palestina nu
  Två ojämlika eller en jämlik stat
  Till massakern i Deir Yassin
  Att vinna ett land men förlora sin själ
  Israels invasion av Libanon sommaren 1982
  Parner Stevenson
  Elinder
  Krigsmotstånd eller krigskritik?
  Lärare nöts ner till förtidspension
  Kommentar Stålhammer
  Presstödet - ett bedrägeri med statliga medel
  En kommentar till fibbare
  Annonsprislista
  Om gängse felläsning
  Konfrontation till varje pris
  Var finns folkrättsexperterna i debatten?
  Ett folk försvarar sitt land
  Glimtar från Venezuela
  Irakmöte
  Bomb IRAQ!
  Skriftställning maj 2006
  Sophie Scholls sista dagar
  modersmjölksersättning
  Fattigdomen avgörande för kvinnors ohälsa
  Myrdal svarar Fröberg Idling
  Pol Pot kommentar med svar
  Idioti eller fobi?
  Mohammedbilderna
  Ni är de sista att tala om
  Appell för Iraks akademiker
  Uppropet för undertecknande
  J. A. Selander vågade när andra förblev tysta
  Israellobbyn och sanningen
  KP-tal
  Om kriget kommer
  Afghanistantal Erik Wijk
  Helén Östberg
  Svensk trupp bidrar inte till fred i Afghanistan!
  Krigsmakten
  Prenumerantkampanj hösten 05
  Hur länge ska svensk media
  Namnbricka
  1 maj
  Omar om Runar
  Total rättslöshet
  Irakierna trakasseras av USA-soldater, till och med de nyvalda parlamentsledamöterna
  Svastikor
  Zimbabwe på väg mot...
  Försvara den svenska militära neutraliteten
  Journalister berättar om USA:s dödande i Falluja
  Kärlek & Somalia
  Det är bara vänstern som kan rädda liberalerna
  Demonstrationsrapporter 19 mars 2005
  Censur och imperiet
  Om preventiv rättvisa
  Får man behandla artiklar hur man vill när man översätter?
  2CV
  Extraordinärt överlämnande
  Strindberg
  Nordkorea har tillverkat kärnvapen
  Varför angrips familjen?
  Religiösa ledare ogiltigförklarar val
  Visst hymlar Bush, men ... svar till JM
  För hus och härd, svar till O Kleberg
  Motverka USA:s anspråk på ensamdominans
  Det andra valfiaskot och den pinsamma tystnaden
  Protestera mot pensionärsmaten
  Utan välfärd ingen demokrati
  Stora män lever länge
  Igår, idag, imorgon ...
  Julhälsnings från HJ
  Kalkonriket
  Att debattera med en nykonservativ
  Chockerande nonchalans av statsministern
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se