Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Det måste kännas lite kusligt att vara student eller lärare på ett universitet som är så stort som det här, med alla dess bibliotek och laboratorier och föreläsningssalar, och samtidigt veta att det är beläget inom gränserna för en nation där visdom, förnuft, kunskap och sanning inte längre spelar någon roll.

Jag inser att vissa av er kanske har kommit hit i hopp om att få några tips om hur man blir författare. Jag säger till er: 'Om ni verkligen vill såra era föräldrar, och inte har mod nog att bli homosexuella, så är det minsta ni kan göra att ägna er åt konstnärlig verksamhet. Men använd inte semikolon. Semikolon är hermafroditiska transvestiter, de står inte för någonting överhuvudtaget. Det enda de visar är att ni har läst på universitet.'

Men att utöva en konst, av vilket slag det vara månde, och oavsett hur bra eller dåligt man gör det, är faktiskt ett sätt att få själen att växa. Så gör det. Dansa ut härifrån när ni går. Sjung på vägen ut. Skriv en kärleksdikt när ni kommer hem. Rita en teckning av er säng eller er rumskamrat.

Och hörni, lyssna: en sentimental kvinna skickade ett brev till mig för några år sedan. Hon visste att även jag var sentimental, med andra ord en livslång nordstatsdemokrat av Franklin Delano Roosevelt-snitt, en arbetarnas vän. Hon skulle precis få barn (det var inte mitt), och ville veta om det var fel att låta en så söt och oskyldig varelse födas in i en så dålig värld som denna. Jag svarade att det som nästan gjorde livet värt att leva för mig, bortsett från musik, det var alla de helgon som jag träffade, och som kunde finnas var som helst. Med helgon menade jag människor som betedde sig anständigt i ett påfallande oanständigt samhälle. Kanske vissa av er är eller kommer att bli helgon som hennes barn får möta.

Och nu vill jag berätta för er om min framlidne farbror Alex. Han var min fars yngre bror, han hade examen från Harvard och inga barn, och han var en ärlig försäljare av livförsäkringar i Indianapolis. Han var beläst och klok. Och det som han främst klandrade andra människor för var att de så sällan lade märke till när de var lyckliga. Så när vi drack lemonad under ett äppelträd på sommaren, till exempel, och pratade slött om det ena och det andra, och nästan surrade som honungsbin, då brukade farbror Alex plötsligt avbryta det trivsamma pladdret och utropa: 'Om inte det här är trevligt då vet jag inte vad som skulle vara det.'

Så nu gör jag likadant, och det gör också mina barn och barnbarn. Och jag uppmanar er att vara snälla och lägga märke till när ni är lyckliga, och att då och då utropa eller mumla eller tänka: 'Om inte det här är trevligt då vet jag inte vad som skulle vara det.'

Det är en tjänst som jag har bett er om.

Nu vill jag be er om en till, en handuppräckning. Hur många av er har haft en lärare någon gång under hela er skolgång som fick er att känna er lyckligare över att leva, stoltare över att leva än ni tidigare trott var möjligt? Var nu snälla och säg namnet på den läraren högt till någon som sitter eller står intill er.

Okej? Har alla gjort det? 'Om inte det här är trevligt då vet jag inte vad som skulle vara det.'

Jag fyller 81 den 11 november. Hur känns det att vara så här gammal? Jag kan inte fickparkera för fem öre längre. Titta inte på när jag försöker göra det är ni snälla. Men oavsett hur illa ställt det kan bli med mig så kommer musiken fortfarande att vara underbar. Min gravskrift, om jag Gud förbjude någonsin skulle behöva en: 'Det enda bevis han någonsin behövde för Guds existens var musik.'

Eftersom jag kommer att tillbringa natten i er närhet har ni och polisen rätt att veta att jag är humanist och luddit. Jag kommer kanske att hålla en svart mässa i Best Western Hotels parkeringsgarage, om jag kan hitta ett neokonservativt spädbarn att offra.

Vet ni vad en humanist är? Jag är hedersordförande i American Humanist Association, sedan jag efterträtt den framlidne, framstående science fiction-författaren Issac Asimov på denna symboliska post. Vi humanister försöker uppföra oss väl utan att förvänta oss några belöningar eller bestraffningar i ett kommande liv. Så gott vi förmår tjänar vi den enda abstraktion som vi känner oss verkligt förtrogna med, vårt samfund.

Vi ordnade en minneshögtid för Isaac för några år sedan, och vid ett tillfälle sade jag: 'Isaac är uppe i himlen nu.' Det var det roligaste som jag kunde ha sagt till en grupp humanister. De vred sig av skratt i bänkarna. Det dröjde flera minuter innan ordningen var återställd. Och om jag någonsin skulle dö, Gud förbjude, hoppas jag att ni kommer att säga: 'Kurt är uppe i himlen nu.' Det är mitt favoritskämt.

Vet ni vad en luddit är? Det är en person som inte tycker om nymodiga apparater. Apparater som kärnvapenubåtar utrustade med Poseidonmissiler som har vätebomber i sina stridsspetsar, och datorer som berövar dig möjligheten att bli. Bill Gates säger: 'Vänta tills du får se vad din dator kan bli.' Men det är du som ska stå för blivandet. Vad du kan bli är det underverk som du föddes för att uträtta - inte den förbannade datorn.

Nu vet ni vad en humanist och en luddit är. Vet ni vad en twerp är? När jag gick i high school i Indianapolis för 65 år sedan var en twerp en person som tryckte upp ett konstgjort tandgarnityr i ändan och bet av knapparna i baksätet på taxibilar. (Och en snarf var en person som sniffade på sadlarna på flickornas cyklar.)

Och jag betraktar var och en som inte har läst den bästa amerikanska novellen, nämligen Occurrence at Owl Creek Bridge, av Ambrose Bierce, som en twerp. Den är inte politisk på något sätt. Den utgör ett fulländat exempel på amerikansk genialitet, som Sophisticated Lady av Duke Ellington eller Franklins spis. 'Occurrence at Owl Creek Bridge', av Ambrose Bierce.

Jag betraktar var och en som inte har läst Om demokratin i Amerika av Alexis de Tocqueville som en twerp. Det kommer aldrig att finnas en bättre bok om de styrkor och sårbarheter som är förbundna med vår styrelseform.

Vill ni ha ett smakprov på denna fantastiska bok? Han säger, och han sade det för 168 år sedan, att i inget annat land än vårt har kärleken till pengar fått ett så starkt grepp om mäns känslor. Okej?

Och många av er, om inte de flesta, har säkert åtminstone bläddrat i denna fantastiska bok. Men jag kan knappast kalla er twerps, eller ens snarfs, om ni aldrig ens har hört talas om nästa bok som jag vill hylla. Praktiskt taget ingen har hört talas om den, eftersom det i grund och botten rör sig om en medicinsk text: The Mask of Sanity, publicerad första gången 1941 och skriven av framlidne doktorn Hervey Cleckley, professor i klinisk psykiatri vid Medical College i Georgia.

Vissa människor föds döva, vissa föds blinda eller vad det nu kan vara, och den här boken handlar om kongenitalt defekta människor av ett slag som nu håller på att skapa fullständigt kaos i hela det här landet och många andra delar av planeten. Det rör sig om människor som är födda utan samvete. De vet mycket väl vilket lidande deras handlingar kan åsamka andra men de bryr sig inte. De kan inte bry sig. De föddes in i den här världen med en skruv lös, och nu tar de makten över allting. De framstår som stora ledare eftersom de är så handlingskraftiga. Gör si! Gör så! Det som gör dem handlingskraftiga är att de inte bryr sig och inte kan bry sig om vad som händer sen.

Nåväl, jag har en god nyhet och en dålig nyhet i kväll. Den dåliga nyheten är att marsianerna har landat i New York och tagit in på Waldorf. Den goda nyheten är att de bara äter hemlösa män, kvinnor och barn, och kissar bensin.

Men allvarligt talat, om ni läser tabloidpressen så vet ni att under de senaste tio åren har en grupp antropologer från Mars studerat vårt land, det enda landet på hela planeten som är något att ha - glöm Brasilien och Argentina. Nå, de reste hem förra veckan eftersom de visste hur fruktansvärd växthuseffekten håller på att bli. Deras rymdskepp var inte ett flygande tefat. Det såg mer ut som en flygande soppskål. Och de är små, bara 15 centimeter höga, men de är inte gröna. De är malvafärgade.

Som avskedshälsning sade deras lilla malvafärgade ledare att det var två saker med den amerikanska kulturen som ingen marsian någonsin kunde förstå. 'Vad är det', sade hon med sin pyttepyttelilla röst, 'vad i all världen är det som är så speciellt med avsugningar och golf?'

Det där är hämtat från en roman som jag har skrivit på under de senaste fem åren, om en ståuppkomiker som upplever världens undergång. Den handlar om att skämta medan vi dödar alla fiskar i havet, och förbrukar de sista bitarna eller dropparna eller puffarna fossilt bränsle. Men den vägrar bli färdig.

Arbetstiteln - eller snarare icke-arbetstiteln - är If God Were Alive Today. Och hörni, lyssna: Det vore på tiden att vi tackade Gud för att vi lever i ett land där till och med de fattiga är överviktiga. Men Bushdieten kanske kommer att ändra på den saken.

Hjälten, ståuppkomikern på domedagen, fördömer inte bara vårt missbruk av fossila bränslen, och langarna i Vita huset. På grund av överbefolkningen är han också emot samlag. Hans namn är Gil Berman, och han säger till åhörarskaror som denna: 'Jag är ett flammande neutrum. Jag är lika avhållsam som åtminstone 50 procent av katolska kyrkans heterosexuella prästerskap. Celibat är inte som en rotfyllning, och det är så billigt och bekvämt. Tala om säker sex! Man behöver inte göra eller säga något efteråt, för det finns inget efteråt.'

Gil Berman fortsätter: 'När mitt raserianfall, vilket är vad jag kallar min tv-apparat, viftar med tuttar framför ögonen på mig och säger till mig att alla utom jag kommer att få sig ett nyp i natt, och att det råder nationellt krisläge och att jag därför måste rusa ut och köpa piller eller en bil eller ett hopfällbart gym som jag kan gömma under sängen, då skrattar jag som en hyena. Ni vet lika väl som jag att det finns miljoner och åter miljoner amerikaner, undertecknad ej undantagen, som inte kommer att få ligga med någon i natt.

Och vi neutrer röstar! Och jag ser fram mot den dag då ingen mindre än Förenta staternas president, som förmodligen inte heller kommer att få ligga med någon den natten, utlyser en nationell Pride-dag för neutrer. Och då kommer vi att träda ut ur våra garderober. Och vi kommer att marschera längs huvudgatorna runtom i hela vårt fantastiska land, med rätade ryggar och hakorna i vädret, och skratta som hyenor.'

Vad skulle då Gud säga, om han levde i dag? Gil Berman säger: 'Gud skulle inte kunna vara annat än ateist, för nu har exkrementerna träffat luftkonditioneringsapparaten på värsta tänkbara sätt.'

Författaren fyller 81 just i dag (11/11 -03). Han säger i en kommentar till publiceringen i Aftonbladet: 'Jag skriver på en roman, If God Were Alive Today, om en påhittad figur, Gil Berman, som är 36 år yngre än jag och som med jämna mellanrum brukar ställa sig och dra skämt eller liknande inför collegeauditorier, något som jag också har gjort. Här följer några utdrag ur det som jag själv sade från podiet på University of Wisconsin i Madison på kvällen den 22 september 2003, just som vi förbrukar de sista bitarna och dropparna och puffarna fossilt bränsle.'


Publicerad: 2003-11-11 i Aftonbladet


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se