Till startsidan
 
 
Skriv ditt skord i fltet nedan.
  
  Hem     Fr en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Drabbande, smittande och lysande roman

BokomslagDenise Mina
“Blodsarv”
Översättning: Boel Unnerstad
(Minotaur)

Av CRISTER ENANDER

Himlen ligger som ett lock över staden. Det är grått och kallt, vinden viner snålt genom gatorna och ett isande regn tycks falla vareviga dag. Paddy har fått jobb på tidningen Scottish Daily News. Hon är springflicka, men hon drömmer om att en dag bli en stor journalist. Hon vill bli en riktig journalist; inte en som liknar de alkoholiserade cynikerna som raglar runt och arbetar på den här tidningen. Platsen är Glasgow. Året är 1981, Margaret Thatcher har i två år hunnit föra sitt högerberusade vanstyre över de brittiska öarna.

Ett bestialiskt mord på ett litet barn bildar upptakt. Misstankarna faller direkt på två unga grabbar som ännu inte hunnit bli tonåringar. Alla är övertygade om att killarna är skyldiga, bevisen pekar entydigt ut deras skuld. Men Paddy — som via sin trista och genomtråkiga fästman Sean — råkar känna en av grabbarna fattar snart sina misstankar. Det är något som inte stämmer. Hon inleder i smyg små egna undersökningar.

Paddy Meehan är bara arton år. Hon är fet. Hon är smart. Hon är hungrig — efter framgång och revansch. Hon är den nya hjälten — eller antihjälten — i Denise Minas nya roman, ”Blodsarv”. Det är den första boken i en serie som till slut ska omfatta fem skilda volymer. Ännu en gång återvänder Denise Mina till underklassens värld. Till de utstötta, de överblivna, de förbisedda, till alla dem som glömts bort, som sopats undan från medelklassens gyllene liv. Till en verklighet där ingen nåd ges; dit ingen hjälp når. Där kampen för den dagliga maten och den ojämna kraftmätningen gentemot spriten och drogerna är viktigare än alla världens amorteringar och vackra vaser, stiliga mattor och fint porslin.
Här härskar nöden. Här går döden kloss i kloss med varje tonåring. Resten av livet drivs framåt på billigt öl och svarta depressioner, religiös intolerans och det eviga och kalla regnet.

Med Garnethilltrilogin — som den kallas — och som består av romanerna ”Död i Garnethill”, ”Exil” och ”Den sista utvägen” intog Denise Mina omedelbart en särställning i den skotska litteraturen, och då inte enbart i deckargenren. Ty om det är deckare eller inte som Denise Mina skriver saknar fullständigt intresse. Visst är böckerna olidligt spännande, visst innehåller de även de klassiska bloddrypande ingredienserna såsom mord och jakten på en hänsynslös mördare. Men det är inte där styrkan, romanernas själva skälvande livsnerv, finns och lever. Det är i den svidande samtidsskildringen, i det fullständigt osentimentala och råa och uppriktiga avklädandet av en stad i förfall, i beskrivningen av en stad utan skyddsnät som Denise Mina är en driven mästare. Hon skriver underifrån. Hon betraktar sin samtid, sin stad Glasgow, med den kuvades sargade och blodsprängda ögon. Med en kolsvart blick som inte väjer, som vägrar blunda för missförhållanden och orättvisor. Med en blick som verkligen ser.

Genom att avstå från det korrekta politiska mumlandet och moraliskt invändningsfria fördömandet blir Denise Minas böcker desto mer drabbande. De smittar av sig sina svåruthärdliga stämningar. De tränger sig på. De vill verkligen oss läsare någonting; något mycket viktigt och avgörande. De vill, ja de kräver att vi tar ställning och inte väjer undan eller slår ner blicken. De ångar av undergångens svavelosande och stickande odörer. De luktar av de fattigas billiga matos, de odiskade tallrikarnas sötaktiga och vassa lukt. Det stinker av piss och gamla sopor i gränderna.

Det stora med Denise Mina är att hon verkligen är där.

Hon står inte vid sidan av och betraktar en främmande och underlig värld som hon sedan försöker beskriva. Hon lever mitt i den. Hon förstår den. Hon känner den utan och innan. Hon är en del av denna förtryckta underklass hur fina examina vid aldrig så flotta universitet hon än lyckats skaffa sig.

”Blodsarv” är en alldeles lysande roman. Den är drabbande, smittande och minst lika påträngande som en packad gubbe på puben strax före stängningsdags som vill ha pengar till bara en enda liten stackars sista öl innan det är tid att gå hem. Det är en skrämmande hälsning från ett verkligt helvete; från en verklighet som vi alla helst vill blunda för så att vi kan sova gott om natten. Denise Mina skriver ett språk som fräter sig igenom skyddsmurarna, som river sönder skygglapparna. Här finns den ångande och sanna samtiden gestaltade med stor suveränitet. Här finns de människor som ingen ens vill ta i hand. Här möter vi vår tids verkliga smärta. Denise Mina är en av de stora samtidsskildrarna och en av de mest intressanta och utmanande brittiska författarna idag.Publicerad p www.fib.se 2006-02-25

Prenumerera p tidningen.

Fr allt material inom FiB/K:s ntutgva gller upphovsrttslagen.

« Tillbaka
  En riktig lrare frn Skiljebo - Parner
  Hundra r av spelsamhet
  Pltsligt stod Jos Guadalope Posada dr
  Han var ett krk till karl
  Rummet under golvet
  Det r ven inbrnt i kttet med ett gldgat jrn
  Ett bluesliv. Berttelsen om Cornelis Vreeswijk
  Fallet Virtanen
  Simon Singh och den stora smllen
  Det bsta p lnge om arbetarlitteratur
  Stig Larsson
  Sonja kesson Vara Vit Mans Slav
  Mikael Wiehe gestaltar livets komplexitet
  Blodsarv
  Sven Lindqvist
  Bjrnssons tv senaste
  Emot det nya envldet
  Daniel Boyacioglu
  Balaclava RECENSION
  Papuanernas kamp
  Tv bcker fr grafiker och medieintresserade
  Fyfaen vad den suger
  Folket r (ocks) ett pack!
  Om nazistiska lger redan 1934 p svenska
  EU-ett krigsprojekt
Kultur allts!
Bildkonst och
Sett, lst, hrt
Krnikor och Bloggar

Denna avdlening rymmer den breda fran i vrt kulturmaterial
Bl a:
Poesi
Litteratur
Bokrecensioner
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se