Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Under 1990-talet påbörjades den stora privatiseringen av länets kollektivtrafik. Storstockholms lokaltrafik, SL, genomgick upphandling efter upphandling och stora internationella trafikjättar skulle snart ta sig an räls, tåg, bussar och personal.

Vänsterpartiets valprogram 2002 talade om att sätta stopp för privatiserings- och entreprenadexperimenten. Stockholm hade fått en trafik som inte längre gick att lita på, varken tidsmässigt eller säkerhetsmässigt. Men vad har egentligen hänt med Stockholms kollektivtrafik och dess ägare? För att få en uppfattning om läget måste vi förflytta oss bakåt i tiden, till början av 1990-talet.
All SL-trafik – både buss och rälstrafik – har handlats upp i etapper sedan 1993. Busstrafiken i Stockholms län utförs nu av tre företag: Busslink, Connex Sverige och Swebus. Tunnelbane- och pendeltågstrafiken utförs av Connex Sverige och Citypendeln.
Upphandlingarna görs av respektive enhet inom SL-koncernen, men det är SL:s styrelse som beslutar.
1994 tog socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet över rodret i Stockholms läns landsting. Men detta gjorde inte att man förde en linje för att avprivatisera SL – eller att upphandlingarna stoppades.
Sverre Launy sitter i verkställande utskottet för vänsterpartiets distriktsstyrelse i Stockholm. Det är inte särskilt tydligt vad som uppnåddes under mandatperioden 1994–98, men privatiseringarna bromsades åtminstone något, menar Launy.
– Jag tror att privatiseringen hade gått längre om inte vänsterpartiet hade funnits med där. Då hade man sålt ut pendeltågen redan. Nu såldes de inte förrän borgarna kom till makten 1998.
Erik Hällström är anställd som bussförare för Swebus och arbetsmiljösamordnare för de olika bussbolagens skyddsombud. Han sitter även i SL:s sektionsstyrelse. Gunnar Ljuslin kör flygbussarna i Stockholm. Han är ordförande i Solna vänsterpartiförening och ordförande för Kommunals klubb på flygbussarna. Dessutom sitter han som sekreterare i trafiksektionen och har nu även fått skyddsombudsuppdrag. Han tycker inte, som Sverre Launy, att vänsterpartiets lyckats bromsa utvecklingen.
Enligt Hällström och Ljuslin påbörjades uppdelningen av Stockholms trafiksystem redan på 1980-talet.
– Riktningen från socialdemokraterna var redan då att dela upp SL i olika verksamhetsområden. Facket fanns med i diskussionen om indelning redan på den tiden, säger Ljuslin.
Han menar att detta var det första ledet i någonting som senare skulle komma att resultera i att kollektivtrafiken upphandlades och privatiserades.
Hällström menar att SL redan ett år innan upphandlingarna, det vill säga 1992–93, började öva inför upphandlingar och slimmade därmed organisationen hos förarna.
– Cheferna övade bland annat på att göra tajta scheman, som en förberedning till upphandlingen.

Konkurrensen mellan bolagen går i första hand ut på att dessa vill skaffa sig monopol på trafiken. Men det har ingen lyckats uppnå. Detta leder till att inget av bolagen vill satsa på nya eller reparera de gamla bussarna, menar Ljuslin.
– Vi har blivit av med allt. Matsalar har stängts, det hörde inte till verksamheten sade man. Träningslokaler har nedrustats och bland annat i Hornsberg bytte Buslink ut motionsutrymmet till baracker. Detta innebar att landstinget fick ta över kostnaderna för alla de övergivna lokalerna. Det var ren idioti, säger han.
Sammanfattningsvis menar förarna att konkurrensen inbördes mellan de olika bolagen satte kollektivtrafiken i kris.
– Det lustiga med privatiseringen är att man skapar en marknadsekonomisk verksamhet där man konkurrerar och låtsas att den är marknadsstyrd. Men i princip är busstrafiken nödvändig för att staden ska kunna fungera. Det gör att ett bussbolag inte kan slå igen och ställa trafiken. När Busslink kursade 2001 tvingades landstinget att betala och dessutom köpa tillbaka bolaget för en krona. På köpet fick landstinget ett underskott på tvåhundra miljoner. Det var en jätteförlust för landstinget, helt enkelt, säger Ljuslin.

Vänsterpartiets krav på stoppade privatiseringar fick inte gehör i den nya majoritetens plattform. Nu talas det om att SL stärka sin förmåga att under en övergångsperiod ta över verksamhet i egen regi då entreprenören missköter sig. De kvalitetsproblem som SL-trafiken lidit av sedan några år förklaras med att missnöjd personal sökt sig bort från de entreprenörer som de upplevt som dåliga arbetsgivare. Därför, skriver man i plattformen, ska SL i ”form av strategiska krav i upphandlingslagen ställa krav på arbetsmiljön hos de anlitade trafikentreprenörerna”.
Sammanfattningsvis går det att konstatera att direkt efter valet gav vänsterpartiet vika i frågan om Stockholms kollektivtrafik.
Hur tycker du att vänsterpartiet har lyckats föra sin politik när det gäller kollektivtrafiken i Stockholm?
– Jag tycker att Jan Strömdahl som satt i SL-styrelsen har varit väldigt duktig och påläst, säger Gunnar Ljuslin som själv satt med i SL-styrelsen ett tag. Men detta är inte samma sak som att han rent ideologiskt har gått rätt väg, tillägger han.
Jan Strömdahl, ordinarie ledamot i SL-styrelsen 1994–2002, håller med om att vänsterpartiet misslyckats när det gäller frågan om privatiseringen av kollektivtrafiken.
– Vi har drivit en linje mot privatiseringen, men inte fått med oss sossarna i något motstånd.
Strömdahl säger att han i SL-styrelsen gått emot vissa upphandlingar och gått med på andra. Han förstår kritiken mot partiet.
– Det är inte fel. Min inställning är också att det inte gått den väg jag skulle vilja. Vi har inte lyckats, helt enkelt, konstaterar Strömdahl.

När de första upphandlingarna kom vägrade förarna att gå med på detta, säger Gunnar Ljuslin. Han ställer sig kritisk till att vänsterpartiet var med och fattade besluten.
– Jag tror inte ens att de reserverade sig mot upphandlingen. Vänsterpartiet på riksnivå har i princip uttalat sig rätt genom att säga att de är emot privatiseringen. Där stod landstinget också, i princip. Men partiet har inte varit aktivt i att försöka bromsa det här.
Gunnar Ljuslin menar att partiet i god tid borde satt ner foten och vägrat gå med på några som helt upphandlingar. Att partiet sedan konsekvent skulle hållit fast den linjen.
– Men socialdemokraterna har fört upphandlingsspåret. Antagligen har vänsterpartiet valt fortsatt samarbete med socialdemokraterna för att inte borgarna ska komma till makten. Ljuslin menar att vänsterpartiet borde varit mer tydligt. Han upplever att det till och med inför valet 2002 tvistades lite fram och tillbalka huruvida utförsäljningen var dålig eller inte.
Erik Hällström påpekar att kollektivtrafiken inte heller fungerade problemfritt före privatiseringarna, men att socialdemokraterna själva skulle vågat ta ansvaret för trafiken.
– Sossarna frånsade sig förmågan att få det här att fungera.
Ljuslin håller med.
– De var fega. De vågade inte gå ut och säga att de var tvungna att skära ner. Det fanns en massa dödkött inom SL. Gubbar som satt på passning under nätterna. Det kunde röra sig om tio stycken som satt och spelade kort i väntan på att någonting skulle hända.
Här menar de båda att socialdemokraterna i landstinget skulle ha tagit i mer.
– Så man föredrog att lägga ut yxan i handen på någon annan, säger Ljuslin och Hällström fyller i att detta var den stora missen.
Ljuslin menar att vänsterpartiet har varit uselt på att ha någon kontakt med facket.
– Vi tog själva kontakt med vänsterpartiet. Det finns politiker som pratar om facket, men facket självt känner inte igen sig i det som sägs. Vänsterpartiet måste skapa mer direkta kommunikationer med fackliga företrädare så att man kan diskutera sådana här förändringar med dem som berörs. Denna miss gäller socialdemokraterna också.
Privatisering och upphandling pågår hela tiden inom området. Olika entreprenörer sköter idag allt från driften av all buss- och rälstrafik i länet till tekniska system för spårtrafikens informationssystem.
Hur ska vänsterpartiet kunna lösa frågan om kollektivtrafiken?
– I nuläget är man bakbunden av långvariga avtal som tecknades av borgarna vid förra mandatperioden. Men självklart är det så att man på sikt, när dessa avtal löper ut, måste jobba för att ta tillbaka kollektivtrafiken i egen regi, säger Sverre Launy.
Hur ska det gå till?
– Det är en förhandlingsfråga. Något annat kan det inte vara. Men målsättningen måste fortsätta att vara att få tillbaka kollektivtrafiken.
Enligt Gunnar Ljuslin handlar de politiska frågorna allt som oftast om vilka prioriteringar som ska göras.
– Jag är livrädd för att de kommer att lägga ner sjukhus. Sitter vänsterpartiet med och gör det kommer det bli ett jädrans liv. Det skulle kunna skaka om partiet rejält. Landstingsgruppen kanske inte vill fälla ett vänsterstyre, men jag tror att vi måste göra det. Vi måste gå in och säga att vi ska höja skatten.
– Det går inte att höja trettio öre och lägga ner sjukvård. Då lägger man ju ner samhället. Vad ska man med samhället till då? Höjd skatt är det enda alternativet, säger han.
– Vänsterpartiet måste vara mer tydliga i sin politik på alla områden. Det är partiets ansvar att värna om både vård och kollektivtrafik.

Emma Berg

Emma Berg är reporter på tidningen Flamman. Artikeln publicerades i nr 43/03.

www.flamman.se


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se