Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Sista gången jag träffade Edward Said bad jag honom att fortsätta leva. Jag kände till hans leukemi. Han hade ofta framhållit att han fick första klassens behandling av en judisk läkare och han uttryckte alltid - trots all smörja som hans fiender yttrade om honom - sin erkänsla för sina judiska vänners vänlighet och heder, och bland dessa vänner hörde Daniel Barenboim till de närmaste. Edward åt middag tillsammans med sina släktingar på en restaurang i Beirut, han var bräcklig men upprörd över Arafats senaste kapitulation i Palestina/Israel. Och han svarade på min fråga som en soldat: 'Jag tänker inte dö', sade han. 'Eftersom så många människor vill att jag ska dö.'

Jag träffade honom första gången i början av det libanesiska inbördeskriget. Jag hade hört talas om denne man, denne intellektuelle kämpe och lingvist och akademiker och musikvetare, men - Gud må förlåta mig min okunnighet på 1970-talet - visste inte särskilt mycket om honom. Jag blev tillsagd att gå till en lägenhet nära Hamra Street i Beirut. Det hördes skottlossning på gatorna - hur lätt hade vi inte alla accepterat krigets normalitet - men när jag gick uppför trapporna till lägenheten hörde jag en pianosonat av Beethoven. Nej, det var inte Månskenssonaten - alldeles för populärt för Edward - men jag väntade utanför den brunmålade dörren i tio minuter till dess han spelat färdigt.

'Du har läst mina böcker, Robert - men jag kan slå vad om att du inte har läst vad jag skrivit om musik', skällde han en gång på mig. Och naturligtvis rusade jag iväg till Librairie Internationale i Gefinor Building i Beirut för att köpa den bok som fattades i min samling: hans underbara essäer om palestinierna, hans skoningslösa kritik av Yassir Arafats korruption och illvillighet, hans upprörda fördömanden av Ariel Sharons kriminalitet.

Han var inte utan fel och brister. Han kunde vara arrogant, han kunde vara skoningslös i sin kritik. Han kunde vara tjatig. Han kunde bli så arg att det strålade om honom. Men han hade mycket att vara arg över. En eftermiddag gick jag för att hälsa på honom i Beirut hemma hos hans syster Jean - en framstående kvinna vars egen skildring av Israels invasion av Libanon 1982, Beirut Fragments, är värdig hennes brors integritet - och jag fann honom halvliggande på en soffa.

'Jag är bara lite trött på grund av leukemibehandlingen', sade han. 'Jag fortsätter. Jag tänker inte sluta.' Han var en tuff person, den mest vältalige försvararen av ett ockuperat folk och den mest hetlevrade vedersakaren av dess korrumperade ledning. Arafat förbjöd hans böcker på de ockuperade områdena - vilket bevisade Saids oerhörda betydelse och Arafats intellektuella utarmning.

Vid det första mötet i Beirut i slutet av 1970-talet hade jag frågat honom om Arafat. 'Jag gick till ett möte här i Beirut och lyssnade på honom häromdagen', sade han. 'Och Arafat stod där och man frågade honom om en framtida palestinsk stat och allt han kunde säga var att 'ni måste ställa den frågan till vartenda palestinskt barn'. Alla applåderade. Men vad menade han? Vad i hela fridens namn talade han om? Det var retorik. Men det betydde ingenting.'

När Arafat accepterade Osloavtalet var Said den förste som - med rätta - angrep honom. Arafat hade aldrig sett en judisk bosättning på de ockuperade områdena, sade han. Det fanns inte en enda palestinsk jurist närvarande under Osloförhandlingarna. Said blev omedelbart brännmärkt - det blev alla vi som sade att Osloprocessen skulle bli ett katastrofalt misslyckande - som 'fredsmotståndare' och, i vidare illasinnad bemärkelse, 'pro-terroristisk'.

Said blev ibland trött på att behöva upprepa den palestinska historien, och på att behöva fördöma de gamla lögnerna - en av dessa, som gjorde honom särskilt rasande, var myten att arabiska radiostationer 1948 skulle ha uppmanat de palestinska araberna att lämna sina hem i den nya israeliska staten - men han upprepade, om och om igen, hur viktigt det var att på nytt berätta historien om palestiniernas tragedi. Han smädades i anonyma telefonsamtal, hans kontor attackerades med en brandbomb och han skymfades åtskilliga gånger av judiska amerikaner som avskydde det faktum att han, en litteraturprofessor vid Columbia-universitetet, på ett så vältaligt och energiskt sätt försvarade sitt ockuperade folk.

När han inte hade lång tid kvar att leva gjordes ett försök att beröva honom hans akademiska jobb. Bakom försöket låg några grymma anhängare till Israel som påstod - samma gamla lögnaktiga förtal - att han var antisemit. Columbia försvarade honom, i ett långt men aningen ambivalent uttalande. När Harvards judiske president uttryckte sin oro över den växande 'antisemitismen' i Förenta staterna - hos dem som understår sig att kritisera Israel - skrev Said dräpande att en judisk akademiker som är chef för Harvard 'beklagar sig över antisemitism!'

Medan hans hälsotillstånd förvärrades blev han inbjuden att hålla ett föredrag i norra England. Jag kan fortfarande höra kvinnan som organiserade mötet beklaga sig över att han insisterade på att flyga i första klass. Men varför inte? Varför skulle inte en dödssjuk människa, som kämpade för sitt liv och sitt folk, få tillåta sig lite bekvämlighet på vägen över Atlanten? Hans vänskap med den enastående Barenboim - och deras gemensamma stöd för en arabisk-israelisk orkester som så sent som förra månaden framträdde i Marocko - var ett bevis på hans mänskliga anständighet. När Barenboim vägrades tillstånd att spela i Ramallah bokade Said om hans konsert - till stort förtret för Sharonregeringen, vilken Said hade enbart förakt till övers för.

Den sista gången jag träffade honom var han exalterat lycklig över sin sons giftermål med en vacker ung kvinna. Den näst sista gången hade han blivit rasande över att palestinierna i Boston inte hade lyckats sätta in diabilderna till hans föredrag om palestiniernas 'rätt till återvändande' till Palestina i rätt ordning. I likhet med alla seriösa akademiker eftersträvade han noggrannhet. Så mycket större blev därför hans vrede när en av hans fiender
påstod att han inte var någon riktig flykting från Palestina därför att han befann sig i Kairo vid tiden för palestiniernas fördrivning.

Han hade inget till övers för slarvig journalistik - ta en titt på hans bok Covering Islam, om rapporteringen om den iranska revolutionen - och han hade ännu mindre tålamod med amerikanska tv-nyhetsankare. 'När vi gick ut i sändning', berättade han en gång för mig, 'sade den israeliska konsuln i New York att jag var en terrorist och att jag ville döda honom. Och vad sade nyhetsankaret till mig? 'Mr Said, varför vill du döda den israeliska konsuln?' Hur svarar man på sånt skitprat?'

Edward var en märkvärdig person. Han var både en ikon och en ikonoklast.

Aftonbladet 2003-10-26


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Om tidningen
Kontakta oss

Bondegatan 69
116 34 Stockholm
Telefon: 08-644 50 32 (tfn svarare)
fax: 08-556 950 35
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se