Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Hans Olof Öberg har avlidit:
Han blir ihågkommen för sitt stora engagemang

Hasns-Olof ÖbergHans Olof föddes i Luleå 1943 i en arbetarfamilj, men växte upp i Piteå.
    I början av 70-talet studerade han i Uppsala till civilingenjör. 1981 kom han till Karlskrona. Han gjorde en uppfinning som fann användning i ubåtar och på den grunden blev han egenföretagare tillsammans med hustrun Birgitta.
    Under åren i Uppsala hade Hans Olof engagerat sig i rörelsen för solidaritet med Vietnam och i den unga vänster som föddes i dess spår. När vänstervinden mojnade hörde Hans Olof till dem som stod fast i sin övertygelse om sanning och rätt. Och detta inte bara i tanke utan också i gärning, trots sina mellanhavanden å yrkets vägnar med krigsmaterielinspektionen och Försvarets Materielverk.
    Hans Olof var en intellektuell i ordets egentliga mening, en kulturellt, historiskt och politiskt medveten person. Han var mångspråkig och beläst, gjorde översättningar från engelska och franska språken för Ordfronts och Folket i Bilds räkning. I den senare tidningen medverkade han också med egen lyrik.
    De senaste åren var Hans Olof aktiv i föreningen bakom tidningen Folket i Bild/Kulturfront, satt i dess centrala styrelse och var sekreterare i lokalavdelningen i Blekinge.
    Hans Olof avled hastigt den 31 januari. Det är en stor förlust för den rörelse i vilken han var en del.

Ulf Bjerén, Folket i Bild 

_____________________
Fler röster om Hans Olof

Peter Curman Stockholm:
Listan (FiBforum) har nog fler läsare än skribenter. Själv tillhör jag den tysta och anonyma skara som nyfiket följer nästan allt vad som skrivs, sägs, tycks och debatteras. När något remarkabelt eller oväntat hänt kollar jag genast upp kommentarer och reaktioner på listan. För mig har den blivit något av en tidsseismograf där man kan avläsa stämningar och laddningar som ännu inte kommit i tryck någon annanstans. De publika organen är ofta tröga och förutsägbara medan listan är motstridig, kvick och respektlös och blandar stort och smått. Den är ingen föreläsningssal men heller inte en skvallercentral. Den lyfter helt enkelt fram våra inre monologer och eftertankar. Ofta tänker den vad vi själva känner.
    Det är därför med djup förstämning jag nu inser att en av de signaturer HOÖ- som jag med särskild inlevelse och respekt läste har tystnat. Han hade en sällsynt förmåga att lyfta debatten över ögonblickets upprördhet, att ge saker och ting proportion utan ett uns av dryghet eller magisteraktighet. Hans klarsynta och humoristiska närvaro syresatte listan på ett särskilt sätt. Han fick också andra skribenter att växa. Jag kan inte säga att jag kände honom personligen men jag kände honom ändå tack vare listan som en vän och förtrogen. Jag kommer att sakna honom och därför förvänta mig att listan gör vad den kan för att leva upp till hans minne! Tack, Hans-Olof.

Eva Wernlid Stockholm:
Det blir inga fler bokmässor för Hans-Olofs del. Och det blir med stor saknad och sorg som vi nu måste arbeta vidare med bokklubb/bokmässa utan Hans-Olof. Givetvis måste vi hedra hans minne efter allt vad vi förmår.

Bengt Edorsson Göteborg:
Kan bara instämma och tillägga att hans grundmurade klasståndpunkt bröt igenom mångas känslopansar. Tack för Det HOÖ.

Lasse Wilhelmson Täby:
Hans Olof var en person som man gärna har som vän. Principfast, lyhörd och uppmuntrande. Sådana personer lämnar alltid ett större tomrum efter sig.

Dennis Zackrisson Uppsala:
En mycket kunnig, intressant och engagerad debattör och organisatör har lämnat oss. Av Hans-Olof Öberg fick man alltid nya lärdomar och impulser i diskussionerna på forumet och hans många bidrag i pappers- och nättidningen.
   
Han tog sitt arbete i kulturfronten på allvar och var ett föredöme för oss alla.
   
Vi hedrar honom bäst genom att fortsätta arbeta i hans anda.

Kjell Martinsson Göteborg:
Hans-Olof Öberg har lämnat oss. När man får ett meddelande av den sorten vill man inte kännas vid det. Det var inte länge sedan Hans-Olof och hans kära Birgitta besökte Göteborg för en hundmässa. Vi åt en bättre middag hemma hos Gunnar Olofsson och hade väldigt trevligt. 
    Mina bästa minnen från Hans-Olof är annars i föreningsstyrelsearbetet i FiB/K. Ständigt på hugget för att göra kortare och längre inlägg. Med Hans-Olof hade man aldrig tråkigt och hela tiden kunde man lära sig saker, eftersom när han smålog, så fanns det alltid någon litterär parallell eller en dubbeltydning som man kunde få reda på efteråt, vid smörgåsarna och den röda paprikan, strax intill pentryt på Bondegatan. På bokmässorna gjorde Hans-Olof ett enormt arbete. Han organiserade och planerade. Och hemma i Karlskrona var han lite av "gatans parlament - hård som cement".
    Våra tankar går till Birgitta och barnen och deras respektive. En mycket stor förlust för oss alla som lärde känna Hans-Olof!
    Men artiklarna finns kvar i Folket i Bild. Vi skall alltid minnas dig!

Kenneth Rasmusson FiBforum:
Ja, det var mycket tråkigt och sorgligt. Jag räknade ihop hela 716 inlägg från Hans Olof mellan 051015 och det sista som kom den 18 januari. Oftast både klarsynta och klargörande.
    Nästan alltid humorfyllda. Klart att han kommer att saknas i diskussionerna. Ett stort tack & fred över hans minne.

Pie Blume Stockholm:
Hans-Olof, ja beskedet om din död är svårt, vi har i Dig förlorat en värdefull kamrat. Vi som deltog i det senaste styrelsemötet kommer att minnas denna dag och ditt deltagande ur ett alldeles särskilt perspektiv. Som vanligt bidrog du med kloka, skarpa och eftertänksamma perspektiv, som vanligt blickade du framåt mot nästa strid i kampen för FiB/K och vårt gemensamma arbete, som vanligt medverkade du till goda samtal och beslut.
    Du saknas redan. Jag tror inte att vi kan hedra dig bättre än att fortsätta att arbeta i din, i vår gemensamma, anda. 

Knut Lindelöf Uppsala:
Man tappar andan. Hans-Olof har inte varit sig riktigt lik senaste året. Något har tryckt honom och gjort honom olikt lågmäld. Det har jag tänkt flera gånger när vi träffats. Men han verkade jobba på igen och var på väg tillbaka i full aktivitet - trodde jag. Senast med den fina översättningen av Memorandum av Edwin Samuel Montagu, som ligger på hemsidan.
    Vi har förlorat en av de allra mest hängivna och folkligt medvetna kämparna i våra led. Heder över hans minne. Som sagt, man tappar andan.

Alexandra Ellis Umeå:
Gud så sorgligt. Vad underligt det känns, vi träffade ju honom nyss.

Kristoffer Larsson Uppsala:
Ni som meddelat detta har förstört min dag. Visst var jag medveten om att Hans-Olofs hälsa var vacklande, men jag hade aldrig kunnat ana att det skulle sluta så här. Ändå sedan vi träffades för första gången för några år sedan har jag alltid upplevt Hans-Olof som en väldigt trevlig och intressant och oerhört kunnig person. Jag kommer inte bara att alltid minnas Hans-Olof utan också sakna våra politiska diskussioner. Må han vila i frid, amen.

Gunnar Olofsson Göteborg:
Så sent som i lördags, efter FiB-styrelsemötet, satt vi på Södergruvan och snackade över pizza och öl. Han verkade vara i god form, klagade inte över några särskilda krämpor. Vi diskuterade det framväxande stasi-samhället. Helt obegripligt. Varför dör alltid de goda först?

Hans Johansson Karlstad:
Jag är mycket ledsen, för Hans Olof Öberg tog stor plats inte bara som en kämpe inom FiB, utan också som människa och det blir ett stort tomrum. Det känns än
sorgligare att inte jag kunde vara med på de senaste styrelsemötena så att jag hade fått träffa honom och prata med honom en gång till.

Jan Bengtsson FiBforum:
Jag instämmer verkligen med övriga här i uttrycket för att det är en smärtsam förlust vid detta meddelande om Hans-Olof Öbergs bortgång.
    Jag tillhör själv inte den inre kretsen av FiB-forumfolket, och har därför aldrig haft möjlighet att personligen träffa Hans-Olof. Men efter att under flera år med stort intresse följt debatten och inläggen här på FiB-forum, så upplever man till slut en relation till de mest aktiva debattörerna — varje debattör har ju sin alldeles personliga stil och uppfattningar som man efterhand lär känna och antingen sympatisera med och uppskatta eller ogilla och vilja kritisera, men någon form av intellektuell relation blir det ju fråga om - och till den gruppen av flitiga debattörer och skribenter hörde ju definitivt Hans-Olof.
    En röst bland oss har alltså tystnat; en röst, som enligt min uppfattning, innehållit mycken kunskap och klokhet. En röst som vi nu tyvärr ej längre kan få ta del av. En klok röst mindre — och dit räknar jag Hans-Olofs röst efter att ha läst många av hans inlägg - i den allt viktigare samhällsdebatten. Dels på FiBforum och i samhällsdebatten i övrigt, i en tid då vi verkligen behöver alla seriöst analyserande och genomtänkta röster. Detta i ett samhälls- & mediaklimat där ju sådana seriöst analyserande och granskande tankar och åsikter inte precis står högt i kurs. Just därför är ju FiBforums existens och och debatten där så viktig. Och när sådana röster tystnar i debatten är det en förlust för oss alla, inte minst här på FiBforum. Publicerad på www.fib.se 2007-02-21

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Natoprovokation i Karlskrona
  Ship to Gaza i Hammarkullen
  Uppsalaavdelningens gamla arkiv återfunnet
  Ny enhet för solidaritet med Palestina
  Demonstration mot Israels övergrepp i Gaza
  Sköld-Peter Matthis om i Irak i Farsta
  Fredsseminarium i Göteborg
  Seminarium om Iraks olja på Uppsala Universitet
  Seminarium om Iraks svarta guld
  Världskulturmuséet öppnade dörrarna
  FIB-Kulturfront har hittat sig själv
  Kamp mot EU-fördraget på Lövmarknaden i Karlskrona
  FiB-försäljning i Stenhagen
  Bra försäljaruppslutning i Stockholm på 1 maj
  Bokbord på Järntorget i Göteborg på 1 maj
  Stämman 2008
  Björn Forsberg drog fullt hus på Café Pilgatan
  Ljusvaka Gbg
  Ljusvaka till försvar av Iraks nationalbibliotek och muséum
  Protester mot USAs ockupation av Irak 15/3
  Protest mot övergreppen i Gaza
  Makten, konsten och propagandan
  Umeåavdelningen
  Årsmöte i Göteborg
  Vietnam var nära i Göteborg
  Årsmöte i Uppsala m m
  Årsmöte i Uppsala referat
  Stockholmsavdelningens årsavslutning
  Yttrandefrihet och religion
  FiB/K på Socialistiskt forum
  Management by stress
  FNL var nära i Borlänge
  Jan Hjärpe i Farsta – ”Faran med det s.k. Kriget mot terrorismen”
  Lyckad mötesserie i Angered
  Tryckfrihetsanförande på Bokmässan 2007
  Vietnam var nära, även i Uppsala
  Mässfall
  FiB-stadga
  Rapport från Urkult
  Fem fibbare i Gnesta
  NATO ut ur Sverige
  Många beredda på motstånd
  FiB/K i årets 1 maj
  FiB-stämma 2007
  1 maj Stockholm
  1 maj i Göteborg
  1 maj i Uppsala
  1 maj i Karlskrona
  1 maj i Örnsköldsvik
  1 maj i Degerfors Myrdaltal
  Göteborgs fredsfestival
  Lyckat FiB-möte i Angered
  Uppsala en vecka senare
  Krigsmotståndet firade fyra år
  Våga tänka nytt om Afghanistan
  Irak, Palestina och Afghanistan är samma ockupation?
  Ett par tusen i Stockholm för USA ut ur Irak
  800 i Göteborg för USA ut ur Irak
  Fler för USA ut ur Irak i Malmö än förra året
  Mycket bra demonstration i Stockholm mot Irakkriget
  Socialistiskt forum i Uppsala
  Årsmöte i Göteborg
  Uppsalas årsmöte
  Uttalande FiB-Stockholm
  Hans-Olof Öberg är död
  För en enad antiimperialistisk rörelse
  Eva Myrdal om FiBforumdebatten
  Politisk diversehandel i Karlskrona
  FiB svarar Andreas Malm
  Media och makten
  Afghanistanmöte i Göteborg
  Socialistiskt forum
  Nytändning i Göteborg
  Demonstrationer 11 nov
  Jan Myrdal i hjärtat av Enskede
  Tidningsdiskussion
  Vem tog bilden?
  Bokmässan 2006
  Folket i Bild och Nej till EU i gemensam valrörelseaktion
  Solidaritet med Västasiens folk
  Fredskämpen ElsaMaria Bergström är död
  Rösta rött i valet manar David Eriksson (krönikör och författare)
  Sommaravslutning i Gnesta Folkets Park
  Libanon Göteborg
  Vakter flyttade Fibbare
  Internets diskussionsgrupper behöver fler aktiva
  Fler demonstrationer i Sverige 22 juli
  Israelprotest i Malmö
  200 i protest mot Israel i Ö-vik
  250 mot Israels övergrepp mitt i semestern i Uppsala
  Ruwaida i ursinnigt angrepp mot Jan Eliasson, utrikesministern för Sverige
  Ta efter Karlskronaavdelningen
  FiB på Klaipedaplatsen i Karlskrona 17 juni
  Appellmöte i Karlstad 17 juni
  Tisdagsklubben
  Blekingeprotest mot Nato-övning
  Rapport från möte om USAs krigspolitik
  1 maj Kiruna
  1 maj Ö-vik
  1 maj Uppsala
  1 maj Göteborg
  1 maj Umeå
  1 maj Malmö
  1 maj Stockholm
  1 maj Blekinge
  FiB-stämma 2006
  Umeåinsändare i VK
  Kultur för fred i Göteborg
  Lyckat seminarium om ockupationsterrorn i Irak
  Treårsdagen av Irakinvasionen Gbg
  Stoppa terroristen Bush!
  Fler platser 18/3
  Klockan 15.00 till 15.30 hos Lars Ohly (mars 2006)
  Lasse mot Stefan
  Kosovokriget en milstolpe i Folkrätten
  Årsmöten ute i landet
  Ordfrontsaffär II
  Illa är det med denna vassa bila
  FiB/K i Stockholm 10:e december
  Och Ohly dök upp i frack och cigarett i handen
  FiB-Blekinge delade ut Pinter-flygblad
  Om Kolonialismens svarta tid
  En blatteförenings längtan
  Soc Forum dag 1
  Soc Forum dag 2
  Afghanistan - ett rövarnäste organiserat av USA
  Fredsaktion i Göteborg 12 november
  Stark musik på blå stället
  Stöd för Irakmotståndet i Uppsala
  Manifestation i Karlskrona 24/9
  Demonstration i Gbg
  FiB Blekinge flygblad
  Studiecirkel Sthlm no
  Hultén i Täby
  USA måste tvingas följa folkrätten!
  Vägra köpa
  Wiehe i Göteborg
  Mc Donalds Blekinge
  Omskakande möte
  Martinsson till GP
  FiB mot Mc Donalds
  Flygblad om Irak
  Irakkommitté i Umeå
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se