Till startsidan
 
 
Skriv ditt sökord i fältet nedan.
  
  Hem     För en folkets kultur     FiB i landet     Tidningen/arkiv     Studier  

Israels nation vilar på korruption och förtryck. Det sionistiska projektet är snart förbi. En stat som saknar rättvisa och håller en palestinsk majoritet under en israelisk stövel kan inte betraktas som Mellanösterns enda demokrati. Judar utomlands måste ropa högt, skriver Avraham Burg, parlamentsledamot i Knesset, om Israels vägval.

Den sionistiska revolutionen har alltid vilat på två pelare: en rättvisepolitik och ett etiskt ledarskap. Ingen av dessa pelare bär längre. Dagens israeliska nation vilar på korruptionens skrangliga fackverk och på en grund av förtryck och orätt.

Sålunda står det sionistiska projektets slutpunkt för dörren. Vår generation kan mycket väl bli de sista sionisterna. En judisk stat kan kanske finnas kvar, men den blir annorlunda, märklig och ful.

Än finns det tid, men inte mycket, att ändra kurs.
Det behövs en ny vision av ett rättvist samhälle och den politiska viljan att förverkliga den. Judar utomlands, för vilka Israel är en grundpelare i den egna identiteten, måste börja bry sig och göra sina röster hörda. Om pelaren rasar kommer övervåningen efter.

Oppositionen finns inte. Och koalitionen med Ariel Sharon i spetsen hävdar rätten att vara tyst. I en nation av pratkvarnar har alla plötsligt tystnat för det finns inget kvar att säga. Vi lever i en verklighet som misslyckats med buller och bång.

Jo, visst, vi har återupplivat det hebreiska språket, skapat en fantastisk teater och en stark nationell valuta. Våra judiska hjärnor är lika skärpta som någonsin förr. Vi är noterade på Nasdaq. Men var det därför vi skapade en stat?

Det judiska folket överlevde inte i två årtusenden för att kunna leda utvecklingen av nya vapenslag, datasäkerhetsprogram eller anti-missilrobotar. Vi skulle vara ett ljus för andra nationer. Där har vi misslyckats.
Det visar sig att den 2000-åriga kampen för judisk överlevnad har reducerats till en stat där det finns bosättningar som drivs av en omoralisk klick korrupta lagbrytare som inte lyssnar till vare sig sina egna medborgare eller sina fiender.

En stat som saknar rättvisa kan inte överleva. Alltfler israeler börjar förstå detta när de frågar sina barn var de förväntar sig att bo om 25 år. Ärliga barn erkänner, till sina föräldrars fasa, att de inte vet. Nedräkningen till slutet har börjat för den israeliska staten.

Det är väldigt bekvämt att vara sionist i bosättningar på Västbanken som Beit El och Ofra. Det bibliska landskapet är förtjusande. Från fönstret kan man studera pelargoner och bougainvillea och inte se ockupationen. Den som reser på den snabba vägen som leder från Ramot i Jerusalems norra utkant till Gilo i den södra, en tolv minuters resa som stryker mindre än en kilometer från de palestinska vägspärrarna, har svårt att sätta sig in i upplevelsen hos en avskydd arab som måste krypa fram i timmar längs de trasiga och spärrade vägar som han tilldelats.

En väg för ockupanten, en väg för den ockuperade. Detta kan inte fungera.

Även om araberna skulle sänka sina huvuden och för evigt svälja sin skam och vrede kan det inte fungera. En konstruktion som bygger på mänsklig känslokyla kommer oundvikligen att falla samman av sig själv.

Notera noga detta ögonblick: Sionismens överbyggnad kollapsar redan likt en simpel bröllopslokal i Jerusalem. Endast galningar fortsätter att dansa en trappa upp medan grundpelarna rasar.

Vi har vant oss vid att inte bry oss om det lidande kvinnor utsätts för vid vägspärrarna. Inte så underligt då att vi inte hör ropen från den misshandlade grannkvinnan eller från den ensamstående mamman som försöker ge sitt barn en värdig uppväxt. Vi bryr oss inte ens om att räkna de kvinnor som mördas av sina män.

Israel, som har slutat bry sig om palestiniernas barn, ska inte förvånas över att de kommer dränkta i hat och spränger sig själva på Israels eskapistiska samlingsplatser.

De ger sig åt Allah på de ställen där vi kopplar av därför att deras egna liv är en enda tortyr. De spiller sitt blod i våra restauranger för att vi ska tappa aptiten, därför att de har barn och föräldrar hemma som hungrar och är förnedrade.

Vi skulle kunna döda tusen gängledare och tekniker varje dag och det skulle inte lösa någonting därför att ledarna växer upp underifrån – från en källa av hat och ilska, från ”infrastrukturerna” av orättvisor och korrumperad moral.

Om allt detta vore oundvikligt, föreskrivet av Herren och oåterkalleligt skulle jag tiga. Men saker skulle kunna vara annorlunda, så det är en moralisk skyldighet att protestera högt.

Detta är vad premiärministern borde säga till folket:
Det är dags att sluta fantisera. Det är dags att fatta beslut. Vi älskar hela våra förfäders land och i någon annan tid hade vi gärna bott här för oss själva. Men så blir det inte. Araberna har också drömmar och mål.

Mellan Jordanfloden och Medelhavet är judarna inte längre i klar majoritet. Därför, kära medborgare, är det inte möjligt att behålla alltihop utan att betala ett pris.

Vi kan inte hålla en palestinsk majoritet under en israelisk stövel och samtidigt betrakta oss själva som Mellanösterns enda demokrati. Utan lika rättigheter för alla som bor här, araber som judar, finns ingen demokrati.
Vi kan inte behålla (de ockuperade) områdena och samtidigt bevara en judisk majoritet i världens enda judiska stat – inte med mänskliga, moraliska, judiska metoder.

Vill ni ha Stor-Israel? Inga problem. Ge upp demokratin. Låt oss inrätta ett effektivt rasåtskillnadssystem med fångläger och avspärrade byar. Ghetto Qalqilya och Gulag Jenin.

Vill ni ha en judisk majoritet? Inga problem. Skicka antingen iväg araberna i stor skala i järnvägsvagnar och bussar, på kameler och åsnor. Eller skilj av oss slutgiltigt från dem, utan trick eller knep. Det finns ingen medelväg.

Vi måste ta bort alla bosättningar, varenda en, och dra en internationellt erkänd gräns mellan det judiska och det palestinska nationalhemmen. Den judiska rätten att återvända kommer enbart att gälla inom vår hemmanation och deras rätt bara inom deras.

Vill ni ha demokrati? Inga problem. Ge antingen upp Stor-Israel till sista bosättningen och utposten eller ge alla, inklusive araberna, fulla medborgerliga rättigheter och rösträtt.

Resultatet blir förstås att de som inte ville ha en palestinsk stat intill oss i stället får en mitt ibland oss via valurnan.

Det är vad premiärministern borde säga till folket. Han bör presentera alternativen ärligt: Judisk rasism eller demokrati.

Bosättningar eller hopp för båda folken. Falska visioner av taggtråd, vägspärrar och självmordsbombare eller en erkänd internationell gräns mellan två stater och en gemensam huvudstad i Jerusalem.

Opinionsundersökningar har visat att en majoritet av israelerna inte litar på premiärministerns personliga integritet – ändå litar de på hans politiska ledarskap.
Med andra ord omfattar Israels nuvarande premiärminister (Ariel Sharon, SvD:s anm) båda sidor av förbannelsen: tvivelaktig personlig moral och öppet förakt för lagen kombinerad med ockupationens brutalitet och undertryckandet av varje chans till fred. Detta är vår nation, dessa är våra ledare. Den oundvikliga slutsatsen är att den sionistiska revolutionen är död.

Israels vänner utomlands måste räcka ut en hand och hjälpa landet att styra enligt vägkartan mot vårt nations öde att vara ett ljus för andra nationer och ett samhälle byggt på fred, rättvisa och jämställdhet.

Avraham Burg
var talman i det israeliska parlamentet Knesset 1999–2003. Han är nu knessetledamot för arbetarpartiet Labour. Artikeln är en bearbetning av författaren själv av en artikel han publicerat i tidningen Yediot Aharonot.


Översättning: Lars Ryding


Publicerad på www.fib.se 2004-12-31

Prenumerera på tidningen.

För allt material inom FiB/K:s nätutgåva gäller upphovsrättslagen.

« Tillbaka
  Bör Sverige erkänna folkmordet?
  Hjälp barnen på Haiti!
  To shoot an elephant
  Protestera mot ökade insatser i Afghanistan
  Israel nekar läkare tillstånd att delta i konferens i Gaza
  Valet av Ahtisaari - en skandal
  Vad får vi säga om Kurdistan?
  TERRORISTJAKTEN och RÄTTSSÄKERHETEN
  Sverige - det nya DDR
  Condoleezza Rice is a War Criminal
  Svensk vapenexport
  Nya numret
  Akademiker mot statlig kampanjhistoria
  Justerad FRA-lag kan röstas igenom ikväll!
  Satirarkivet
  Nu gäller det Kosovo
  Läs IB-materialet i original
  Den havererade skolpolitiken
  Lambertz vill skrota TF
  Debatt om äktenskapet
  Oljeintressen militärregimens
  Västerländska medier förvränger islambilden
  Jugoslavienkrigen är inte slut
  Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
  Västbodaskolan i graven! (demokratin också …)
  Vad gör dom med Kambodja?
  Och vad hände med Tobinskatten?
  Irak, Palestina och Afghanisatan är samma ockupation
  CIA om Kina, Indien … och EU?
  Miljöpartiet svänger om svenska trupper i Afghanista
  Nu kommer uppropet mot svensk trupp i Afghanistan
  Angreppen på kollektivavtalen
  Avtalet i Mecka
  Imperialistiska klimatförändringar
  Ska vi döma Hitler efter västerlandet eller västerlandet efter Hitler?
  FiB satsar på satirbilder
  SR och SVT vill vara makten till lags
  Framtiden mörknar på Hornet
  A-kassan
  Ellsbergmöte
  Överilad örfil efter pistolhot skäl för avsked
  Slow Food, julmatens rötter och traditioner
  Håll tassarna borta från tryckfrihetsförordningen!
  FiB svarar Malm
  Sionismen är judisk nationalsocialism
  Svenska hjälparbetare brutalt attackerade av israeliska bosättare
  Hur kritisera Ryssland?
  Några råd till en utrikesminister från Sverker Åström
  Carl Bildt farligare än sina brudar!
  Tycker du att magdans är ett turkiskt nöje?
  Back to basics!
  Grattis Fredrik!
  En annan Annan?
  Imperiets sista strid?
  Är man antisemit om man försvarar de palestinska flyktingarnas rätt att återvända?
  Var och en som har, åt honom skall varda givet
  11:e september ifrågasatt
  Konspirationer finns det gott om
  Lars Drake vs. Cecilia Wikström
  Valets icke- frågor
  Läraktiga ungliberaler
  Folkpartiet
  Besviken på Junilistan
  Var går gränsen för Israel?
  Pudelns kärna
  Istället för B-52:ors bombmattor över Gaza
  Öppet brev TV4 Nyheterna och Rolf Porseryd
  Avskaffa skolans värdegrund
  Kulturfront gav ut boken Kampuchea mellan två krig
  JO-anmälan
  Malmökonferensen
  Manipulerade av Pol Pots leende
  En björntjänst gör ju ingen glad
  Pressmeddelande
  Svenskar och amerikaner under gemensamt befäl i Afghanistan
  Den där natten när Olof Palme sköts
  Fågelinfluensan har drabbat medierna
  M a a nidbilder av profeten Muhammed och yttrandefriheten
  FiB:s Mohamedteckning
  Sverige är med i Nato
  Upprop mot terroristlagarna
  Svenska är inte lagstadgat majoritetspråk
  Förste stupade svensken i USA:s krig
  KAN DET BLI VÄRRE?
  Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
  Pinter har talat
  USA erkänner användning av fosforvapen, men ...
  När tänker den svenska regeringen protestera mot USA:s användning av förbjudna vapen i Irak?
  Det är Bush som är terroristen
  Sukralos
  Stora journalistpriset till cynikern Skugge
  Några sanningens ord
  Drevet mot Pinter går vidare
  Mutsnacket är en cover-up för stölden av hela Irak
  Krigsprotester
  UNT om Pinter
  Tal av Harold Pinter
  Fredsmamman arresterad
  Bokmässan 2005
  SYMBOL FÖR TORTYREN I ABU GHRAIB
  Är den italienska rättsapparaten mer oberoende än den svenska?
  Jan Myrdal skriver öppet brev
  Nej i Frankrike
  Små och stora nyheter 2
  Stora och små nyheter
  Norrland ska bli övningsområde för NATO
  Motståndet berättigat
  Detta är den sista intervjun med mannen som inte fick intervjuas
  Vänstern och den vite mannens börda
  DN tappar ansiktet
  FiB på bokmässan
  Vi borde alla få rösta i USA:s presidentval
  Professorns ödmjuka svartmålning
  Jakubowski kackar i eget bo
  Militanta ideologer styr USA
  Körens bästa kvinna ...
  Forum för diskussioner om samtiden; Bokmässan 2004
  Hur många barn har du dödat idag, Bush?
  Riggad debatt om sjukskrivningar
  Villkorat medborgarskap?
  Hemlig specialstyrka från USA avvisade egyptier
  Sprickan i Ordfronts består
  Förbjuder vi lögner förlorar sanningen
  Vem betalar kalaset?
  Coltan
  DN ger mobben handen 11 augusti
  Mooretal
  Vetenskapsman vägrar delta i konferens i USA
  Så krossas en kultur
  Till Ordfronts förlagschef
  'Henke' och Zlatan folkets hjältar
  Europas folk är Europafiender
  Nu har vi fått ett rätt svar
  Efter plugget...
  Iraks frihet och Norges. Eller det styrande intresset
  Nationaldagen 6 juni
  Har Guillou fel om Gestilren?
  Narcoticosaurus Politicus - den utdöda dinosaurien
  'FN och Brahimi är ingenting annat än USA:s politiska agenter'
  Rätten att få framföra dumheter
  En helig ko ska slaktas
  ... and stripes
  Utarmat uran — Skammens metall
  Terrorns regler
  En gångbar klassiker
  Kräv frihet nu, Göran Persson!
  Brev till Gertrud Åström
  Allting är relativt. Eller. Vi måste vara tacksamma för G W Bush
  Front? Visst!
  Historisk front
  Mot den styrda okunnigheten
  Våra sinnens mur
  Sverige talar med kluven tunga
  Kriget mot terrorn kan vinnas enkelt
  'Vi tänker befria Irak och Palestina'
  Vad menas med demokrati?
  ... och den förtalade arbetarklassen
  CNN lyckats filma bombexplosionen i Karbala?
  Hedemoras ledande v-politiker avgår
  Svensk ambassadör till Irak
  Ett uppåtriktat tack
  Ja till folkstyre. Nej till EU-parlamentet.
  Visst är kiplingepigonerna intressanta!
  Palestinier är också människor
  USA-planer på ett uppdelat Irak för ökad kontroll
  Inget avslöjande!
  Vilket gäng, Persson!
  Är du en av de utvalda kalkonerna?
  Demonisering driver våldet
  OM ...
  Vad de inte vill att du skall veta
  Tro inte för mycket på FN!
  Ur nusvensk ordlista
  Katastrof för skolan
  Kvinnornas krav möts av mordhot
  En mur skapar bara fler problem
  Drick med Dickens i jul!
  Tillväxt för hela folket
  Gärna fredsstyrka – men inte under USA
  Saddam Hussein bakom galler
  Två stater eller en gemensam?
  Om ockupationsvänster
  Vi vägrar demonisera
  En grundlag som kan ena landet
  Ni sviker världen, författare!
  Det är bara att huka och hoppas på glömskan
  Märklig jurdik i Haag
  Tälje Tokar fixar akuten
  Inte en man till USA:s krig
  Allt går igen
  Muslimer demoniseras – precis som judarna
  ATT HYFSA SAMHÄLLSDEBATTEN. Professor Hagtvet till exempel.
  Grovt felaktigt!
  De har en skruv lös - och nu tar dom makten!
  Om Jan Guillou har rätt
  Stängslet kränker folkrätten
  Ska USA få sälja ut hela Irak?
  Fredsljusen har tänts
  LO kväver idédebatt efter kritiska utspel
  Kan dessa förebygga folkmord?
  ”Befrielsen” som blev en en katastrof
  Kollektivtrafiken bolagiseras medan vänsterpartiet ser på
  Vi måste hjälpas åt
  Vad är tillväxtens mål?
  Connex anställde svartarbetare - men spärrvakten som avslöjade angrips
  Arabvärldens importerade antisemitism
  Som den feta hinnan på en kallnande soppa
  'Jag bad honom fortsätta leva'
  USA ut ur Irak!
  Trötta generaliseringar spär bara på misstron
  Gör rent hus i kyrkan!
  Judisk rasism eller demokrati
  Förbud mot huvudduk i Tyskland
  Olyckskorparna fick rätt
  Fler döda med sänkt alkoholskatt
  Ockuperat land i kaos
  Unioner är inte bra
  Enögd Ahlmark förskräcker
  I uppror mot maktens perspektiv
  Besöken på hemsidan ökar!
  Izvestija om svensk omröstning
  Sveriges orättvisa skatteutveckling
  Gällde det demokratin?
  Guillou i SVT Morgon
  Folket sa nej till överheten
  PO Enquist i Expressen 9/9
  ”EMU kommer att brytas upp”
  Försvara yttrandefriheten
  Jan Guillou och den bistra verkligheten
  Ideologiserad historieundervisning
  Nordirland har blivit fredligare utan Euro
  Folket i Bild säger nej till EMU
  Ett nej är bra för demokratin
  Nej till idrottsutbyte med ockupationsmakten Israel !
  Finlands erfarenheter av EMU
  Krackelerar EU?
  Persson och EMU
  Avslöjande kindpuss
  Ja-sidan bjöd senildementa på tårta
  Hellre rörlig valuta än rörlig befolkning
  Uppsöka och förstöra - andra etappen i USA:s krig i Irak
  Metall stoppar nej-sidan
  Är EU ett fredsprojekt?
  Om Kinas samhällssystem och klassförhållanden
  Lögner, lögner, lögner
  Låt oss inte glömma Rolf Ekéus
  'Nejsägarna sviker global solidaritet'
Rapporter, notiser
Adresser, tel, pg-nr, m.m.
Föreningsnotiser
Dokument
Lokalavdelningar

Föreningen äger och styr tidningen (och hemsidan). Bli medlem och var med och styr. Vi har riktig föreningsdemokrati med riksstämma varje år. Vi har lokalavdelningar på flera orter. Medlemskap kostar 200 kr per år.
epost

  

STÖD
LAVAL-
KAMPANJEN!

 

www.bonton.se

 Köp våra märken!

Upprop för att behålla Tryckfrihets-förordningen
i Sverige 
 
 

Köp broschyren!

Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som kan vara av värde. Exempelvis
Guardian Weekly, Kuba, Manaoch Värmländsk Kultur.

i samarbete med
tidningsbutiken.se